Nyheter

Massiv kritik mot att dragartisten ska läsa sagor för barn

Nyheter I april bjuder Tallnäs och Skillingaryds bibliotek in till sagostund för barn mellan tre till sex år. Sagorna kommer läsas av dragshowartisten Björta – något som väcker stor kritik.

Petra Olofsson. Foto: Henrik Skoglund och Sara Mejving

Några som är kritiska till evenemanget är Sverigedemokraterna. Petra Olofsson från partiet poängterar dock att det är hennes egna tankar hon för fram i intervjun. Hon ifrågasätter om biblioteken ska lägga pengar på ett sådant event.
– Nu är ju Tallnäs med och finansierar detta förvisso, men jag känner inte att detta är för den breda allmänheten. Sedan är det såklart frivilligt att gå dit, det får ju var och en av föräldrarna bedöma själva. Men jag tycker inte att det är lämpligt, barn ska få vara barn. Det här med sexuell läggning, det måste de få komma på själva.

”Ska inte framtvinga något”

Petra Olofsson är noga med att hon inte är emot någons sexuella läggning.
– Jag anser att man får älska vem man vill, men det ska inte påtvingas någon för barn är barn. Barn får vara barn och ha sin kärlek på sitt sätt.

Vad i detta är det som är olämpligt enligt dig?
– Jag anser att det här är en form av sexualisering. Det här är ingen norm, normen är kvinna/man. Antingen föds du med en snippa eller snopp. Det kommer vi inte ifrån. Barn kommer upptäcka sin sexualitet själva med tiden. Men du som vuxen ska inte framtvinga något annat.

LÄS MER:  ”Den som förväntar sig något sexigt på våra sagostunder kommer bli mycket besviken”

Arrangemanget är ett samarbete mellan Tallnäs och biblioteket och i inbjudan står bland annat:
”Det blir en färgsprakande sagostund full av glitter och lek som vidgar världen.”

Glitter och lek passar väl barn?
– Absolut. Men vaddå vidga världen? Det är min fråga. Ur ett barnperspektiv ska man nog inte vidga världen för mycket. För då blir det en osäkerhet, ett barn vill vara tryggt. Ett barn ser inte världen som vi ser den.
– Det är helt normalt att barn klär ut sig och leker mamma, pappa, barn. Eller pappa, pappa, barn eller mamma, mamma, barn. Men blanda inte in vuxna i barns lek på det viset.

Taggar

Dela


Läs mer

Thelin svarar Olofsson i dragartistdebatten

49 reaktioner på Massiv kritik mot att dragartisten ska läsa sagor för barn

Svart till: C G Gustavsson

Du tror inte att © hos Jonas Rofors handlar om att han är med i Centerpartiet?

Läser du bara rubriken innan du kommenterar?

På tal om att bli påverkade. Alla ni som tycker att det är okej med dragsagostund för barn på biblioteket, hur gamla var ni 1994?

Jonas Rofors ©️ Kultur- och fritidsnämnden

Biblioteken har väl alltid försökt att hävda sig att de är populära och dylikt, varje gång man gått förbi där är det nästan helt tomt och inget folk alls, även sedan barnsben så såg det likadant ut. Det har bland annat fungerat som en mötesplats för folk med missbruksproblematik, men det är väl inte det som är syftet med ett bibliotek? Där ska det ju vara tyst och läsas böcker, då kan man skapa något som faktiskt folk vill ha istället då intresset uppenbarligen är svagt. Bibliotekspersonal är ute och försöker få folk dit utan resultat. Man kanske ska fundera om vilken verkningsgrad de har i dagens moderna samhälle. Allt är inte heligt bara för att man ska hävda kultur. Text, böcker, ljudböcker, bokstäver, information, bildning med mera finns lätt tillgängligt idag. Tidningsförsäljningen i pappersformat har sjunkit som en sten, det finns nog förklaringar till det om man tänker kring det.
I Värnamo har man gjort ett lekrum för barn, barn åker dit för leken men inte intresserade av böckerna. Böcker läser de dessutom massor av i skolan och i förskola under en ganska lång tid, så det är inget som kommer att ”missas” även om inte biblioteken finns överallt. Vill barnen ha en specifik bok köper man hem den och läser den hemma.
Det låter som om våra bibliotek är något stort och berömt, man häpnar.

Vi har en bred och mycket uppskattad biblioteksverksamhet i kommunen, ett utbud som väcker intresse och som ges beröm långt utanför kommunens gränser. En engagerad och duktig personal som verkligen berikar och utvecklar biblioteken.

Jag har fullt förtroende för att chefer och personal gör sitt allra bästa för att ge alla i kommunen en upplevelse och hjälp med att utveckla sig själva, känna gemenskap eller bara njuta av en god bok.

Inom kulturpolitiken talas det ofta om ”armlängds avstånd”, för mig innebär det bland annat att inte gå in och tala om för människor vad de skall tycka, tro eller tänka, att låta alla komma till tals och att tillåta kulturyttringar som berör, provocerar och väcker känslor även om jag personligen inte alltid håller med. Det är en del av demokratin.

Välj demokrati.
Välj glädje!

Jonas Rofors! Med vilken rätt hävdar du kopieringsrätt, och vad är det du är ute efter? Skulle jag inte få skriva ”Jonas Rofors”? Det där tycker jag du skall backa från, med det snaraste! Det var, som jag ser det, riktigt rådumt skrivet!

Klas
Om kyrkan följer bibeln så hade de haft mycket att tycka om detta. Men kyrkan av idag är ju helt förtappad så klart att de inte bryr sig.

Deuteronomy 22:5
5″En kvinna skall inte bära manskläder, och en man skall inte klä sig i kvinnoplagg. Ty var och en som gör så är avskyvärd för Herren, din Gud.”

Henrik,

Jag håller med dig. Kyrkan har blivit allt för slapphänt.

Jag äter ju till exempel inte fläskkött eftersom det står så i Tredje moseboken 11:7, det antar jag att du gör också. Det blir ju lite stelt på

Sedan har jag börjat söka på Internet till vilket pris jag kan sälja min dotter som det står i Andra moseboken 21:7. Eller du som är bokstavstrogen bibeln kanske kan säga vad som är lämpligt pris? Hon kan laga mat och kan prata gymnasietyska.

Och hur ska vi göra med personer som jobbar på söndagar om vi ska följa andra moseboken 35:2?

Du citerar Deuteronomy, men om du har en svensk bibel så är det femte moseboken.

Så innan du googlar fram citat, tänk på allt annat förlegat som står i bibeln.

Eller ska man bara citera det som stämmer för stunden?

Vi ska följa i Jesu lära som uppfyllde lagens krav. Nya testamentet är vår ledstjärna och det står om hur vi ska leva

Svar till Gunilla:

Jag tror inte Jesus bryr sig så mycket. För visst tänker du på killen i skägg, långt hår, lång klänning och med två pappor? Helige Anders och Josef.

Som svar till Stig Svensson (SD): Jag tror inte kyrkan har något emot att en man i en klänning läser sagor för barn.
Är inte det som prästen själv gör varje söndag?
Dessutom är ju kyrkan mer inkluderande för allas lika värde och oliktänkande än ert lokala parti.
Om man nu är så rädd att en person ska omvända barn och få folk att gå med i queer-rörelsen på en sagoläsning på 20 minuter så kanske ert parti har lite att lära sig om retorik och hur man värvar fler personer. För ni har väl lyckats fantastiskt bra att få alla att rösta SD trots att ni får metervis med artiklar i tidningarna, syns på stan, pratar med barn?
Gå dit och lär dig något så kanske det går bättre nästa gång.

Men på riktigt – hur rubriksätter ni och hur kan ni tillåta inlägg och kommentarer likt ovan? Pinsamt! Har vi inte kommit längre 2024?

Redaktionen svarar: För det första får man kommentera om det inte bryter mot våra regler och svensk lag. De som inte följer regler tar vi bort. I vanliga fall är det cirka tio procent som på detta sätt försvinner eller redigeras. I just denna artikel är det fler redigerade/borttagna kommentarer än vanligt.

Jag tycker det är ett jättebra initiativ!! Att sprida glädje i dagens samhälle i kombination med uppmuntran till läsning och bekräftelse av alla människors lika värde ser jag bara som positivt!

Håller med allas lika värde. Idag är det mycket mobbning i skolorna. Sedan är det ju så att barnen ska få vara barn. Men det är inte heller sanningen för att vuxna människor tillåter inte sina barn att känna sig trygga i att få se hur verkligheten ser ut. Håller man undan hur allt ser ut skapar vuxna en otrygg samhällsbild. Barn har också många frågor som tyvärr inte alla föräldrar kan delge då det är viktigare att ha status i samhället och göra karriär. Allas lika värde och rätt i samhället. Tyvärr ser det inte ut så status är viktigare vilken bil du har vilka kläder barnen har på sig. Låt dem höra och se verkligheten. Alla har rätt att få se. Oavsett om du har olika val i livet. De ska läsa sagor det är väl inget fel med det. Alla har rätt att ha åsikter men det är inte ok att göra höns av fjädrar.

Bra
Att SD inte har annat att göra än att klaga på människor som inte ingår i deras konformistiska människosyn är bara att beklaga.
Allt är frivilligt, så det är bara att inte bry sig om att gå dit.
Det finns annat i samhället som man kan tycka vad man vill om men tycker man inte om det så går man inte dit.
Ingen har ännu påpekat hur mycket pengar biblioteket satsar på detta.
Förresten så tycker jag inte om SD och deras möten. Och de får väl också pengar från kommunen.
Men det bryr jag mig inte om. Utan tycker kanske att det är bra att vi subventionerar olika saker.
Om jag inte gillar något så kan jag ju skita i det. Inte ställa till en storm i ett vattenglas.
Lars Olsson
Ekesås

Åh nej hjälp, inte viste jag att det var en sexuell läggning att klä ut sig.
Fort vi måste stoppa SVT från att använda Bolibompa Draken, Liseberg från att använda Kaninerna, vi måste få Astrid Lindgrens Värld att stängas ner och för allt i världen måste vi får skolor att sluta undervisa religion, en man som gick i klänning och levde med elva män – allt för att skydda våra barn!

Som svar till Stig Svensson (SD):
I Bibeln står det faktiskt att alla r välkomna till Guds hem, så kyrkan ska faktiskt inte uttala sina personliga tyckande alls.

Hur lätt sitter könsidentiteten och den sexuella läggningen i er som tror att den är påverkansbar av en sagostund? Vem påverkade er att bli den ni är?
Det finns inget obligatorium att gå, det är nog tur det.

Heja Tallnäs och biblioteken, så roligt att ni vågar vara lite innovativa och frisinnade! Garanterat lägger inte barnen in några sexuella värderingar utan tycker bara att det är en glittrig och fin människa. Ni andra inskränkta och fördomsfulla människor vad är ni så rädda för? Gå och lyssna på sagorna så kanske ni kan vidga era vyer lite och bli av med en och annan fördom…för jag gissar att ni inte har lyssnat på Björta tidigare? Så egentligen vet ni ingenting.

På vilket sätt är detta massiv kritik?
Det är en SD:are som är tydlig med att hon uttrycker sina egna åsikter och inte partiets.
Hon tycker inte att biblioteket ska ägna sig åt detta, och påpekar att det faktiskt är Tallnäs som betalar.
Hon tycker det är okej att vara gay.
Men det är inte okej att en utklädd person i lustig dräkt läser sagor för barn.
Så tomten får inte läsa julsagor och prästen får inte läsa bibeln.

Vilken läggning man har som vuxen bryr jag mig inte om, det är ens egna ensak således man inte försöker påtrycka på andra människor något, vilket såklart är grundsyftet här, annars hade man kunnat läsa en bok utan utsmyckning.
Men att man ska nässla sig in bland andras barn offentligt oavsett ålder är att gå långt över gränsen, varför har dessa en särskild rätt? Ska vi tillåta terrorister, pedofiler och andra i uniform att läsa sagor för barn ”för att vi jobbar brett” och låtsas som att det inte handlar om någon predikan så länge någon annan finansierar det?
Förklädd kommer man såklart för att få frågan om varför man har det på sig, sedan ska just drag komma på tal så att man kan predika om det det vill säga påverka barnen.
Var blir nästa offentliga ställe, förskola, skola? För man kan tydligen använda kommunens anställda i form av lön till att medverka genom finansiering av lokaler och planeringsarbete, lön med mera.
Låt barn vara barn, börja inte indoktrinera drag som om det skulle vara det helt naturliga för barn som inte har en aning om innebörden. Detta väljer man i vuxen ålder när man är vuxen nog att förstå själv och fatta egna beslut, lika så gäller faktiskt religion i mitt tycke.
Att ge sig på barn finns bara ett syfte kring, att påverka dem, försök inte intala någon något annat. Drag kan det leka privat med likasinnade.

Simon Jonsson! Jag uppfattar också syftet med det här som ett propagandaförsök och ett försök till normalisering av ett sjukdomstillstånd som har diagnosnummer F 64. 0 enligt den internationella sjukdomsklassificeringen ICD-10.
Om man sår ett tankefrö så kommer det i vissa fall att slå rot. Ett bra exempel är pojken som sa att han blev transsexuell för att det bara fanns flickor att leka med när han var i förskoleåldern och därför ville han också vara flicka. Det finns en orsak till att antalet individer som upplever sexuella avvikelser skenar och att det gör det i skydd av inbillad tolerans. Detta har inte mer med tolerans att göra än att vi tolererar personer med de flesta andra diagnoser som schizofreni eller diabetes eller högt blodtryck. Detta handlar om något annat, det handlar om populism och propaganda. Man skall vara aktsam om mentalhygienen.

Att jämställa män i kvinnokläder och smink med pedofiler, terrorister etcetera visar bara på din okunnighet. Pinsamt att ens dra den parallellen.

Den enda påverkan jag kan se som barnen får är en känsla av att man får lov att vara precis som man är. Oavsett kön eller ålder.

H
Varför då? Till exempel kan man dra till sig förklädda pedofiler och även andra läggningar och använda detta som en plattform för mötesplats med barn som ”bara ska läsa sagobok” för barnen, det finns inget syfte bakom det? finansieras det av en godtycklig organisation dessutom är det bara att köra på, det är inget som påverkar barnen, de kommer bara att se roliga färger och tycka det blir spännande, kom igen det blir kul.
Med samma logik fast att den enda skillnaden är vad man känner/tycker och har på sig. Ska man acceptera pedofilers läggning också till att ”älska vem man vill” nära barnen inte har en aning om vad innebörden är och låtsas som om det inte regnar för man kan gömma sig bakom en bok?
Vad man får lov att vara och känna sig som är något helt och ingen som hindrar någon i form av lag, något helt annat än det här, detta är propaganda, ett försök att skapa identitetskriser och ett försök att så ett frö hos barn som man hoppas ska slå rot som C G Gustavsson skriver, inget annat, annars hade man inte vart utklädd.
Ingen hindrar barnen idag att vara den de är och det får de också till sig i skola bland annat. Där får man vara som man är och tycka annorlunda och det vet lärarna om att så ska det vara. Sedan finns det en anledning till varför man inte är byxmyndig förrän man når 15 år och myndig vid 18.
Män har y‑kromosom, kvinnor har två x‑kromosomer, försök inte att förvirra barnen med något annat. Barnen kan välja vad de vill leka när de är tillräckligt vuxna och förstår innebörden av det, förhoppningsvis skapar vi inte massa trasiga själar som tror att deras mående beror på deras kön och vad de klär ut sig till.

Hej Simon Jonsson. Är det inte en väldigt magstark jämförelse du gör mellan dragartister och pedofiler och terrorister? På vilka grunder är det ens jämförbart? Tyck vad du vill men sprid inte felaktiga jämförelser och fördomar. Dragartister är inte i närheten av vare sig pedofiler och terrorister, det är en fullkomligt oskälig jämförelse. Vem som helst kan vara pedofil- det har inte med ens könsuttryck att göra.

Vilket skitsnack! Är väl inte obligatorisk tvingande närvaro på detta evenemang? Redan i januari spikades detta datum och först nu uppmärksammas det… har SD problem med postgången från riksnivå till distrikten…?
Hur kan ni ha så tvärsäkra åsikter om något ni aldrig varit i närheten av att ta del av? Ja just det, det är det som är er grej…

Bra Petra!

Primära frågan är ju: Varför är det så viktigt för dessa att läsa sagor för barn?
Argumentet att det är 2024 gör inte saken mindre pervers.

Vilka ser lyckligast ut? Bibliotekschefen, dragshow-artisten eller politikern? Sprid lycka!

Varför lägga pengar på sådant här? Lägg dem på barnen och arrangera dagkollo på sommaren eller något sådant.

Alltså jag skäms över att vara från Skillingaryd när jag läser era kommentarer. På riktigt ni är vuxna människor och det är 2024.
Björta är ingen pedofil. Inte heller har han en sexshow som vissa verkar tro.
Och ja, ni kan ta och gå och faktiskt lära er något.
Han är sjukt bra på det han gör.
Väx upp och lär er att man får vara den man är och se ut hur man vill.

Jag har aldrig hört nån klaga på ”sexualisering” när pojkar pussar flickor eller vise versa. Men så fort en man i klänning och läppstift ska läsa Bamse för barnen tror folk att hen kommer dra fram sexleksaker och demonstrera bögsex för barnen bara för att personen kanske inte är 100 procent heterosexuell. Lägg ned era föredömen och sluta tro att varenda homosexuell person på planeten är ute efter att ”hjärntvätta” era barn genom att bara existera.

Skapa inte könsdysfori där den inte finns. Pedofilin är alltför närvarande i samhället ändå. Lämna barn i fred.

Barn om något brukar vara ganska öppna för det som vuxna menar är annorlunda. Den som bestämmer att något är fel, är den vuxne.

Att blanda in sexualiserande är trams. Liksom barn får gå på teater, där vuxna spökar ut sig till en annan roll, är det just det en dragartist gör: Iklär sig en färggrann roll.

Tycker att det är trevligt att vår grå kommun blir lite mer färggrann, och jag tänker ta med barnen dit om jag har möjlighet.

Man behöver inte påtala och undervisa om detta
Låt barnen och unga vuxna få växa upp och vara just barn och unga vuxna, istället för att påtala om sådant här

Håller med till fullo, smaklöst spektakel, har vi inte bättre saker att lägga våra skattepengar på

Men vet du vad. Gå inte på det då.
Och, nej detta är precis vad ni behöver lägga pengarna på.
En mycket trevlig människa det där. Gå och säg hej och lär dig något:)

Det är 2024… Vårt samhälle ser ut så. Vad är problemet i att lära barnen att vi är olika och att vi har rätt att få vara det?

Drag är sexshow för vuxna. Om det inte hade något med att lära barn att kanske känna könsdysfori, skulle man inte klä sig som på en sexklubb för transor. Vi vet ju hur vanligt pedofili är, lura inte barn som ännu inte förstått vad det handlar om.

Okej farmor välkommen till 2024.
Han är inte pedofil.
Nej han håller ingen sexshow. Det är en helt annan sak du har besökt.
Kan snällt meddela att han är väldigt bra på att underhålla. Han har god hand om både äldre och barn.
Björta höll i underhållningen när vi invigde Sveriges första avdelning på ett äldreboende med hbtqi-inriktning. Alla som var där var mellan 2-100 år gamla. Och kan ju säga att alla älskade personen.

Varför reagera så starkt på att en man uppträder i kvinnokläder? Det har länge varit accepterat att kvinnor använder manskläder.
Inom näringslivet betraktas det till och med som positivt att kvinnor använder overall eller kostym i den dagliga verksamheten.

Jag tycker att det är ett fantastiskt initiativ! Barnen får se att man får lov att vara den man är, att alla kan tycka det är härligt med smink och glitter oavsett biologiskt kön eller ålder. Att vara drag anser inte jag ha något med sexuell läggning att göra. Det är snarare ett uttryck av personen man är inombords. Heja Tallnäs och Skillingaryds bibliotek!

H

Har det inget med kön att göra? Varför väljer man då att klä ut sig till ett annat kön? Varför inte komma som en lyktstolpe? Varför är det så lite utklädda lyktstolpar som läser böcker? Fundera på orsaken, tror du de inte går på sexuella dragshower när det har gått så pass långt att de minsann låtsas som om det inte har något ens med kön att göra. Kom igen.

Bra Petra.
Undrar vad kyrkan tycker om detta spektakel på Tallnäs.

Biblioteken som klagar över att skattepengarna inte räcker till tycker jag inte ska hålla på med sådant här.

Det är väl omöjligt att inte uppfatta detta som smygpropaganda för ett sjukdomstillstånd, diagnosnummer F 64. 0 enligt den internationella sjukdomsklassificeringen ICD-10.

Hahaha att man vågar yttra sig om detta.
Vill man inte se detta behöver man inte gå. Nytänk och att barnen har kul är det viktigaste. Denna show har ju fått enorm succé och positiv uppmärksamhet över hela Sverige så den lilla minoritet som inte gillar detta behöver inte gå ut i media och gnälla. Det är år 2024.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *