Nyheter

Militärrestaurangen har åter öppnat

Nyheter Efter en lång, men välbehövlig, renovering har nu Pia-Lena, Peter och Sofie öppnat upp sin fina restaurang i försvarets regi

Från vänster; Pia-Lena Svensson, Pernilla Lundh, Sofie Magnusson och Peter Larsson hälsar lunchgästerna välkomna  [1/7]

Nya fräscha lokaler  [2/7]

Serveringsdisken där dagens lunch ska serveras  [3/7]

"Vi hade 140 lunchgäster första dagen vi hade öppet för allmänheten"  [4/7]

Kyl och frys har kommit upp på markplan  [5/7]

Nytt och fräscht  [6/7]

De nya grytorna finns på samma plats som tidigare  [7/7]

Från början skulle renoveringen varit igång redan förra sommaren, men det blev i december istället, och efter åtta månaders matlagning i containerkök har nu militärrestaurangen öppnat upp i sina nyrenoverade lokaler.

– Det blev klart för tre veckor sedan men vi öppnade upp för allmänheten förra veckan. I första hand gäller mat till rekryterna som har övning på fältet men vi hade 140 matgäster här första dagen när allmänheten fick komma hit och äta, vilket var väldigt roligt, säger Pernilla Lundh som är biträdande restaurangchef i Skillingaryd och Eksjö.

Under renoveringsarbetet har maten till rekryterna lagats i två små kök som har funnits i containrar utanför. Pia-Lena Svensson och Peter Larsson har även varit i Eksjö och jobbat under vissa tider.

– Det fungerade att laga mat i de två små köken, men man får anpassa sig lite bara, berättar Pia-Lena som nu är mycket glad över sin nya fina och ljusa arbetsplats.

Det gamla slitna köket är ett minne blott. All utrustning är nytt i köket och kylarna som tidigare fanns på källarplanet är uppflyttade till markplan. En uppfräschning av själva matsalen har gjorts, nya möbler finns på plats och en vägg som delar av matsalen har byggts.

– Vi har gjort en avskild del som kan användas vid finare middagar, konferensfika eller något annat som gör att man behöver vara lite avskild. Det blev bra och vi är nöjda, berättar Pernilla Lundh.

– Riktlinjer för vad vår matsedel ska innehålla och vi anpassar den nu när vi har öppet för allmänheten, vilket Eksjö-köket inte har. När det gäller mat till militärer ska det kunna portionspackas eller förvaras i kärl. Om vi har kycklinggryta ute på fält kan vi göra baconinlindad kyckling för allmänheten som kommer hit och äter lunch, säger Pia-Lena som också berättar att man kan köpa med sig mat från militärrestaurangen och antalet matgäster varierar stort, inte bara beroende på vad som är på matsedeln, utan även om det är övning på fältet. Nytt för försvarsrestaurangen i Skillingaryd är dagens lunch även på fredagar.

Sofie Magnusson, bor i Bockebo utanför Skillingaryd, är nyanställd. Hon börjar klockan 07.00 med att förbereda allting i matsalen, bord, stolar som ska ställas iordning, mjölken och knäckebrödet ska fyllas på, besticken ska plockas fram… När lunchgästerna anländer är det Sofie ni möter i kassan.

Peter Larsson, Skillingaryd, är salladsansvarig.

– Idag blir det morötter, tomater, pizzasallad bland annat. Vi har dagligen åtta olika salladsalternativ och 2 – 3 olika dressingar som vi gör själva, såklart, berättar Peter som även hjälper till med det övriga dagliga arbetet i köket.

Pia-Lena Svensson är ett känt ansikte i Skillingaryd och hon ansvarar för att all mat blir beställd, gör i ordning matsedeln för veckan och all daglig egenkontroll samt det viktigaste – lagar maten. 

– Jag lagar maten. Nu är klockan ”frukosttid” och potatisen kokar i detta nu så jag kan göra potatismoset senare, skysåsen har puttrat på spisen och får göra så fram till lunch. Jag ansvarar för att kontrollera all mat som serveras och när lunchtiden är över lämnar jag in all egenkontroll. Vi hjälps sedan åt med disken, berättar Pia-Lena.

Antalet sittplatser är som tidigare, 220 stycken, all fast köksutrustning tillhör Fortifikationsverket och det övriga äger Fazer och FMV (Försvarets MaterielVerk). Det finns ett 50-tal försvarsrestauranger i landet. Vi lämnar Pia-Lena, Sofie och Peter när frukostrasten är över, så förberedelserna inför dagens lunch, pannbiff och potatismos, kan fortsätta i det fina, ljusa och nya köket….

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *