Nyheter

Magnisa stuga och museiföreningen del 7

Nyheter I Vaggeryds centrum finns ett museum med minnen från samhällets historia. I en artikelserie kommer vi att berätta om vad man kan se i Magnisa stuga. Den här gången om möbelindustri och bildhuggare.

När vagnstillverkningen avtog startades många företag inom möbeltillverkningen. Ett hantverk som har gått genom generationer och möbler producerade i Vaggeryd kan än i dag skymtas världen över.

1940 arbetade cirka 250 personer i Vaggeryd och Götafors inom snickeri- och möbelindustrin, det motsvarade ungefär 55 procent av den arbetande befolkningen. 1950 fanns här 16 fabriker som sysslade med möbeltillverkning.

Det förmodligen mest kända företaget är Swedese med bland andra Yngve Ekström som blev en mycket känd möbelarkitekt och möbelformgivare i Sverige. Hans fåtölj Lamino som kom ut på marknaden 1956 blev 1999 utsedd till århundradets svenska möbel av tidskriften Sköna Hems läsare.

I Magnisa stuga finns en avdelning som visar bildhuggeriverksamheten och intarsiaarbeten. Bland samlingen står det en bildhuggarbänk.

– Bildhuggarna hade en bänk som var lite högre än en snickarbänk som de använde när de snidade träet. Det var de som gjorde detaljerna och uthuggningarna som hade med möbler att göra. När ”Chippendale” var modernt, med lejontassar längst ner på bord och stolar var det bildhuggarna som gjorde dessa detaljer. De var möbelfabrikens ädel kan man säga men de blev utkonkurrerade då den här typen av möbler inte längre var populära, berättar Lars Erik Joakimson från museiföreningen.

Det har fanns en rad möbelfabriker i Vaggeryd och för att nämna några fanns Vaggeryds möbelfabrik, Brage, Viking, Balder, Vasa, Rex, Hermes, Östbo, Källemo, Oden och Vega.

Snickarbänk och arbetsredskap.  [1/3]

Bildhuggarbänk och intarsiaarbeten i Magnisa stuga  [2/3]

Lars Erik Joakimson pekar på bilden från Vaggeryds möbelfabrik.  [3/3]

Taggar

Dela


3 reaktioner på Magnisa stuga och museiföreningen del 7

Jag skulle gärna vilja veta mer om de två bröderna i Vaggeryd som på beställning tillverkade de flesta bildhuggarjärnen i sin smedja.
Någon som sitter på information om detta?
Jag hittade en sats på 40 järn i Norrland som jag köpte och enligt uppgift var de beställda i Vaggeryd. Fantastiskt fina järn. De var instuckna i en specialgjord tygpåse liknande den på bilden som ligger på bildhuggarbänken

Bröderna Svenssons smedja låg i hörnet Dalagatan/Storgatan. Huset som brödernas familjer delade hette Smedsbo, byggt år 1900. Johan och Algot var namnen. Algots söner, Ivan och Gustav, tillverkade senare också bildhuggarjärn i en smedja på Östermoområdet.

Lars-Evert Eskilsson

Lämna ett svar