Nyheter

Mästarpölsan görs i Vaggeryd

Nyheter Nu är Sveriges bästa charkuterier korade i Chark-SM 2018. Vaggeryds Chark tog hem titeln som Svensk Mästare i Traditionell chark med sin pölsa – en klassisk svensk rätt som idag görs bäst i Småland.

Vaggeryds chark vann i kategorin pölsa

För tionde gången utsågs Sveriges bästa charkuterier när Chark-SM hölls i går i Eriksbergshallen i Göteborg. För första gången utses Vaggeryds pölsa som Svensk Mästare i Chark-SM. Tidigare mästerskap har deras pölsa fått guldkvalitetsstämpel men i år tog den dessutom hem mästartiteln.

– Det är fantastiskt skönt. Vi fick guldkvalitetsstämpel i många klasser, och tillslut blev vi Svenska Mästare. Det är en produkt som vi gjort sedan mitten av 60-talet, säger Fredrik Gustavsson, Vaggeryds chark.

Domarnas motivering löd: ”Fantastisk balans i kryddning som framkallar en symfoni av smaker. Traditionell rätt som borde ligga i tiden”.

Utöver den prestigefyllda mästartiteln fick Vaggeryds Chark tio guldkvalitetsstämplar för sina tävlande charkuterier.

Förutom Vaggeryds Chark så fick även Ludvig Sörensen i Sävsjö från Jönköpings län tre guldkvalitetsstämplar för sin Svartrökt Bog, Vrigstad Ostgrillare och Lulles kokta skivbara leverpastej.

I Chark-SM tävlar charkföretagen i 17 olika kategorier allt från den bästa falukorven, köttbullarna, julskinkan och korvarna till de bästa rökta och lufttorkade charkuterierna. De cirka 700 tävlande charkuterierna från 55 företag har blindtestats av ett 40-tal domare. Alla charkuterier som är felfria i bedömningen får en guldkvalitetsstämpel som visar för konsumenterna att det är en produkt av högsta klass. I varje tävlingsklass utses också en Svensk Mästare. Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Syftet är att både höja kvaliteten och göra det enklare för konsumenterna att välja riktigt bra charkuterier i butiken.

Fotnot; Pressmeddelande från Chark-SM

Taggar

Dela


2 reaktioner på Mästarpölsan görs i Vaggeryd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *