Minska antalet utropstecken
Nyheter Det har blivit inne att använda utropstecken titt som tätt, men det är utan tvekan av ondo.
I de kommentarer vi får till artiklar är det närmast fler utropstecken än punkter. Kommatecken finns det knappast alls, men det återkommer vi till en annan gång.
Syftet med utropstecken är just utrop. Man ska kunna ge extra liv och betydelse när det verkligen handlar om något viktigt. Så uppmaningen blir, använd inte utropstecken onödan!
Om utropstecken används i var och varannan mening tappar det sin betydelse. Det känns bara skrikigt. Skriv aldrig mer än ett utropstecken som avslutning på en mening. Flera utropstecken ser inte bara fult ut, det gör också att man lätt tappar tråden av vad meningen handlar om.
I våra tidningar avslutar vi väldigt sällan en mening med ett utropstecken. Däremot kan vi fetmarkera vissa ord, mellanrubriker eller stycken för att öka läsbarheten,
Tack för i dag.
Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.
Fotnot:
TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.
Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.
De flesta felen vi gör är dock av annan natur:
Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.
Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.
Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.