Nyheter

Månadsmöte och höstupptakt med seniorerna

Nyheter Okarina och psalmodikon – hur låter dessa instrument? Ja, det fick medlemmarna i SPF Seniorerna i Vaggeryd svar på vid augusti månadsmöte som också var höstupptakt och traditionsenligt var förlagt till Byarums hembygdsgård.

  [1/10]

  [2/10]

  [3/10]

  [4/10]

  [5/10]

  [6/10]

  [7/10]

  [8/10]

  [9/10]

  [10/10]

Ordförande Anders Mattsson kunde välkomna ett sjuttiotal seniorer och han informerade om kommande verksamhet. Det var Marianne Enell från Tranås som stod för underhållningen med sång och kåseri och det blev en intressant genomgång av olika instrument, särskilt små munspel, en del ålderdomliga och inte så vanliga i våra dagar. Marianne sjöng olika läsarsånger, psalmer och kända visor och hon ackompanjerade dessa med sina olika instrument.

Marianne berättade om sin uppväxt hemma i Aneby och hur hon kom i kontakt med instrumenten, främst gitarr och munspel. Efter gitarrspelande blev det förevisning av allt mindre och svårhanterade munspel och det var musik som var anpassade till dessa. Särskild uppmärksamhet tilldrog sig ”martyrgitarren” från 1800-talet som hittades efter ”boxarupproret” i Kina 1900. Marianne fick många år senare gitarren i present av David Abrahamsson, bördig från Vaggeryd.

Marianne spelade även på en okarina, en lergök, som var över 100 år gammal. Hon fortsatte sitt kåseri med att visa upp en psalmodikon, ett ålderdomligt instrument med en sträng gjord av fårtarm och som inte var ovanlig i kyrkan på 1700-talet. Som avslutning blev det countryspelande på banjo och ukelele. Ja, det var verkligen ett intressant kåseri med ovanliga instrument.

Jörgen Bergström informerade om kommande halvdagsresa till Tofteryd och Hagshultsbygden den 24 september. Sammankomsten avslutades som vanligt i hembygdsgården med kaffe och ostkaka, dragning på aktivitetskorten och vinstutdelning på årorna.

Nästa aktivitet är ”Lär känna din hembygd” med besök fredagen 30 augusti på Kinnarps i Skillingaryd.

Text & Foto: SPF Seniorerna

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *