Nyheter

Markägare var inte inbjuden: Känns korrupt

Nyheter Under kommunstyrelsens arbetsutskott i onsdags fanns Eolus med för att presentera projektet i Boarp när Johannas medborgarförslag avhandlades. – Politikerna verkar blunda och håna oss som hamnar i kläm, berättar Johanna.

För sex år sedan träffade vi Johanna i Mörkhultet.

Vi tog kontakt med Johanna Karlsson som lämnade in medborgarförslaget till kommunfullmäktige gällande kommunala vetot när vindkraftverk ska byggas 625 meter från hennes gård i Mörkhultet. Vid sammanträdet var Eolus inbjuden att säga sitt, men inte markägare… 

– Vi boende känner att vissa politiker utnyttjar sin position till maktspel mot oss medborgare. Att bjuda in en privat aktör med vinstintresse som företräder sig själv av en kommunledning som ska företräda medborgarna och se till deras bästa. Det känns korrupt. Att ledande politiker verkar blunda och håna medborgare som hamnar i minst sagt kläm på grund av en situation som inte gynnar någon i kommunen, förutom vindkraftsbolaget. Det är skamligt att agera i blindo och inte läsa på vad ett scenario som detta kommer att innebära för oss närboende. Det är hjärtlöst, säger Johanna Karlsson. 

Medborgarförslaget som Johanna Karlsson i Mörkhultet skickade in i november var att kommunen skulle använda sitt veto mot ändringsansökan om ny väg genom orörd mark och våtmark, samt större uppställningsytor. 

– Ett av verken utanför vindplanerat område hamnar 625 meter från min husknut. Bolagets uträkningar av ljud visar 39,1 decibel och både respektavstånd och bullergräns strider mot kommunens vindbruksplan, menade Johanna i medborgarförslaget. 

En snabb hantering önskades med när ärendet var uppe hos politikerna valdes att återremittera ärendet för att kunna få mer information från bolaget. Vid onsdagens sammanträde fanns Eolus med och gav sin syn på vindkraftetableringen. 

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog avslag på Johannas medborgarförslag att kommunen ska använda sitt veto gällande vindkraft i Boarp. Medborgarförslaget kommer att hanteras i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige lägger sista handen på Johannas förslag. 

Taggar

Dela


Läs mer

Vindföretag fick säga sitt när Johannas förslag avslogs
Oppositionen varnar för process om skadestånd

13 reaktioner på Markägare var inte inbjuden: Känns korrupt

Jag har bott i ett antal ställen innan jag rotade mig ner i Vaggeryds kommun. Som dalslänning, som västgöte, som göteborgare och så vidare har jag sällan mött ett så trevligt släkte som smålänningar. Det skämtades friskt om snåla smålänningar men när jag kom hit så överöstes man av vänlighet, middagar kors och tvärs, har man bekymmer så frågar grannar och släktingar hur de kan hjälpa.
Flyttade 12 kilometer ut i skogen från Vaggeryd. Här finns det hästar, kossor och några ”stadsbor” som hälsar glatt när vi är ute och går med hunden eller hästarna kör på vägarna för att leta svamp och blåbär. Det är livet här ute. Som en riktig idyll.

Men med allt det här goda så har jag aldrig träffat på en sån här kommunstyrelse. Kör över sina invånare på det här sättet. En rak höger i magen med hälsningar från tyska finansbolag som vill ha ett ”grenlich energy-text” på deras hemsida. Är ni inte kloka?

JS, fler är berörda av badhus än de som inte kan flyga drake precis var de vill.

Bygg klart vindkraftverken någon gång så vi får ordning på elpriset. Bor man i vindkraftsområden får man leva med att det står en vit stolpe i fjärran.

Vi bodde här innan det fanns planer på vindkraft, vi bodde här innan vindbruksplanen också. Hur mycket pengar kan du förlora utan att höja rösten? Eftersom du har så mycket åsikter tycker jag att du kan sluta gömma dig bakom alias och komma hem till oss för en kaffe så kan vi prata lite. Du är välkommen på söndag!

Fast för vissa är det inte en stolpe i fjärran utan en stolpe vid husknuten. Ganska stor skillnad!

I Högabråten var det försvarsmakten som stoppade tack vare inflygning till Ya
De stoppade även en del av verken i boarp av samma orsak

Det är uppenbart att kommunpolitiker förhalar ärendet så det ska bli för sent att använda vetot.
Man undrar ju vad de får för det?

Det är klart vi ska använda vårt veto när varken våra rekommendationer om bullernivå (Vindbruktsplanen) eller säkerhetsavståndet är tillräckligt. Vi politiker företräder våra invånare och ska se till deras bästa.
// Ewa Magnusson (L)

Inte en gång har vi som bor runt det tilltänkta industriområdet varit inbjudna till något ting i kommunen.
Inte en gång har vi fått frågan om hur vi känner.
Vem företräder ni?
Vems talan skall ni föra?
Hur kändes det när Eolus informerade er?
Kände ni er bekväma?
Eller kände ni er obekväma?
Hur kändes det när de informerade om att industriområdet är till salu till högstbjudande?
Hur kändes det när de informerade att inte en kw stannar i kommunen?
Skruvade ni på er obekvämt när de informerade om att våra fastighetsvärden kommer att sjunka och att de skiter fullständigt i det?
Kändes kragen varm och trång av otrivsel när de visade kort på hur naturen skövlas när ny väg skall dras genom skogen. Bara för att tillfredsställa tyska behov.
Eller kändes det inget alls? För ni skiter i det det drabbar ju inte er. Och ni skäms lite inför politiker från andra kommuner för att ni har så låg andel vindkraftverk i vår kommun?
Kom inte med några halvdana bortförklaringar nu. Nu var sista chansen att göra något
Heder till minoriteten som stödde sina medborgare.
Lasse Olsson
Ekesås

Den här kommunen gör sig till åtlöje. Man går ut med enkät till kommuninnevånarna om simhall och en liten mast på sextio meters höjd. Men på frågan om vindkraft som förstör livsmiljön för andra kör de rakt över de drabbade. Man har allvarliga misstankar om tillståndet i kommunen. Det vore intressant att få svar på varför det som påbörjades på Högabråten blev avbrutet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *