Nyheter

Mästerkocken Carl intar Rasta

Nyheter Carl Borghol är ny platschef på Rasta. En utbildad ekonom med stor kunskap inom matlagning och ett entreprenörsinne. – Min passion är att laga mat, berättar Carl.

Carl Borghol, ny platschef på Rasta i Klevshult tillsammans med hotell- och restaurangansvarige Joanna Terletska

Carl kallar sig själv en ”före detta arbetsnarkoman” med många järn i elden. I grund och botten utbildad ekonom och han började jobba i restaurangbranschen i tidig ålder i Malmö, i sin fars restaurang.

– Även om jag är utbildad ekonom har jag alltid jobbat med mat, men man måste också investera för att sälja, börjar Carl berätta när vi träffas på Rasta i Klevshult.

Som 20-åring åkte han över sundet och började jobba på restaurang i Köpenhamn, där han efter en kort tid blev kökschef. Några års jobb i Danmark innan det bar av till Spanien för att läsa på Ferran Adrian (gastronomiska köket), jobb på femstjärnigt hotell väntade där han blev provinsens yngsta och bästa kock. Under åtta år jobbade Carl på Julio Inglesias hotell. Sveriges lugnare lunk lockade dock och färden gick ”hemåt” igen.

– Jag har hjälpt olika restauranger, man kan likna det som en hotell- och restaurangkonsult. Jag har egentligen aldrig tyckt om att stanna på samma ställe för länge och jag vill ta mig an utmaningar, gärna svåra sådana. Jag har jobbat på Scandic i Karlstad, Piren i Jönköping och Gästgivargården i Värnamo där jag var i fyra år. Jag kände att jag så gärna ville köra mitt eget race och öppna restaurang och så blev det. Jag köpte det gamla stadshotellet i Åtvidaberg och renoverade det, kom tillbaka till bygden strax efter det och jobbade på Gyllene Uttern i Gränna samt hjälpte i gång ett hotell på Gotland. Jag öppnade restaurang i Hästveda i våras och bor numera i mitt hus i Dannäs.

Hur kommer det sig att du är här i Klevshult nu?
– Thomas (Tuvesson, regionchef på Rasta) och jag har haft kontakt under många år. Thomas är smart och han är inte den som hoppar på vem som helst utan inväntar rätt tillfälle. Han kontaktade mig för att han tror på mig. Budgeten har inte varit den bästa här i Klevshult och planen är att gå plus-minus 2026 och ett plus 2027. Det har varit rätt många kockar och platschefer här genom åren. Man måste tänka att det här är mitt ställe och man man måste ta hand om det som att det är sitt egna ställe. Här behövs en kock som tänker utanför ramen, så att säga, berättar Carl som är både kock och platschef numera. 

Vad gör en platschef på Rasta?
– Sköter den dagliga driften, är städerskan sjuk så får jag städa hotellrummen exempelvis. Man måste ha någonting speciellt för att man ska stanna i Klevshult för att äta och sova. Det är där kocken kommer in. Här i Klevshult är det bara vi och ingen annan restaurang.

Som platschef har Carl elva personer till sin hjälp och vi undrar hur en dag ser ut här i Klevshult?
– Vi förbereder matlagning som är klar klockan 11. Mellan 11 till 12 är jag i köket och ser till att allt är fräscht. Jag gör beställningar, bokföring, egenkontrollen görs varje dag, sätter menyn med två alternativ dagligen och det ska vara svensk husmanskost. Jag har en stor passion för mat och det där lilla extra gör att man får återkommande gäster.

Vilken är din favoritmat?
– Kålpudding. Jag älskar smaken av kål och sirap. Det är min favoritmat, avrundar Carl Borghol innan lunchgästerna anländer till Rasta i Klevshult.

Fotnot: Rasta ägs av Burgsvik Group som är en svensk, familjeägd koncern som äger, driver och utvecklar företag inom besöksnäringen. Koncernen verkar huvudsakligen i Sverige, men har även verksamheter i både Danmark och Storbritannien. Bolaget grundades 1973 av Dan Tervaniemi när han förvärvade en vägrestaurang i Brålanda. Rastas affärsidé, som varit grundidén sedan i början 70-talet, är att driva de bästa väganläggningarna med allt vad där tillhör – god mat, drivmedel, butik och hotellrum – för dig som reser och arbetar längs våra svenska vägar. Rasta finns i dag på 30 anläggningar längs våra stora vägar.

– Kålpudding är min favoriträtt, berättar nya platschefen Carl Borghol

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *