Många klagar över störande fåglar
Nyheter Till kommunen har många invånare klagat på störande kajor och andra fåglar. Miljö- och byggförvaltningen lämnar tips på hur man långsiktigt löser problemet och hur man man som fastighetsägare gör så att inte fåglarna trivs.
Miljö- och byggförvaltningen får ofta klagomål på störande kajor och andra fåglar, framför allt under häckningen och när ungarna börjar flyga ut ur boet. Förr ansågs att enda sättet att lösa problem med störande fåglar var att skjuta av dem. Tyvärr visar erfarenheten att det sällan hjälper under någon längre period. Om man lyckas att skjuta några stycken fåglar så finns det ständigt nya fåglar utanför tätorterna som är redo att flytta in.
Ett mer långsiktigt sätt att lösa problemet är att på olika sätt göra så att fåglarna inte trivs. Här följer några olika förslag som har prövats på olika platser, ibland med gott resultat, ibland med inte lika bra resultat. Du få helt enkelt pröva dig fram beroende på vilken situation det gäller. Du kanske behöver kombinera flera olika åtgärder.
Det här kan du som fastighetsägare göra för att hålla borta kajor och andra störande fåglar:
- Håll gårdar och grönytor rena från pinnar, kvistar med mera. Fåglarna använder sådant material för att bygga sina bon med.
- Minska antalet fåglar genom att störa dem precis innan de ska till att häcka. Det kan du göra genom att till exempel täcka för skorstenar, nischer och andra lämpliga häckningsplatser. Det brukar fungera bra att täta med hönsnät. Ta så tidigt som möjligt bort rester av bon från tidigare häckningar.
- Sätt upp rovfågelsattrapper på husets tak. Sådana kan du köpa i jaktaffärer.
- En allmän uppfattning är att många fåglar skyr blå färg. Blå band kanske kan hjälp till att hålla skator borta. Reflekterande remsor kan ha samma effekt. De ger även ifrån sig ljud när det blåser.
- Du kan använda ”ögonattrapper” och skrämselballonger.
- Variera typen av skrämseltaktik eftersom fåglarna vänjer sig efter ett tag.
- Sopkärl och papperskorgar ska vara försedda med lock och vara stängda så att fåglarna inte kan dra ut innehållet. Matavfall ska alltid förpackas i en påse och slängas i en behållare med lock
Källa: Vaggeryds kommun
Då kanske ni ska rensa upp era grönområden själva också. Tänker på ert ”grönområde” vid Järven där trivs fåglarna, finns mycket att bygga med!
Gapiga ungar, gnällande gubbar och skvallriga kärringar , hur håller man bort dem?
Jag tycker om att det finns lite ljud omkring mig.
Värre vore motsatsen.
Tjänstemännen håller varandra om ryggen. Det går inte odla något för kajorna är där med en gång. De t o m äter upp omogna krusbär. Frukterna hackar de. Hur roligt är det att inte få behålla det man odlar. De ger sig på odlingsväven o hackar sönder den. Är det meningen att vi ska såga ner fruktträden? På gräsmattorna finns inga grenar eller pinnar för där går gräsklipparen eller movern. Hur hade ni gjort om det varit möss/ råttor?
Ni tjänstemän håller varandra om ryggen. Hur många husägare har en massa pinnar och grenar på sin tomt? Där klipps gräs både av gräsklippare och robotgräsklippare. Allt man odlar ger de sig på – allt från omogna krusbär, frukt till och med odlingsväven ger de sig på. Det är bättre ni tar ert ansvar för kajorna. Det bästa är att såga ner fruktträden och att sluta odla, men hur går det med Nina då de redan minskat?
Ta ert ansvar. Vad hade ni gjort om det varit råttor?
Kanske är det människan som inkräktar på naturen, inte tvärtom. 🙂