Nyheter

Majoritetens förslag: Förskola på landsbygden kvarstår

Nyheter I strategisk plan- och budget som majoriteten presenterade för någon vecka sedan fanns tolv beslutspunkter. Vid kommunstyrelsens sammanträde i onsdags tillkom punkt 13 som gällde ”kommunfullmäktiges uppfattning om förskolan på landsbygden”. 

Bondstorp skola och förskola

Oppositionens budgetförslag innehöll 15 punkter och den sista var en politisk prioritering där barn- och utbildningsnämnden skulle få i uppdrag att kostnadsberäkna en förstärkning och utveckling av landsbygdsskolornas kvalitet och undervisningsmiljö. Samt under särskild pressträff som aviserades tidigt och genomfördes i går gick oppositionen hårt ut med att kämpa för att behålla landsbygdens skolor och förskolor. 

Partierna moderaterna och socialdemokraterna, majoriteten, lämnade in en tillkommande punkt i sin budgetplan 2025 under onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen som av kommunfullmäktige ska beslutas senare i oktober. Under den nya punkter finns angivet ”Kommunfullmäktiges uppfattning är att förskoleverksamheten i Bondstorp, Klevshult och Svenarum kvarstår. Barn- och utbildningsnämnden kompenseras i resursmodellen rad rättelser för beskriva merkostnader för Bondstorp, Klevshult och Svenarums förskola utöver mediankostnaden för samtliga kommunens förskolor för budgetåret 2026 och plan 2027. Framtida skolorganisation för Vaggeryds kommun fortsätter beredas av barn- och utbildningsnämnden och återkommer till kommunfullmäktige i de delar som anses vara av principiell betydelse”. 

Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande:
– Vi har gjort research och förskolorna håller en god klass. Det är en merkostnad i flera delar, men vi får ta det i resursfördelningsmodellen 26/27. 

Backar ni på tidigare beslut?
– Vi har aldrig tagit något beslut, svarar Jonsson (M) och fortsätter att ”det är en enorm resa för barn- och utbildningsnämnden att göra. Vill man något så får man plocka fram och skruva. Förskolan har en annan funktion, man lämnar och hämtar”. – Däremot gällande skolans organisation beror helt och hållet på om vi har en bra kvalité till rimliga pengar. Vi har de två minsta skolorna i länet och ligger kring 20 elever, andra kommuner har 30 i sina klasser. Vi kanske kan hålla ut en stund till, det är sårbart men gör det för barnens bästa. Men det får inte bekostas på att barnen inte får en bra skola, menar Jonsson (M). 

Svenarums förskola

Thomas Axelsson (KD) kommenterar att ”bara för att det är små grupper behöver det inte vara sämre. Exempelvis är skolan i Bondstorp billigare om man jämför med tätortsskola”.

Gert Jonsson (M) igen:
– Jag har tidigare varit ordförande i barn- och utbildningsnämnden, jag har haft barn i skolan och det målas upp en bild att det är en idyllisk tillvaro. Men man behöver ha fler jämnåriga i klassen, annars blir det en trist skolgång. Det viktigaste för barn är att man har en kompis. Jag är ödmjuk inför frågan och låt oss prata om det här. Givetvis får det inte vara orimlig kostnad. Sedan är det inte lätt för föräldrar som kanske tycker olika än andra i en större samling och räcka upp handen för att säga vad man tycker. Man ska aldrig lyssna på den som väsnas mest. Man ska lyssna på de som inte säger något eller inte vågar säga något. Vi är till för alla skolbarn, inte bara de som går i landsbygdsskolor. Stänger man ner en skola så finns kostnaden kvar för skolan om man inte säljer den. Förskoleavdelningen är full och det är en fungerande verksamhet därför är det lättare att säga ja till förskola än skola. Men det kostar mer. Vi har exempelvis 0,7 tjänst på kosten.

Ni har med punkten i budgetplan, vad kostar det att ha kvar förskolan i Svenarum, Klevshult och Bondstorp?
– Vi ser en merkostnad på i iallafall 400 000 kronor per förskola, men låt oss återkomma med exakta siffror, menar Jonsson (M). 

Thomas Axelsson (KD) och oppositionsråd:
– Jämför man förskolan i Bondstorp och Åviken är det tre gånger dyrare per barn för de som går på Åviken, men jag tar debatten i fullmäktige senare i oktober.

Gert Jonsson (M) stänger debatten som uppkom under pressträffen med orden ”När argumenten tryter så blir det svårt. Tänk i stället på att det andra gänget vill ge barn- och utbildningsnämnden tio miljoner kronor mindre…”

Taggar

Dela


22 reaktioner på Majoritetens förslag: Förskola på landsbygden kvarstår

Gert!
Blir så rent ut sagt rädd när en politiker uttrycker sig om elever/barn från landsbygden som du gör. Det finns ingen forskning som stödjer dina uttalanden om lika förutsättningar för alla barn i kommunen. Lika förutsättningar för alla barn måste väl i första hand handla om tillgången till en skola som ger eleverna trygghet, stabilitet, närhet, kunskap och ett socialt sammanhang? Grundpelarna i ett barns/elevs skolframgång och vuxenliv. Här finns det gott om forskning och det är på dessa faktorer vuxna på landsbygden (läs Bondstorp) väljer att placera sina barn.
Som lärare i kommunen har jag sett och hört andra lärare som i stället frågar sig hur det kommer sig att vi får så många trygga och stabila elever från landsbygden? Tänk på det!

Och Gert: när argumenten tryter, hitta inte bara på något!

Det finns barn som går på Sörgårdsskolan eller har gått där som får eller har fått eller kommer få en lång cykel-eller gångfärd ut med Valdshultsvägen. När kommer den vägen att bli en säker skolväg?

Gerts uttalanden upphör inte att förvåna! Det andra kommunalrådet säger ju bara att ”Ni vet vi vad oppositionen anser”. Då vet man ju att han i alla fall är någorlunda läskunnig! Men för att tycka något mer måste han väl samråda med partiet först!
Gert skriver att det inte ligger någon prestige i ärendet. Men prestige är ju det enda det handlar om! Först kostar barnen för mycket pengar. När han får se siffror som visar att så inte är fallet, är det undervisningsformen det är fel på. Trots att Bondstorps skola visar minst lika bra. När det inte finns kvar några hållbara argument och han ändå vill driva igenom förslaget – vad handlar det då om om inte prestige?
Vidare säger han att man bara ska lyssna på de som inte säger något. Oerhört korkat! De som säger något är ju de som är berörda. De som inser att skolan i orten är viktig för barnen och dessutom för bygdens utvecklingsmöjligheter. Här har man ju också bitit sig i tummen – att ena veckan vilja släppa tomter för nybyggnation och nästa vecka hota med att lägga ner skolan är ju mer än lovligt dumt!
Det värsta kanske ändå är yttrandet som fälldes i ett annat forum- att det inte är taktiskt rätt att lägga ner både skola och förskola samtidigt. Det vill säga, man börjar med skolan enligt det reviderade förslaget och fortsätter vid annat tillfälle med att lägga ner förskolorna.
Sådana politiker borde inte få några röster i nästa val!

Det är inte alla föräldrar och framför allt barn som delar väldigt små landsbygdsskolor förträfflighet. Den rösten kan också behövas höras innan frågan avgörs.

Gert, de har väl också möjlighet att höras genom kommunens hemsida där alla kan lämna sin åsikt. För det är väl inte lämpligt att du tar på dig att vara deras röst?

Gert, Vid den tid jag körde skolbuss så startade morgonturen Bondstorp i Grälebo cirka 06.40, sannolikt så finns den turen och hemturen kvar. Du kan väl bara ordna till så att de som inte trivs i Bondstorp och behöver köras åker med till Vaggeryd, lite verkstad i stället för att kasta ur dig något.

Det är intressant att den ledande Socialdemokraten står på Moderaternas lista.

Istället för att tänka på att behöva lägga ner landsbygdsskolorna så skulle man istället kunna vända på perspektivet och fråga sig hur man kan locka fler familjer att bo på platserna som har minskande elevkullar. Bondstorp känns som en av de platserna i kommunen med störst outnyttjad potential! Satsa på ett nytt villaområde där, kollektivtrafik och en närlivs, så ska ni se att ni är glada att ni har den där skolan.

Det finns inga argument för att lägga ner Bondstorps skola.
-Skolan är inte dyrare än andra, snarare billigare. Sorgligt att förvaltningens kalkyl var så missvisande.
-Behöriga lärare.
-Bra kvalitet.
-Barnen trivs.
-Barnen har cirka 20 kompisar att leka med. Skolan = klassen på landsbygden, alltså som en helt vanlig klass.
-Skola och förskola i Bondstorp är en enhet som delar på resurserna. Behåll hela!

Helt fel uppfattning Gert. De som väsnas är de som bryr sig om sina barn. De som är tysta bryr sig inte. Alla har fått chansen att säga sitt på kommunens hemsida.

En stor eloge till den i S ock M-kommuntoppen som vågar sätta ner foten mot detta påhitt!

Jag undrar varför det inte talas något om uppdelningen av barn mellan Fågelforsskolan och Sörgårdsskolan?
Förstår inte föräldrar konsekvensen av att de yngre barnens skola kommer att hamna flera kilometer bort från hemmet? Kommunen kommer att behöva bekosta skolskjuts om sträckan överstiger två kilometer, men de små barnens möjlighet att själva kunna ta sig till Sörgårdsskolan kommer ju helt klart att begränsas av långa avstånd.

Ja, några extra kilometer inom samhället. Stänger man Bondstorps skola så finns det lågstadieelever som får närmare 3 mil till skolan (det finns familjer på landsbygden som har över en mil till Bondstorp plus två mil till Byarum eller Vaggeryd).

Men om man har valt att bo på landet så har man vissa transportsträckor. Det kan ju inte finnas skolor till alla på gångavstånd, eller hur? Men i Skillingaryd kan man gå eller cykla till närmaste skola.

Hur går det med ekonomin om föräldrarna i exempelvis Bondstorp som väljer att ta sina barn i Månsarps skola.

Om man väljer Månsarps skola får man nog själva skjutsa sina barn. Vaggeryds kommun får ju betala skolpeng för de barn som inte går i kommunen, tror inte de betalar för skolskjuts också.

Det finns absolut ingen prestige i denna frågan.
Den är alldeles för viktig för det.
Det handlar om att alla barn i vår kommun ska ha lika förutsättningar att få en bra skolgång.
Och jag har stor tillit till att barn- och utbildningsnämnden ger oss underlag i dessa komplexa frågor.
En del går att lösa med mer pengar, men allt har inte sin lösning i mera pengar.

Gert, Bondstorps skola är billigare än tätortsskolorna de kommande fem åren (så här behövs inte mer pengar), har behöriga lärare, bra skolresultat, stor trygghet, barnen har många kompisar. Hur skulle det inte vara politisk prestige att lägga ner denna skola? Menar du att barnen skulle få bättre bättre förutsättningar än detta när de måste bussas till Byarum. Vissa barn skulle få spendera långt mer tid än rekommenderat på skolbuss varje dag. Då blir både skola och fritid lidande. Glöm inte att dessa barn är 6-9 år gamla.

Gert, nu behöver det återien nyanseras en avsevärd del för att komma åtminstone sanningen på spåret.
Eftersom du är en demokratins väktare, dessutom enligt egen regelmässigt förekommande utsago den som främst ansvarar för att ”den sanna demokratin” efterlevs i vår kommun så har enligt säkra källor inte förvaltningschefen på något sätt agerat i blindo, detta har förankrats hos dig Gert i form av ett ”informationsärende” i ”sann demokratisk anda” så att inte väldigt stora antal timmar och därmed skattemedel gått till spillo utan din medverkan och tillskyndan i förvaltningens arbete.

Din och förvaltningschefens tilltag underminerar ”Den trygga skolan”.
Hela undervisningsmodellen där de äldre lär sig tar hand om de yngre barnen, det vill säga urskurs 6 medverkar i förskoleklass och klasserna i övrigt och vice versa kullkastas i uppdraget som nu genomförts av FMBV (förvaltningen mot bättre vetande).

Hela lokalsituationen med åtföljande investeringar i större gymnastiksal, större matsal med mera på exempelvis Sörgårdsskolan är förutom hugskottet mot arbetssättet för en trygg skolmiljö och ett för denna kämpande kollegium helt förbisedd.

Att i en redan fullständigt katastrofal skolsituation på Hjortsjöskolan i stället för att stärka befintlig verksamhet ytterligare belasta denna med ett ännu större påslag av barnantal från Hok. Det liknar mest en S-kalkyl och det blir helt oförståeligt när Moderaternas företrädare förespråkar det som vanligen kallas att skjuta sig i båda fötterna.

Kul att Gert avslutar med ”när argumenten tryter så blir det svårt.” Precis det han drabbats av gällande Bondstorps skola. Först var det ekonomin, sen antal elever och nu finns det inget kvar. Ändå vill M och S lägga ner skolan. Varför är de så landsbygdsfientliga? Vet inte Gert att barn kan ha kompisar som är ett år yngre eller äldre? Kan garantera att barnen i landsbygdsskolorna inte har en trist skolgång.

Det intressanta är att denna punkt 13 på M och S förslag aldrig har kommit om inte invånarna på småorterna reagerat så snabbt och resolut.
Heder åt landsbygdens invånare som kämpar för sin bygds överlevnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *