Nyheter

Massvaccinering blir i före detta mataffär

Nyheter Tanken är att fas 4, massvaccinationen, för kommunens invånare ska genomföras mellan april till juni och platsen blir i Vaggeryd. Samtliga brukare, som vill, har nu fått vaccination på vård- och omsorgsboende.

Här blir massvaccineringen. Arkivbild

Hur ser vaccinationsplaneringen ut framöver och vad är planerat i länet och kommunen? Det startade kommundirektören Annika Hedvall med vid gårdagskvällens kommunfullmäktige.

Lägesbilden i kommunen; ”Vi har ett tufft läge, vi har ett ökat antal sjukdomsfall i kommunen. Vi hade 45 sjukdomsfall i kommunen under vecka 7 vilket innebär 32 fall per 10 000 invånare. Vi ska bemanna vård, skola och omsorg samt samhällsviktiga funktioner och skydda sköra och utsatta grupper. Vi har sedan flera månader tillbaka legat på låga nivåer, men det har vi inte gjort de senaste veckorna. Alla kurvor pekar åt fel håll. Vi har en negativ händelseutveckling. Antal brukare med covid-19 sjunker. Vi ser att vaccinet har gett effekt. Det är oerhört glädjande. Vaccinationen är klar på våra särskilda boende. Personalvaccination pågår samt inom hemtjänst och hemsjukvård. I torsdags hade vi ett fall av smitta och nu är vi smittfria idag, måndag. Dessa siffror rapporteras in till regionen på torsdag. Det är glädjande att vi inte har någon smitta inom vår omsorgsverksamhet. Fortfarande är målsättningen, men i beroende på mängden vaccinationer vi får, vi använder allt vi får”.

– Nu går vi in i fas två där invånare över 65 finns. Nu går det ut brev till de som är äldst. Vårdcentralen vaccinerar. Vi har löpande avstämning med våra vårdcentraler.

– Den stora planeringen är för fas 4 som är massvaccineringen. Gemensamt ska vi genomföra fas 4. Vi ska använda gamla Coop-lokalen i Vaggeryd där massvaccineringen ska genomföras. Vi tittar på att låna ut personal till detta och regionalt kikar man på hur detta ska regleras. Vårdcentralen har ansvar för vaccinationen. Det är tilldelningen av vaccinet som avgör takten. April till juni är tanken men det beror på hur mycket vaccin vi får.

– Håll i och håll ut. Fortsätt att följa restriktionerna som finns. Håll avstånd och stanna hemma om du är sjuk. Arbeta hemifrån om du kan.

Atcha Adinda (L) undrar om Skillingaryds Arena skulle kunna vara lämplig lokal för massvaccination?

– Vågar inte svara på det då vi inte vet det, säger Annika Hedvall.

Nadira Kilim (S) frågar efter smittspridningen bland barn och ungdomar?

– Smittspridningen ökar mellan 20 till 60-åringar. Smittskyddsläkaren ser ingen ökad spridning i lägre åldrar. Dock ser man lägre åldrar på sjukhus, där de är runt 40 år, vilket är lägre ålder än tidigare, svarar Annika Hedvall.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Massvaccinering blir i före detta mataffär

Hyreskostnaden vore intressant att veta som Salle frågade det finns lokaler i kommunen som står tomma till kanske billigare hyreskostnad?

Varför finns ingen kommentar om varför Vaggeryds kommun är sämst i länet på antal vaccinerade i procent. Till exempel Eksjö är dubbelt så bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *