Minst andel trycksår här
Nyheter Åtta procent av de inneliggande patienterna i Region Jönköpings län har trycksår enligt vårens nationella mätning. Det är en procentenhet lägre än 2016 och bästa resultatet i en jämförelse av Sveriges 21 landsting och regioner.
– Mätningen visar att vi har ganska goda resultat, vilket är väldigt roligt. Risken för trycksår är något som vi fortsätter att ha uppmärksamhet på i vårt patientsäkerhetsarbete, säger Berit Axelsson, utvecklingsledare på Qulturum, Region Jönköpings läns centrum för utveckling och förbättringsarbete inom hälso- och sjukvård och tandvård.
Det är SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, som presenterat den årliga mätningen av trycksår som gjordes under en dag i vecka 10 av 15 000 patienter i Sverige.
Trycksår delas in i fyra kategorier, från rodnad som inte bleknar vid tryck, till djup fullhudsskada.
Bästa resultat
När alla fyra kategorierna mäts får Region Jönköpings län bäst resultat. När den första kategorin räknas bort, hamnar Region Jönköpings län fortfarande på en andra plats i Sverige (4,6 procent), strax efter Landstinget i Kalmar län (4,1 procent).
Den nationella mätningen visar att andelen patienter med trycksår i Sverige är oförändrad sedan 2015, men minskar alltså något i Region Jönköpings län i en jämförelse 2017 med 2016.
Nytt för i år är att journalgranskningen var obligatoriskt vilket möjliggjort att andelen sjukhusförvärvade trycksår har kunna redovisas, vilket nationellt handlade om 10 procent.
Enligt internationella och nationella riktlinjer ska hudbedömning göras på alla patienter. De nationella resultaten visar att en sådan bedömning har gjorts på cirka 66 procent av alla patienter. Riskbedömning var dokumenterad på cirka 56 procent av alla patienter som är över 70 år, sängliggande eller har nedsatt rörelseförmåga.
Fotnot: Ett trycksår är en lokal skada i hud eller underliggande vävnad, orsakad av störning i blodtillförseln till området. Ofta beror detta på tryck, skjuvkrafter eller friktion.