Minus i skolkassa
Nyheter Stor kommunal budget på 478 miljoner gör att kassaminuset får anses som litet med tanke på rådande inflation. – Vi tycker att vi gjort det bra ändå, menar nämndens politiker i barn- och utbildning.
Barn- och utbildningsnämnden noterar ett minus på 728 00 kronor när 2023 summeras. Stor budget och inflationen har påverkat både kost och skolskjutsar. Carl Johansson (M) vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden:
– Tycker att det är rätt bra ändå, vi har haft en nedgång gällande kostenheten och för kontot med skolskjutsar. Vi godkände årsredovisningen men där är vi inte nöjda med måluppfyllelsen för resultatet för årskurs nio. Vi har jobbat stenhårt med det här och vi har uppmanat elever och vårdnadshavare att ta tillfälle i akt att jobba under både sport- och påsklov. Det är främst matte som det gäller och det blir så svårt när man inte hänger med. Har man inte med sig de rätta kunskaperna ställer det till problem framöver. Vi hoppas att alla tar till sig vår uppmaning. Vi ser med glädje på årskurs tre där de nationella proven är positiva samt att vi ser att vår satsning i matsalarna har gjort att det har blivit lugnare och mer avkopplande, vilket är positivt.
Totala budgeten nämnden hade att röra sig med under föregående år var 478 674 000 kronor. Det är minus, jämfört med budgeten, på konton gällande politisk verksamhet, gemensamt konto, kostverksamhet, skolskjutsar, grundskola, gymnasieskola, vuxenutbildning. Plus är det på konton som anpassad skola, förskoleklass, förskola och fritidshem.
I måluppfyllelsen anges positiv utveckling kring: Nationella prov årskurs tre, kartläggning av förskoleklass visar på höga resultat, lokaler har färdigställts som skapar goda förutsättningar för närmiljöer och trygghet och studiero har ökat på Fenix. Det som anges negativt är examensresultat för årskurs nio, måluppfyllelse årskurs 6, upplevd trygghet på mellanstadiet och skillnaden mellan varje skola, klasser och kön.