Nyheter

Alla ville säga sitt under debatten

Nyheter Talartiden, vid den allmänpolitiska debatten, rann iväg för respektive partier under gårdagens kommunfullmäktige. Här kommer lite av vad våra politiker tyckte var viktigast att informera om

Kommunfullmäktige

– Vad är det jag och mitt parti brinner för? Jo det är näringslivsfrågorna, vilka har att göra med allting annat. Förra året var vi etta i länet. Vi kämpar hårt och vi gjorde 101 besök. Vi ska fortsätta med det här, helst ett besök hos en företagare i veckan. Vi behöver ha på papper en tydlig strategi nedskriven. Tillväxtspiralen med fler arbetstillfällen, fler medborgare, fler skatteintäkter vilket leder till en hållbar och attraktiv kommun, säger Gert Jonsson (M).

– Jag blev så glad Ulf (C) när du sa föreningar. Det är det vi brinner för. Vi vill verka att de kan utveckla sig och det behöver vi i politiken vara med i. Ett gott liv är alla värda. Jan-Olof (SD), vi samarbetar väl med våra tjänstemän? Jag saknar vad (S) vill framåt och vad ni vill framåt. Jag tycker att vi behöver plocka upp en fråga till. Jämställdhet, säger Ewa Magnusson (L).

– Jag kände mig skyldig till frågan om tältet i lördags. Vi var först med att sätta upp tältet och hade godis där, vi lämnade det för att vi ville vara ute bland våra invånare och tog ner tältet sist av er alla under Waggerydsdagen, kontrar Ulf Abrahamsson (C) om tidigare fråga om varför ingen av centerpartisterna fanns på plats i tältet.

– (S) satsar mycket välfärdspengar som hamnar hos oss i kommunen. Även kommunalt har vi stöttat upp mycket. Föregående budget har vi ett kvitto på. Thomas (KD), det är svårt att komma in på kommunens boende. Du säger att medianålder är 89 och i länet är det 82, det visar sig i siffror att det är svårt att komma in på boende om man är äldre. Hur har det blivit så? Undrar Kenth Williamsson (S).

– Jag behöver prata om mina kollegor om vilket jobb de gör, vi kan inte skryta om vår verksamhet. Vi ligger lågt i bemanningen, det blir en tuff arbetssituation. Det är stora frågetecken. Vill vi vara en bra kommun, vilket vi vill oavsett politisk hemvist, vi måste ändå möta up det här med en bra äldreomsorg. Kriterierna att få komma in på äldreboende är för höga. De äldre ökar i antalet, vi behöver vara fler undersköterskor i vården, hur ska vi locka folk. Hur ska vi göra? Vi kan inte dra ner på psykiatrivård och  nattpatrull, säger Tuula Ingner (S).

– Inför 2020 får vi tänka till. Effektivera. Spara säger jag. Vi ska inte spara bland ungdomarna. Idrott och kultur är viktigt. Skadegörelsen i vår kommun ligger lägre och det är ett resultat för att vi engagerar oss bland ungdomarna, säger Tommy Ottosson (S).

Jenny Larsen (KD); ”Den höga medianåldern på boende är något vi tittar på, varför skiljer det sig mellan kommunerna. Vi tycker att man ska vara berättigad en plats och vi ser att alla över 85 år ska få möjlighet till en plats oavsett om man behöver eller inte. Vi är ensamma att driva frågan på det sättet. När det gäller den ekonomiska biten är jag stolt, skolan har nu 140 miljoner att dela på under den här mandatperioden. Jag förbereder på vad som ska komma; satsningar på landsbygdsskolorna, det är inte bra att dela upp investeringar. Vi vill satsa på landsbygdsskolorna”

– Nattpatrullen drogs ner, varför lyssnade ni inte på personalen. De här pratar folk om i samhället. Det säger en del att så många har sagt upp sig. Vi har ett lån på 600 miljoner, det är inte så att våra gamla ska betala det här. Köerna i särskilt boende, när nålsögat blir mindre och mindre, blir det såklart ingen kö. Mejeriet har inte funnits någon driftsbudget på den största satsningen vi gör, säger Lennart Karlsson (EMP).

