Nyheter

Markarbete och inventarie tillkom när förskola blev dyrare än planerat

Nyheter Den första budgeten för förskolan på Södra Park i Vaggeryd låg på 35 miljoner kronor, därefter blev den 25 miljoner men slutade på närmare 40 miljoner. Det tillkom en del tilläggsbudgetar innan den nya fina förskolan kunde invigas och tas i bruk, visar Åvikens förskolas slutredovisning.

Arkivbild. Temat för förskolan var skog och miljö.

Behovet av ny förskola i Vaggeryd har funnits med i politikernas handlingar sedan våren 2016.

Kommunfullmäktige beslutade i juni 2017 att 35 miljoner kronor skulle den nya förskolan med fem avdelningar i Vaggeryd få kosta. Därefter ombudgeterades 10 miljoner till Bullerbyn, då det antogs att det fabriksbyggda modulsystemet skulle reducera kostnaderna med motsvarande 10 miljoner kronor. Planerad kostnad blev då 25 miljoner kronor. I augusti 2018 godkände kommunstyrelsens arbetsutskott att upphandlat anbud, som var det lägsta inkomna, för byggnationen inkluderat fyra meter mark runtom huset skulle kosta 27,8 miljoner kronor. 

I juni 2020 gjordes en tilläggsbudget på 15 miljoner kronor. Tillägget gjordes då markarbeten, utemiljön, parkering, inventarie och byggherrekostnader ej fanns med vid upphandlingen för 27,8 miljoner kronor. Anledningen till det är bland annat att investeringsmedel, som sedan ströks, fanns avsatta till dessa kostnader inom barn- och utbildningsnämndens budget. Behovet av att snabbt få fram nya förskoleplatser har spelat en stor roll och projektet behövde omedelbart komma igång för att logistiken i förskoleplaneringen skulle hålla, vilket gjorde att nödvändiga förarbeten inte gjordes i tillräcklig omfattning. 

Flera delar när förskolan byggdes fångades inte upp i tid, utan tillkom successivt under byggnationen. Det har tillkommit en samordnad administration för personalen, markbearbetning där sprängning ingår, iordningställande av cykelväg, yttre lekmiljö, asfaltering för parkering utanför Folkets Hus (för personalen), ändring i tillagningsköket med bland annat stekbord som inte fanns med vid upphandlingen samt övriga inventarier och inredning. Staketet runt fastigheten blev högre, på grund av vatten i anslutning till förskolan. Energisatsningen vad gäller solceller och laddstolpar ingår i projektet sammanställning och slutligen, i tjänsteskrivelsen, finns vissa poster inte med i budgeten, såsom byggherrekostnaden och konst. 

Slutsumman för Åvikens nya förskola blev 39 552 000 kronor och är indelad i följande poster i slutredovisningen; projektering 320 000, kontroll och besiktning 175 000, byggherrekostnader 151 000, bygglov 140 000, konst 290 000, inventarier inomhus 1 800 000, inventarier utomhus 3 478 000, byggkostnad inklusive fyra meter mark runt huset 27 875 000 som lämnades på anbud. 

Elkostnad 450 000, rörkostnad med bergvärme 620 000, ventilation 420 000, oförutsedda kostnader 333 000 och mark/planeringsarbete där sprängning ingick blev 3 500 000 kronor. 

Arkivbild. Utemiljön var inte med i budgeten från början. Men blev väldigt bra när den kom på plats

Projektet Åvikens nya förskola var ett av kommunens projekt i investeringsutredningen. I skrivelsen går det att läsa följande: 

”Begreppet ”allt inkluderat” hade inte införts när byggnationen av förskolan vilket resulterade i att ett antal tillkommande poster föll mellan stolarna på grund av otydlighet. Det försvårade också möjligheten av att se hela projektets omfattning och dess risker. Tidigare fanns investeringsmedel till inventarier avsatt inom barn- och utbildningsnämndens budget. Delar av dessa ströks av budgetberedningen i samband med budgetarbetet inför år 2020.

Allvarlig avvikelse i detta projekt bedöms vara brister i underlaget inför byggnationen. Markarbeten, utemiljö, parkering, inventarier och byggherrekostnader var inte beskrivna i det underlag som låg till grund för upphandlingen. Otillräcklig markundersökning gjorde att sprängning, som inte var budgeterad, behövde genomföras innan byggnationen kunde påbörjas. Behovet av att snabbt få fram nya förskoleplatser har spelat stor roll. Då projektet behövde komma igång omedelbart gjordes inga nödvändiga förarbeten i tillräcklig omfattning”.

Åvikens förskola blev klar i maj 2019 och innehåller sex avdelningar med tillagningskök och administrativa lokaler. Förskolan har plats för 122 barn. 

Taggar

Dela


5 reaktioner på Markarbete och inventarie tillkom när förskola blev dyrare än planerat

Det finns en sanning, men den köptes ut. Tror ni verkligen att det var så illa. Barn- och utbildningsnämnden hade pengar men det togs bort av ekonomichef.
Ekonomichef skulle ordna kommunalt överskott. Det var orsaken.
Kan någon räkna ut vad de kommunala projekten har kostat, så ser man att de var mycket billiga. Det vill säga, man fick mycket för pengarna.
Nu ska man i stället hyra in lokaler, det är det dyraste man kan göra…

Ni som har synpunkter, gå gärna in på Vaggeryd.se, och leta fram mötesportalen.
Sök på Åvikens förskola så får ni 232 träffar, så nog har frågan diskuterats alltid.

Sök i stället på ”Slutredovisning Nya Åvikens förskola” så får ni 72 träffar, bland annat tekniska kontorets tjänsteskrivelse som sammanfattar ärendet, inklusive vad kommunens interna investeringsanalys sa om detta ärendet.
Intressant läsning. Ansvarig under detta bygge har hela tiden varit kommunstyrelsen, och inte tekniska nämnden som många tycks tro.

Lycka till – utnyttja möjligheterna.

När ska den här kommunen skaffa sig kompetent personal till de här frågorna? Kan vi få ett klarläggande om vad som gjorde markarbetet dyrare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *