Nyheter

Mer kring särskrivning

Nyheter Vi har tidigare en gång – den 11 april 2021 – berättat om särskrivning och nu har vi fått fler frågor kring hur ofta det sker särskrivning i stället för sammanskrivning.

Ett par läsare irriterar sig över hur särskrivningen breder ut sig. En förklaring till alla felaktigheter står säkert att finna i det engelska språkets utbredning. I engelskan är särskrivning mer vanlig än i svenskan.

Man kan undra vilken vikt skolan lägger på att bevara det svenska språket. Det kan ju vara tufft när så mycket är på engelska i dag.

Vi lite äldre som har svårt att ta till oss alla engelska ord reagerar extra mycket. Språket har nog alltid varit en generationsfråga. Vi tar till oss fler och fler låneord av en rad olika orsaker. Det kan handla om att det låter bättre med engelska än svenska, tycker somliga. Sedan kan ungdomar i dag engelska på ett helt annat sätt än vi som är födda på 50-talet eller tidigare.


Frågan är ju hur man ska veta om det ska vara särskrivning eller sammanskrivning.
På internet har jag någonstans läst följande bra förklaring: Ett enkel sätt är att uttala det aktuella ordet långsamt. En sammansättning har annorlunda betoning än två ord. Man kan jämföra betoningen av snabb mat snabbmat.


Om vi ska bli förstådda i stället för att bli förlöjligade av somliga, är det viktigt att tänka till när vi skriver.

I vår tidning försöker vi hålla oss till språkreglerna även om även vi gör fel då och då. På redaktionen ger vi små pekpinnar när det är fel för att vi ska bättra oss.


I dag den 30 januari har Gunilla namnsdag, alltså inte Gun illa. Så grattis Gunilla och även Gunhild.

Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.

Mer kring språket

TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.

Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.

De flesta felen vi gör är dock av annan natur:

Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.

Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.

Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.

Taggar

Dela