– Tillbaka till äldreomsorgen. Hur ser vi på den här frågan? Vi har identifiera det här med särskilt boende och det ska bli mer generösa regler. Som Lennart sa att det varit nerprioriteringar. Behovet har minskat, Thomas Axelsson (KD).

– Vi kan vara överens om en sak (S). Varje nämnd har de senaste tio åren fått tillskott, men de har inte fått det tillskott de önskat. Sedan när vi pratar besparingar. Jag tror att vi ska ha det som ledstjärna att vi gör lite extra för medmänniskan. Jag kan inte skälla på mina kamrater i socialnämnden, de har fått de direktiv som fullmäktige delat ut. Jag träffade två lärare som nyss är inflyttade, lyssnar BUN på de här? De undrade varför vi fokuserade på det som är dåligt, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Intressant att höra bilden av Vaggeryds kommun. Det är inget som är så bra att det inte går att göra bättre. Nu har vi haft en bra politisk styrning i socialnämnden, vi kan diskutera om vi har placerat pengarna rätt. Hur ser det ut i länet och landet. När det gäller äldreomsorgen tillför vi mer medel till socialnämnd och barn- och utbildningsnämnden, säger Gert Jonsson (M) och nämner att vi har en kommun som ska fungera på övriga planet. Att vi inte ska satsa på äldrevården, vet jag inte vilken planet ni menar, vi satsar mängder med pengar.

– Vi står och diskuterar 89 eller 82 år. Lögn, förbannad lögn och statistik. Vi har invånare som vill och kan bo hemma. Det är inget stort problem att fokusera på 89 eller 82 år. Jag gick igång på våra föreningar. Föreningar för mig är vår kultur. Vi ligger kanske lågt i finkulturen, men kultur för mig är de föreningar som driver verksamhet. Vi kanske vill ha stöttning, samma system som riksidrottsförbundet förordar, vi vill ha fram aktiviteter där vi själva är verksamma, säger Mats Oskarsson (M).

– Framtidens problem är äldrevården. Det är det stora problemet. Vi fokuserar helt på detta och idag har vi varit på en utbildning inom socialnämnden. Där framkom det klart och tydligt att kommunen tillhör eliten. Vi ligger bra när det gäller skötseln av våra ärenden. Vi kämpar och vi vill ha något förbannade erkännande. Det är inget problem med nattpatrullen, den fungerar alldeles utmärkt. Jag är nöjd med hur vi jobbar inom socialnämnden och jag är stolt över det. Jag är (C) och landsbygdsbo, jag kan inte sluta tänka på landsbygdsskolor. Man vill gärna gå illa åt landsbygdsskolor, där man vill bespara. Titta på Tofthagaskolan, rätt man vid rodret så kommer det fungera bra, säger Pelle Philip (C).

– Det finns något som vi har varit med om allihopa. För visst har vi börjat skolan någongång. Det finns en sanning i att barnen tappar lusten att lära sig. Eftersom jag lyfter frågan anser jag att vi har stor utmaning i kompetensförsörjning. Vill vi få den där tonåringen att lära sig, behöver vi vara rädda om den läraren. Vi måste sprida att kommunen är bra att jobba i. Visst är det de entusiastiska lärarna vi minns från vår skoltid?, säger Helena Erlandsson (S).

Annelie Borgström (S); ”För mig som är i opposition är det jag som ska granska. Ulf säger att nålsögat är trångt, och då undrar jag. Vem styr i kommunen? Jag vill prata om kompetensförsörjning. Viktigt med företag men också viktigt att vi också som kommun är en bra arbetsgivare. Vem ska vi locka hit? Mats, du sa att du inte tror att det finns problem, vi drar idag ett tungt lass, vi kvinnor, som drar ett tungt lass. Vad ska vi offra för att få en bra välfärd? Undrar Annelie Borgström (S).

