Nyheter

Minkutsläpp oroar smådjursägare

Nyheter Nu är det dags igen. Minkutsläpp. Ett flertal minkar har setts öster och söder om Skillingaryd och nu varnar smådjursägarna "Håll era djur inomhus!"

Idag är det tyst i Ekhults fina hönsgård  [1/4]

Viola och Annelie Jonsson är ledsna över att sina hönor gått en hemsk död till mötes  [2/4]

Hönsnätet av avgnagt  [3/4]

Fjädrar bevittnar på en strid i hönsgården  [4/4]

Viola och Uno Jonsson hade varit bortresta över helgen och när de kom hem till Ekhult utanför Skillingaryd i går var det väldigt tyst från hönsgården.

– Tyckte att det var konstigt att det bara var en höna ute, de brukar komma fram när man kommer hem, säger en förbryllad Viola Jonsson.

– Fyra hönor låg döda i hönsgården och vår femte höna var totalt vettskrämd och hade lyckats undkomma. Minken har varit på besök. Hönsnätet på östra sidan av gården är avgnagt och där har minken tagit sig in. Vår femte höna avlivade vi under gårdagen, hon hade inte blivit sig lik något mer, säger en ledsen Viola.

– Håll era djur inomhus, varnar fru Jonsson som inte vågar köpa nya hönor, i nuläget iallafall.

Violas dotter Annelie Jonsson bor i Klevshult och under måndagskvällen var det även påhälsning i bostadsområdet.

– Vi jagade mink hela kvällen igår i Klevshult. Grannens kanin lät väldigt mycket igår så efter en stund gick jag ut och kollade, då satt minken bredvid buren, kaninen var ihjälbiten och hårtussar överallt. Det rasslade i buskarna och hörde flera minkar i området, berättar Annelie.

– Vi gick man ur huse för att rädda kanin nummer två i grannens trädgård. Det lyckades vi med. Minken, som ”bara skulle in” i kaninburen var inte rädd, nästan otäckt tam. Vi var verkligen vansinniga och frustrerade. Vi lyckades rädda kaninen och stänga in minken i kaninburen istället och det var det sista den minken gjorde, avslutar Annelie.

Vid Almesäng, strax söder om Skillingaryd, har familjen Forthmeiier haft minkbesök under lunchtid i söndags.

– Minken som var hos oss var inte aggressiv, säger Mharlene Forthmeiier.

I Fryebo saknade Anja Olofsson sina hönor och tuppar i går morse.

– Min hönor är inne på nätterna i hönshuset, men igår fattades 10 stycken. Tre hade överlevt inne hönshuset. Man blir både ledsen och arg. Det var två avelstuppar och unghöns som jag har fött upp här på gården som minken tog, säger Anja.

– Vi har varit och lånat minkfällor igår förmiddag och efter en liten stund var det redan två minkar i fällan, avslutar Anja.

Anja Olofsson i Fryebo hade inte alla hönor på ett och samma ställe. Som tur var...

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *