Mäter tio rör på 85 sekunder
Nyheter Proton Engineerings nyinvestering, mätskåpet TubeInspect P16 från tyska Aicon, kommer kraftigt att reducera tiden det tar att verifiera bockade rör genom optisk mätning med ett mycket kvalificerat utfall.
– Det här är ytterligare ett steg i vår utveckling för att säkerställa rätt kvalitet till kunden. Och produktionen blir än mer kostnadseffektiv, vilket också gynnar kunden, säger Fredrik Ottosson, vd för det Skillingarydsbaserade företaget som är en del i Proton Group från Värnamo.
På dryga minuten kan Proton Engineerings ställare alltså mäta upp till tio bockade rör i det nyinvesterade 3D-mätskåpet TubeInspect P16. Roger Olofsson, kvalitets- och miljöansvarig för Proton Engineering, har arbetat på företaget i 25 år och har lång erfarenhet av mätteknik, mottagningskontroller och utfallsprover. Han är imponerad av mätskåpets kapacitet och vad det medför i kvalitetssäkring.
– Den här investeringen kommer att snabba upp och säkra mätningarna i bolagets processer. Mätningen blir exakt tack vare den beröringsfria mätningen som ger samma resultat oavsett vem som gör mätningen, säger Roger Olofsson.
Först med mätskåpet
TubeInspect P16 är ett nyutvecklat mätskåp och Proton Engineering är bland de första som har investerat i det nya skåpet. Mätskåpet har 16 kameror och används för att mäta rör i diameter 3–200 mm. De öppningsbara sidorna gör att man under mätning kan flytta långa rör och mäta detaljer med en längd upp till sju meter.
Richard Johansson, mättekniker, är en av de som har utbildats på skåpet. Richard kommer att bli certifierad programmerare på maskinen och är också den som får huvudansvaret. När mätprogrammen är inlagda kan varje operatör själv mäta sina bitar.
– Maskinen blir snabb och enkel att hantera för alla funktioner – ställare som operatör, säger Richard Johansson.
Tummen upp
Själva mätningen tar cirka tio sekunder. Men på Proton Engineering har man, som sagt, lyckats med konsstycket att mäta tio rör på 85 sekunder. Mätresultatet kan vara så enkelt som ”Godkänd” eller ”Icke godkänd”. Men som ställare eller operatör har man stora möjligheter att välja hur mätresultat ska presenteras, från enklaste ”tummen upp” till mer avancerad korrigeringsinformation som kan skickas direkt tillbaka till bockmaskinen. Det går även att hantera statistik.
Om en detalj skulle sakna ritning kan man lägga den i mätskåpet, göra en mätning på så sätt skapa ett underlag för detaljen – så kallad reversed engineering. Man kan även hämta ut CAD-ritningar från mätmaskinen i prototyputveckling.
Zdenko Krivohlavek, medansvarig rörbockningsställare, uppskattar TubeInspect och den tidsbesparing och exakthet den ger.
– Nu kan vi göra snabbare uppmätningar för att få första biten och vem som gör mätningen påverkar inte resultatet.