– Jag vill bemöta Ulf (C), det är bra att undersköterskorna och behandlingsassistenterna trivs, men de sliter på sina tunga och lågbemannade jobb. De gör ett fantastiskt jobb och sedan har vi nyckeltal hit och dit. Vi måste prata verklighet. Det kommer mycket känslor in, det blir så när man jobbar med människor. Ska vi få folk att jobba inom välfärden måste vi satsa. Satsa på personalen, säger Tuula Ingner (S).

– Väldigt roligt att höra pulserande debatt. Det nämndes politiska prioriteringar. Jag ska försöka fånga bollen och lyfta in den på de långsiktiga linjerna i samhällsförändringen. När ska vi få tid att diskutera de här? Vi måste ha ett forum för dessa också, vilka jag kan sakna ibland. Vart är Vaggeryds kommun på väg någonstans? Vi har översiktsplanering, men det finns inget forum för de politiska öppna forum, säger Stig-Göran Hultsbo (MP).

Kommunfullmäktige. Ann-Katrin Löfstedt (M) tackar partikamrat för sista debattminuterna

– Vi pratade om att det ska vara funktionellt på lång tid, effektiviseringar var samma sak som besparningar? Om löneutvecklingen ska fortgå måste effektiviseringar göras, säger Magnus Thelin (L).

– Tillverkningsindustrin är skatteunderlaget. Vi kan höja statusen att jobba inom industrin. Vi har fantastiska föreningar, säger Lennart Karlsson (EMP).

Nio minuters talartid kvar har (SD).

–Vi hade två förslag från förvaltningen att hela Åkers skola skulle renoveras på en gång. Nu sköt man på 4 – 6 på Hjortsjöskolan. Det gör att vi skjuter på driftsbudgeten. Särskolan kan flytta upp till Vaggeryd. Det gör en besparing på skolskjutsar på 1 miljon kronor om året. Personalen inom vård och omsorg. Det spelar ingen roll hur bra vi ligger i undersökningar. När vi kommer till kritan och personalen säger upp sig. Har vi inte personalen kvar, är det inte så bra längre, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

1,55 minut har (C) kvar av sin debatt…

– Jag tycker vi pratar om äldre. Näringslivet ska fungera för att det ska genera pengar. Mikroföretag som vi har många av i Vaggeryds kommun 1 – 5 anställda, som vi kanske borde lägga mer resurser på. Alla tycker att vi är fantastiska, men det tar flera månader innan man får ett tillstånd från miljö- och bygg. Små företagare ska inte vara myndighetsrädda, det ska vara en hjälpande inställning. När det gäller idrottsplatser så håller jag med till 100%, vi gör utredning, men vi är inte beredda att satsa på det utredningen leder fram till. Vi sätter inte av några pengar. Vi får inte med oss de andra, det förslag (L) och vi har lämnat, säger Jörgen Johansson (C).

– Jag tycker att vi är nere på verksamhetsnivå på debatten. Vi lämnar över till andra. Det är väl vi som är ansvarig. Nattorganisationen heter det, istället för nattpatrullen. Det stämmer att 7 – 9 personer sagt upp sig. Någon har sagt upp sig för att de förändringar som gjorts, men Inte alla då studier också väntar. Den prognosen vi har om 5 år har vi fullt på Sörgården, Furugården och Mejeriet. Då blir det problem för de kommuner som inte har den här framförhållning. Det finns inga pengar framtagna för renoveringen av Furugården, men det hoppas jag att vi löser inom femklövern, säger Ann-Katrin Löfstedt (M) och debatterar om fortsatta volymförändringar.

– Jag tänkte lyfta en guldkant till, hur många har varit på skaparverkstad? Ni kan skaffa en tagg, ni kan låna allt från symaskin, borrmaskin och böcker. Guldkant. Jag vill lyfta landsbygdens företagare, säger Ewa Magnusson (L).

– Hållbarhet är viktigt. Även hur vi sköter skolan, vården, vår natur och sjöar. Grönstrukturplanen har ni läst? Den kommer ut på remiss nu under hösten. Det är viktigt att vi tänker på frågan som är så viktig, avslutar Thomas Axelsson (KD);s sista minuter.

– Av 20 var det en som hade gymnasiebehörighet bland nyanlända. Anser att vi har misslyckats. Vi har tillsatt tjänster att ta hand om det här. Om man inte underhåller sina fastigheter, får man inte ordning på sina idrottsplatser. Underhållsplanen måste fungera. Det stora projektet i norra delen av kommunen undrar vi förstås om vi har nya försäljningar på gång. Nu har vi inget parti som har någon tid över, men jag hade velat veta vad som händer, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

Kommunfullmäktige

När det var dags för slutdebatten för våra politiska partier blev det två minuter vardera.

Centerpartiet ”Hade vi ensamt bestämt så hade det varit enkelt att svara på alla frågor. Vi kan inte ha byråkratin, vi är snart experter på byråkratin. För skolan är livsviktig och landsbygdsskolorna måste finnas för att landsbygden ska överleva. Hur kan vi utveckla våra landsbygdsskolor? Tofthagaskolan är ett attraktivt exempel. Vad är det vi kan göra med den kommunala skolan ska bli lika attraktiv, Ulf Abrahamsson (C).

Empartiet ”– Jag träffade en hel del som kan tänka sig att flytta hem till kommunen igen i lördags. Idrottsplatserna är välskötta. Vi ska vara stolta över detta. Travbanan gör att vi fortfarande är med på kartan. Bistånd kan inte vara lätt att jobba med. Nattpatrullen måste ses över. Jag avslutar med att Vaggeryds kommun är en bra kommun att flytta till”.

– Lite tankar om socialnämndens verksamhet, 20 år av ditt liv. Vi har närmare 2 500 invånare i den kategorin. Vi påverkar gruppens livskvalité. Möjlighet till ett eget valt boende, exempelvis trygghetsboende, platser för gemenskap och rekreation. Förenklade biståndsbeslut, säger Ann-Katrin Löfstedt (M) som vill skapa förutsättningar för 20 år av ditt liv.

– Vårt gemensamma ansvar för det lokala miljöarbetet, klimatnödläge med extraordinära insatser, säger Stig Göran Hultsbo (MP)

– Jag vill fortsätta diskutera Åkers skolas renoveringsbehov och Hjortsjöskolan. Det handlar om driftbudgeten, vilket många inte vet om, avslutar Jan-Olof Svedberg (SD)

– Vi (S) prioriterar invånarnas behov av ökad välfärd, klimatförändringar och den ökade ojämlikheten. Vi prioriterar kraftigt ökade satsningar på kommuner och regioner före kraftigt sänkta skatter. Vi tror att välfärden framförallt utvecklas i egen regi, genom våra medarbetare, till skillnad från femklövern och (SD) som vill se privata alternativ. Det finns också en annan skillnad och det gäller hur de kraftiga vinstuttagen i välfärden påverkar verksamheten, förutom att skolor och äldreboende kan gå i konkurs. Vi (S) anser att skattepengar ska användas till det de är ämnade för och inte till kraftiga vinster i riskkapitalbolagen, avslutar Kenth Williamsson (S).

Kristdemokraterna ”Gemenskap som familj, kyrkan och föreningen. Man får möta kärlek. Att ta rätt beslut på rätt nivå. Frihet för varje medmänsklighet. Vi vill fortsätta tillsammans med femklövern in i framtiden”.

Liberalerna ”Liberalism och frihet. Vi tycker att skolorna i vår kommun, både tätort och landsbygden är något vi vill lyfta fram. Föreningar. Företagarna. Det är många punkter som behövs. Mer frihet och liberalism. Vi tycker att driftsformer är sekundärt. Det viktigaste är kvalitén. Vi tycker att kommunen är fantastisk. Det vore trevligt om fler kunder komma hit, vi vill ha fler som kan bygga och bo här i vår kommun. De bästa sakerna i livet är inte saker, utan de bästa sakerna i livet är frihet”, säger Magnus Thelin (L).

Dela


Lämna ett svar