Nyheter

Marie ”talar” med hästar

Nyheter På 1970-talet sa man att det var gröna vågen som gjorde att man lämnade storstaden för ett liv på landet. Numera kan man säga att det är ett liv med hästar som gör att man söker sig till mindre bebyggda områden.

Här svänger man av från ”Förebergsvägen”. Sedan är det bara 400 meter.  [1/18]

En häst dricker ofta 40 liter om vatten om dagen  [2/18]

Fina hästar och föl  [3/18]

Stallet  [4/18]

Marie är storstadstjejen som fastnat för lantlivet  [5/18]

Eken invid 1700-talshuset är imponerande  [6/18]

Härlig dag  [7/18]

Matdags....för fyrfotavännerna...  [8/18]

Konst på väg...  [9/18]

I stallet  [10/18]

Marie har också en konstnärlig ådrad  [11/18]

Kelig misse  [12/18]

Familjen och familjeträdet  [13/18]

Mysigt  [14/18]

Marie kan ”tala” med sina hästar  [15/18]

Robert och Isabella gillar också hästarna  [16/18]

Hästar är en viktig del i Maries del.  [17/18]

Hästar är ett gemensamt intresse för hela familjen.  [18/18]

Marie Simonsson var inte född på 70-talet men hon är storstadstjejen som valt landet för att bland annat behandla människor från stressig tillvaro men även ta hand om hästar. 28-åriga Marie jobbar själv oftast från fem på morgonen till nio på kvällen även om det blir lite pauser. Någon stress är det dock inte. Man måste ju leva som man lär.

Marie och hennes man Robert bor sedan ett par år på gården Änggärdet strax utanför Åker, 400 meter ned till den asfalterade väg, ett par kilometer från Åker och en mil från Skillingaryd. Här finns även deras femåriga dotter Isabella. Huset de bor i är från 1700-talet och här trivs de alla tre tillsammans med tiotalet hästar och lite katter. Utan tvekan är de livsnjutare.

Marie är uppvuxen i Malmö och maken i Hörby. Trots att de är vana vid storstadsliv valde de ett liv på landet, på en gård som ligger lite avsides, inte direkt vid allfartsvägen.

– Jag började rida som sexåring, säger Marie om bakgrunden till sitt stora hästintresse som bara blivit större och större.
Hon kan inte tänka sig att vara utan hästarna och Robert har börjat rida sedan de flyttade till Änggärdet. Robert jobbar dock som asfaltläggare men Marie har arbetet på gården som minst sagt heltidssyssla. Hon har ridskola, behandlar hästar som farit illa, är massör – åt människor och är även behandlingsterapeut, även det på människor. Till henne kommer människor i de mest skiftande åldrar för att få hjälp.
– Det kan var allt möjligt, inte minst stressrelaerat och att man tror att man måste klä sig på speciellt sätt, vara på speciellt sätt med mera för att falla in i samhällets normer, säger Marie.
Alla klarar inte detta utan måste få vägledning av en utbildad terapeut som hela tiden lär sig nya saker:
– Man får väl säga att jag är kunskapstörstig, inflikar Malmötjejen.

Familjen trivs förträffligt på landet. Först flyttade Maries syster till bygden och senare även hennes mor och bror – de bor närmare bestämt i Jönköping så riktigt på landet är det inte för dem.

Det är arbete mest hela tiden men en och annan paus:
– Jag har inte ro att sitta stilla, säger Marie.

Hästar är livet för henne:
– Ja, jag är en hästmänniska, säger hon glatt vid pratstunden intill den cirka 300 år gamla eken på gården.
Denna ek är dokumenterad och är viktig för familjen. Under eken gifte sig Marie och Robert och när solen gassar som vid intervjudagen är det skönt med lite av den skugga det gigantiska trädet ger.

På gården finns tio hästar och de kräver varje dag mängder med hö, vatten och annan omvårdnad. Dessutom tävlar Marie ibland i VSRK, Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb, och då handlar det om dressyr.

Kanske är hon kvinnan som pratar med hästar…
– Inte prata men man lär sig att läsa av deras kroppsspråk och förstå vad de vill.
Ibland får hon behandla hästar som kanske blivit slagna eller på annat sätt farit illa. Hos Marie får de då hjälp att komma ifrån de otrevliga sakerna. Här får de i stället kärlek och omvårdnad. Det är rehab för hästar men även för människor på Änggärdet.

Här är ingen stressig storstadsmiljö. Hästarna smaskar i sig höet, en katt kikar fram och stryker sig mot benet, solen gassar och Marie ser till att allt fungerar på ett bra sätt där 1700-talet möter 2000-talet.
Föreberg Änggärdet Möllebo är den exakta adressen där det doftar hö och där familjen Simonsson funnit sin plats i livet.

Juli månad anno 2017.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *