Nyheter

Många ansikten för de med hemtjänst

Nyheter I Vaggeryds kommun får den som har hemtjänst möta 19 olika anställda under två veckor

Lotta Damberg

Det är nyhetsbyrån Siren som har undersökt hur det ser ut i hemtjänsten och där visar det sig att de äldre för möta många anställda under en period på två veckor. I Vaggeryds kommun är det 19 olika ur personalen som besöker en äldre med hemtjänst. Det är den näst högsta siffran i länet där endast Aneby har fler med 20 personer. Lägst antal är det i Nässjö med 10 anställda under en tvåveckorsperiod.

Stämmer det att en som har hemtjänst kan möta 19 olika personer under en tvåveckorsperiod?

– Ja det är vi som har lämnat in siffrorna så det är ingen överraskning, enligt Lotta Damberg som är socialchef i Vaggeryds kommun.

Vad beror det på?

Det är en organisatorisk problematik som är komplex, menar Lotta Damberg. Flera parametrar spelar in, vi har ett ökat tryck av insatser inom hemtjänst som kräver mer personal, vi har en sjukfrånvaro som innebär att någon annan behöver ersätta ordinarie. Vi har ett schema som ska ge personalen goda förutsättningar till återhämtning.

Är det acceptabelt för individen?

– Jag är säker på att det finns synpunkter på detta men inget som föranlett att omsorgen har brustit, säger Lotta Damberg. Utifrån resultatet ( KKiK , Kommunens kvalitet i korthet) av medborgarens nöjdhet med helhetssyn på hemtjänst som ligger på 93% samt medborgarens nöjdhet på 99% över bemötandet från personalen ser jag att vi gör mycket för att detta ska bli bra trots att det är många personer som medborgaren möter.

Vad tycker personalen om situationen?

Jag är säker på att det finns ett önskemål om att det kunde vara på ett annat sätt med bättre förutsättningar att vara färre personal hos medborgaren, menar Lotta Damberg.

 Vad kan ni göra för att förändra/förbättra situationen?

– Vi arbetar aktivt med situationen utifrån de givna förutsättningarna. Vi tycker att det är en viktig parameter med så få personer som möjligt under en två veckors period, men viktigast är att medborgaren får den vård och omsorg den är berättigad till och att personalen har ersättare och får sin återhämtning. Jag är extra glad över att vi har en fantastisk personal som hanterar insatserna efter bästa förmåga, avslutar Lotta Damberg.

Kommunens kvalitet i korthet

Taggar

Dela


24 reaktioner på Många ansikten för de med hemtjänst

Jag jobbade inom hemtjänsten för 25år sedan (i Sthlm) men slutade efter en kort tid eftersom jag mådde så dåligt av att skynda mig från de äldre och sjuka, – ibland t.o.m de som var döende – bara för att jag skulle hinna till nästa brukare. Det verkar vara numera lika illa här i Vaggeryd… Det är inte värdigt för någon människa att ha det på det sättet, varken för personal eller framförallt de som är beroende av hjälpen. Mycket sorgligt.

Det är roligt att så många reagerar på denna insändare men jag tycker det är svagt av dom som beslutade om att det skulle effektiviseras inom hemtjänsten inte kan förvara sitt beslut.

Ja det är inte så roligt jag har haft 42 st olika denna månaden som inte är slut än innan så jobbade jag som chaufför där var vi oftast 2 per bil och jag fattar inte varför så många ska komma hem och inte vet vad jag kan och behöver hjälp med.

Ja jag bor på ett boende med boendestödjare. Här kommer ständigt nya ansikten med i bilden. Kontaktman har jag fått byta åtskilliga gånger genom åren. Det är påfrestande. Man lär känna en ny person. Den slutar och det kommer en ny där man måste genomgå lära känna fasen återigen. Hela tiden. Det är ganska påfrestande när man lärt känna en person och den slutar. Man kommer varann väldigt nära. Man känner det som ett svek. Jag förstår att personen vill ha variation på sitt liv och ändra färdriktning. Men kan då inte kommunen innan man anställer kolla så att personen ska stanna länge? Det blir väldigt jobbigt för oss med funktionshinder att ständigt ta in nya personer som man känner tillit till och kan anförtro sig åt och som sen slutar. Just saying

Skulle jag jobba inom vården, komma väldigt nära klienter så skulle jag känna ett ansvar för dessa personer och kanske överväga att stanna kvar istället för att sluta

Tyvärr är respekten för oss som jobbar inom vården så urusel. Å då menar jag respekten från chefer och politiker..
Ingen lyssnar och kör över. Å tro mig, många överväger just det, att stanna kvar. Men när tiderna, lönen och pressen blir mer å tyngre så orkar man inte mer…

När ska de styrande börja fatta något. Det verkar som de lever i en annan verklighet. När de anställer mera folk inne på Skillingehus så finns det pengar. Till åldringar som enligt samhällskontraktet betalat i förskott i 40 år för en god ålderdom är det indragningar. VAD HAR DE STYRANDE FÖR MORALISK KOMPASS?

