Nyheter

Många brister upptäckta – myndighetens krav på Hjortsjöskolan

Nyheter Det var när Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på Hjortsjöskolans högstadium som man upptäckte en rad brister. Bland annat att man saknar riskbedömning för utifrån kommande hot.

Arkivbild

Fyra brister som krävde uppföljning upptäcktes när Arbetsmiljöverket gjorde sin inspektion någon vecka innan jul ifjol. Bland annat att det saknas rutiner inom säkerheten på skolan och otydlighet vem som ska göra vad i händelse av att något skulle inträffa.

Myndigheten skriver bland annat följande i sin rapport:
”Vid inspektionen framkom det att ni inte tillräckligt har undersökt och riskbedömt alla risker som kan finnas för att utsättas för våld eller hot om våld i arbetet. Ni uppgav att elevfokuserade riskbedömningar görs vid behov och dokumenteras men det saknas exempelvis riskbedömning för utifrån kommande hot, ensamarbete, hur man förvissat sig om att obehöriga inte obemärkt kan ta sig in, skolans belägenhet med mera”.

Vid inspektionen framkom det att ni inte tillräckligt har undersökt och riskbedömt alla risker som kan finnas för att utsättas för våld eller hot om våld i arbetet. Ni uppgav att elevfokuserade riskbedömningar görs vid behov och dokumenteras men det saknas exempelvis riskbedömning för utifrån kommande hot, ensamarbete, hur man förvissat sig om att obehöriga inte obemärkt kan ta sig in, skolans belägenhet m.m.

Karin Ringblom är rektor på Hjortsjöskolan och hon berättar att man nu vidtagit en del åtgärder gällande säkerheten på skolan.
– Vi pratar om att vi ska undvika ensamarbete, att vi har telefoner för att säkra upp, vi kommer nog att låsa våra ytterdörrar så att man bara kommer in om man har en kod, etcetera.

Under inspektionen så kritiserades även skolan för att de hade rapporterat in onormalt få ärenden gällande ohälsa, olycksfall eller tillbud i inrapporteringssystemet Stella. Man menade att det skulle tyda på ett mörkertal. Karin Ringblom utvecklar vad det hela beror på.
– Anmälningar i Stella görs då det har hänt något, eller skulle kunna ha gjort det vad gäller personal. Det vi fick anmärkningar på är att vi till exempel inte anmäler när arbetsbördan är för stor. Detta är något vi naturligtvis kommer att ha i åtanke framöver. Vi påminner på storsamlingar, som arbetsplatsträffar, om att det ska göras. Vi återupptar gamla rutiner som tappats bort, och omformulerar andra för att vardagen ska bli så smidig som möjligt.  Då orkar vi bättre med topparna.

Efter uppföljningsbesöket av Arbetsmiljöverket i början av maj så avslutade man ärendet med motiveringen: ”Vi bedömer att ni uppfyllt några krav och har en tidsatt handlingsplan för resten av de ställda kraven. Därför har vi avslutat ärendet”.

Summering av kraven som ställdes på Hjortsjöskolan

  • Ni ska undersöka och riskbedöma arbetsförhållanden och olika situationer som i er verksamhet kan innebära risker för våld eller hot om våld.
  • Ni ska se till att förtydliga era lokalt anpassade instruktioner/rutiner samt implementeras dessa på skolan för att så långt det är möjligt, förebygga riskerna för våld eller hot om våld men också så att det är tydligt på skolan vem som vad vid en eventuell händelse.
  • Ni ska upprätta en tydlig fördelning av arbetsmiljöuppgifter i det systematiska arbetsmiljöarbetet på skolan
  • Ni ska se till att de som fått dessa arbetsmiljöuppgifter har kunskaper, befogenheter och resurser för de uppgifter som fördelats till dem.
  • Ni ska förtydliga era rutiner för rapportering av tillbud på skolan

 

Taggar

Dela


9 reaktioner på Många brister upptäckta – myndighetens krav på Hjortsjöskolan

Tråkigt att Hjortsjöskolan är i fritt fall. Ännu tråkigare kanske att skolledning och politiker vetat om det en lång tid utan att kunna använda rätt verktyg för att komma till ett bättre läge.

Varför startar ingen en privatskola, när den kommunala är så dålig? Det är lite av ett mysterium för mig. Konkurerns hade nog varit bra.

Bättre de lägger ner den skolan. Flyttade bägge mina döttrar till Fågelfors i Skillingaryd. Ett av de bästa besluten jag gjort.

Mamma till 2 – så din lösning är då att alla ska gå på Fågelfors?
Så Fågelforsskolan har inga anmälningar alls då menar du?
Vore mer ärlig om alla skolor som är synade hängs ut.

Upplever total nonchalans från skolledningen när ens barn utsätts för kränkningar både från lärare och elever.

När musikskolan revs borde grävmaskinen fortsatt norrut och tagit med sig högstadiet.
Bättre att lägga ner Fenix och flytta högstadiet dit tills en ny organisation och modern/anpassad skola finns på plats vid hjortsjöskolan.

Finns ingen anledning att ha ett gymnasium om inte grundskolan klarar av att ge våra barn förutsättningar att få behörighet till gymnasiet.

Ledningen borde fundera på varför föräldrar inom Hjortsjöskolans upptagningsområde hellre kör barnen till Fågelforsskolan.

Hjortsjöskolan har varit på fall sedan 90-talet medan organisationen och politiker stoppat huvudet i sanden.

Skrämmande vad som hänt skolan, ledning som inte går att få tag på, inställda lektioner varje dag, massor med obehöriga vikarier samt lärare som arbetar kvar trots polisanmälan. Att inget görs från förvaltningen är ett hån mot svensk skola och oss vårdnadshavare.

Uppgiven förälder! Glöm inte hån även mot personalen som sliter dagligen i motström.

Känns inte alls speciellt tryggt att släppa iväg sina barn till den skolan! Tycker ofta att man hör lärare som slutar som misstrivts på grund av arbetsbördan. Jag har hört flera som talar om att försöka byta till privatskolor istället. Hoppas de snarast får ordning på skolan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *