Nyheter

Min väg från Karelen till Götafors i Vaggeryd

Nyheter Matti Nestor gästade Byarum och berättade om sin resa och sitt liv

Matti Nestor  [1/6]

åhörare  [2/6]

ännu fler  [3/6]

ytterligare  [4/6]

och fler  [5/6]

Matti trollband  [6/6]

Det var absolut fullsatt i berättarboden i Byarums hembygdsgård på onsdagskvällen när Matti Nestor gästade för att berätta om sin livsresa.

– Det är första gången jag berättar om detta offentligt, säger Matti Nestor innan han börjar sin berättelse.

Matti Nestor föddes 1939 i Karelen, ett område i Finland som kom att få stor strategiskt betydelse under andra världskriget.

Karelen blev viktigt för Sovjetunionen för att kunna få enkel tillgång till Östersjön, något som var nödvändigt för ryssarna med den strategiska hamnen i Stalingrad, nuvarande Sankt Petersburg. När Sovjet krävde tillgång till landområden kring karelska näset så satte Finland sig på tvären. Det retade upp Stalin som beslutade sig för att ta området med vapenmakt och den 30 november 1939 drog det finska vinterkriget igång. Stalin skickade 340000 soldater och räknade med en enkel seger på max 12 dagars strider. Det blev fel, efter 112 dagar slöts fred utan att Sovjet hade nått Helsingfors vilket innebar att Finland fortfarande var en egen suverän stat. Under tiden som striderna i Karelen pågick var man på flykt men flyttade tillbaka när vinterkriget var slut. Efter några tuffa år med umbäranden blev det skarpt läge igen 1944 när det så kallade fortsättningskriget drog igång. Upprinnelsen var att Tyskland försökt att anfalla på flera håll genom att söka sig genom Finland samtidigt som de drev på från Polen.

I det läget lastade Mattis mamma barnen på en vagn, spände för hästen och gav sig av. Efter en tid konstaterades att det inte gick att klara familjen utan det beslutades att tre av barnen, däribland Matti, skulle fraktas över till Sverige som så kallade krigsbarn. Mamman kunde inte vara med på resan mot båtfärden till Sverige utan de tre barnen i åldern fyra, sju och åtta år ledsagades av den 14-åriga storasystern.

Efter färden till Sverige hamnade de i ett karantänläger där de fick sina kläder tvättade och de själva gick igenom en hygienbehandling. För att lugna barnen innan resan till Sverige övertygades de små barnen att det i Sverige fanns hur mycket mat som helst och dessutom obegränsat med karameller. Det visade sig inte stämma och Matti blev först besviken. Efter ett tag i Stockholm blev de fördelade ut i landet och fick två papperslappar runt halsen som talade om till vilken station de skulle och vilka som skulle möta dem. Den äldsta systern hamnade på ett tåg norrut och hamnade i Hälsingland. Matti och den andra systern hamnade på samma tåg och Matti fick kliva av tåget i Vaggeryd. Förtvivlad såg han systern åka vidare mot ett helt okänt mål. Det visade sig sedermera att hon fick sitt nya hem i Bratteborg.

Matti hamnade hos familjen Nestor i Götafors och fick en god uppväxt i familjen. När det var aktuellt att skicka hem de finska krigsbarnen igen blev det inget med det för Mattis del. Familjen Nestor adopterade honom om han fick en trygg och bra uppväxt i Vaggeryd. Sedan 1970 bor han i Boxholm, men har bra koll på sin hembygd inte minst genom att dagligen följa skillingaryd.nu.

Taggar

Dela


Lämna ett svar