Nyheter

Minst eller färst?

Nyheter Ett ord i en rubrik tidigare i veckan väckte viss uppståndelse hos er läsare. Därför förklarar vi nedan vad ordet färst egentligen betyder.

Det var rubriken ” Värnamo tar emot färst flyktingar sett till befolkning” som väckte en del frågor angående ordet ”färst” betyder.

En brist i det svenska språket har varit att det saknats en superlativform till böjningen av adjektivet ”få”. Minst, är den form de flesta använder för att beskriva något som har med mängd att göra. Exempel gällande rubriken ovan är ”Värnamo tar emot få flyktingar”, ”Värnamo tar emot färre flyktingar” och ”Värnamo tar emot minst flyktingar”

Minst? Syftar vi på kroppslängd då?

I detta fall ovan så handlade det om att Värnamo tog emot lägst antal ukrainska flyktingar i Jönköpings län. Just formuleringen ”lägst antal” skulle mycket väl ha kunnat funka i rubriken. Men med webbjournalistik så är det så finurligt att vi gärna vill ha så korta och rappa rubriker som möjligt. Ju färre ord, desto bättre.

Därför fick det i detta fall bli ”färst”. Ett ord som sedan 2006 funnits i Svenska akademins ordlista och är det sista ledet i böjelsen av ”få”. Enligt språktidningen.se så finns det belägg för att ordet använts sedan 1800-talet.

Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.

 

Fotnot:

TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.

Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.

De flesta felen vi gör är dock av annan natur:

Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.

Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.

Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.

Taggar