Sjukt. Se bara på furugården..! Löneminskning till följd av nytt ”hälsoschema” ohälsoschema är det. Ska det behöva va så 2020 i vaggeryds kommun???? Är det för att jag är kvinna? Förtjänar jag mindre lön än männen? Det handlar om 1000-1500kr i månaden för mig och många andra som vi får mindre i lön pga att jag jobbar mindre timmar på helgerna och mer i veckorna. OB är det vi inom vården ”tjänar på”
Ur dåligt och respektlöst.. fy..

Jag tycker det är beklaglikt att man monterar ner alla trygghetssystem som vi tagit för givet under många år. Ett barn träffar olika personer varje dag, på vårdcentralen kan du få 3-4 olika läkare under en sjukdom o de gamla får möta 19 st olika. Det är så sjukt att effektivisering o + resultat har fått gå före de mjuka värden. Dock har Moderaterna makten så folkets röst är lagd, så även om jag tycker detta är hemskt så gör inte majoriteten av invånarna i kommunen detta.

Jag har jobbat inom handel – gissa vad : varannan helg. Jag har jobbat inom restaurang – gissa vad : varannan helg , ibland både två och tre helger på raken!! Tror du att det är helgjobbet som är den stora boven i att man inte får utbildad personal!!??

Men du har inte jobbat inom vården ”trött på klagan” isåfall borde du veta att antalet helger på en schemaperiod är en av de större faktorer som påverkar när vårdpersonal väljer arbetsplats. Du borde kanske lyssna på de som det faktiskt berör istället för att utgå ifrån dig själv.

Att jobba varannan helg i vården e tungt, dessutom delade turer på det. Från fredag till söndag o vissa veckor fredag till måndag, då gör man inte mkt mer än äter o sover. Man får va glad om man orkar umgås med familjen el hitta på nåt själv nån timme under en helg

Problemet är att vi har brist på utbildade undersköterskor.
Att locka fler undersköterska till kommunen skulle vara att sluta med varannan helg.
Jag vet att det är en anledning till att många idag byter yrke helt!

Personalen sjukskriver sig en efter en pga utmattning och värk. Arbetsbelastningen blir tyngre och tyngre, arbetsuppgifterna fler och fler och planeringen och marginalen att ta sig från en vårdtagare till en annan kortas ner mer och mer. Utöver detta är kontrollerna höga för att se att tiderna passas.
Detta är ingen bra utveckling för varken personal el vårdtagare

Det kommer inte finnas nån som vill jobba inom vården så länge samhället svärtar ner vårdyrket med dåliga nyheter , klagande personal och bara snack om usla arbetstider och hur tungt allt är hela tiden. Vem skulle nånsin vilja söka och ha ett sånt jobb??! Börja med att ändra inställning till arbetet och leverera positiva och goda nyheter för nånting gott måste det väl ändå finnas i detta yrke. Vill man ha utbildad och bra personal så måste befintlig personal börja tänka på hur man marknadsför sig. Alla bär ett ansvar för arbetsmiljön och sitt rykte.

Det är inte vårdpersonalens ansvar att se till att att arbetsplatsen har ett gott rykte när det handlar om patientsäkerhet. Vårdpersonalens ansvar är att karma när arbetssituation är ohållbar och det drabbar patienter. Det är därför Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor larmar nu. Det borde du vara tacksam över. Eller vill du ha en sämre vård för att personalen är tyst?

Enligt ett möte i dag på Furugården ska de få mindre tid och mindre betalt får de det på kommubnkontoret också?

Jobbar själv i hemtjänsten nu i 20 år och har aldrig upplevt en sån personalomsättning som de sista 10 åren och chefer , planeringen är ett stort problem ,vi behöver fler utbildade uskor och mer tid för våra pensionärer ,vi springer oss sjuka .

Vi har en KOMMUN i KAOS se Tekniska Nämdens Beslut om våra gator,vi har ett trafikbeslut att lastbilar inte skulle trafikera Götaforsvägen i VAGGERYD ,när togs den bort av vem? Uppgrävda gator i månader,arbetare till och från,då förstår man kaoset i KOMMUN HUSET.

Förr var hemtjänst personalen indelade i grupper Varje grupp hade sina brukare som gruppen hade ansvar för. Personalen och brukarna kände varann men nyskapande all personal kunna alla brukare för då behöver man inte lika många vikarier. Jobbet blir mer omväxlande nu (läs rörigt)

Att ni får nya anställda hela tiden är väl ingen nyhet, riktigt kaos i hemtjänsten de senaste åren.

Hur kan socialchefen påstå att de arbetar aktivt med problematiken när problemet har funnits i många år. Det finns kommuner som lyckas betydligt bättre. Skämskudde!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *