Martina kan bli årets matentreprenör
Nyheter Björksavsförädlaren Martina Petersson från Sonarp utanför Vaggeryd är en av tre finalister i kampen om utmärkelsen Årets matentreprenör 2024 i Jönköpings län.
Titeln Årets matentreprenör delas 2024 ut för åttonde året i rad på initiativ av LF Jönköping i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund, Hushållningssällskapet, Science Park, Smålands Turism och John Bauer hotel/Ester Kök & Bar.
Syftet är att uppmärksamma lokala matförebilder vars verksamhet genomsyras av hållbarhet, såväl ekonomiskt som socialt och miljömässigt. Vem som helst har kunnat skicka in nomineringar, en arbetsgrupp har sedan tagit fram finalisterna och en jury utser vinnaren.
Förutom den ärofyllda titeln belönas den som vinner med 20 000 kronor. Vem/vilka det blir avslöjas under Landsbygdens Sommarmöte på Gärahovs gård, Vaggeryd, lördagen 31 augusti.
Finalister och motiveringar
Ängabackens Björksoda
Förädlar björksav genom flaskjäsning (som champagne) till torrt och alkoholfritt bubbel. Gårdsbutik i Sonarp, Vaggeryd. Grundades 2018. Drivs av Martina Peterson.
Motivering: ”För att med hjälp av urgammal teknik ha lyckats bygga ett nytt krispigt koncept lokalt, som blivit ett populärt besöksmål även för långväga gäster.”
Buon Gelato
Gelatobutik på Lantmätargränd 12, Jönköping. Öppnade 2023. Tillverkar dagsfärsk gelato, gjord på frukt och bär från Rudenstams och mejerier från Strands gård. Drivs av: Sharlet och Tony Sokel.
Motivering: ”För sina innovativa smaker av lokala råvaror, sociala kompetens och passion. En ny aktör som gör länet lite mer italienskt och på kort tid blivit en kraft att räkna med.”
Mat runt Gränna
Event och nätverk kring lokalt producerad mat. Drivs av Gränna Näringslivsförening där en projektgrupp samlar ett 30-tal producenter från trakten. Projektledare Cecilia Hakeberg.
Motivering: ”För att de med sitt uppskattade initiativ gör den lokala maten till en folkfest, tillgänglig för många, och samtidigt skapar en motor för fler framtida partnerskap i närsamhället.”
”Spännande produkter”
– Årets finalister gör egen, dagsfärsk, gelato av lokala råvaror, förädlar björksav till björksoda och knyter samman entreprenörer i en matmarknad runt hela Gränna. Alla tre berikar Jönköpings län genom sin initiativkraft och sitt engagemang och inte minst med spännande produkter! Den 31 augusti ska vi i juryn ha utsett en segrare, men den stora vinnaren redan nu är alla länsinvånare, som genom dessa eldsjälar får ett mer spännande och hållbart utbud att välja från, säger Magnus Olsson, vd för LF Jönköping och juryns ordförande i ett pressmeddelande.