Nyheter

Mördargeting på Förborgsvägen?

Nyheter Hemma hos Lotta och Lars-Erik Karlsson på Förborgsvägen i Vaggeryd flög en jättestor geting in på måndagkvällen.

– Det hade varit roligt att veta vad det är för sort och hur rädd man ska vara för en sådan här geting. Jag har försökt hitta information och läst att det kan vara en mördargeting för de har börjat sprida sig i väst och att de kan förstöra hela bisamhällen. Den är ungefär 7 centimeter mellan vingspetsarna, berättar Lotta.

– Den flög in genom altandörren och fastnade bakom persiennen. Jag gick och hämtade en burk som vi fångade den i. Vi har hittat en likadan tidigare när vi var på Visingsö för tre år sedan, fortsätter hon.

– Jag tycker att det är bra att det blir känt att det finns sådana getingar speciellt om det skulle vara en sådan sort som är farlig för bisamhällen, avslutar Lotta.

Kanske kan någon av våra läsare se vad det är för sort?

Randig och luden.  [1/3]

Den här hittades på Visingsö 2019.  [2/3]

  [3/3]

Taggar

Dela


13 reaktioner på Mördargeting på Förborgsvägen?

Har ett bålgetingbo på vinden. Trevliga hyresgäster som håller de ”ilskna” släktingarna borta;)

Bålgetingen liksom alla andra getingar dricker nektar från blommor och pollinerar dem på så sätt. Många insekter som söker föda på blommor bidrar med pollinering, inte bara pollensamlarna.

Har den gult huvud? Nej. Har den breda bruna ränder och smala gula på bakkroppen? Nej. Ser den ut som en vanlig svensk bålgeting? Ja, det tycker jag. Sedan flera år har jag haft dem årligen i någon eller ett par fågelholkar. De tolererar människor på mycket närmre avstånd än vad vissa arter av mindre getingar gör. Hos mig har de murat igen hålen på holkarna så att bara ett mycket litet hål återstår. Det ser ut som beige papper i en kanske decimeterstor holköppning. Men bona brukar bli förstörda, kanske av fåglar.

En snäll jätte, vars stick inte är farligare än ett normalt getingstick. Bråka inte med den så är det inga problem.

De är sällsynta och utrotningshotade.

Har aldrig hört att någon art av geting är någon pollinerare, däremot en rovinsekt illa omtyckt av biodlare.

Det är en bålgeting! Viktig pollinerare som skyddar sitt bo, annars ingen mördare…

Jag tror att det är en bålgeting. Jag hade sådana för tre år sedan och de kom in på kvällen när det mörkt ute och lampor tända inne. Jag tog kontakt med Anticimex som kom och tog hand om dem. Jag hade fått ett bo på vinden.

Jag tycker att den liknar en bålgeting. Har haft sådana i min skorsten förra året den ger sig inte bara på bina utan även på andra getingar stora flugor och till och med frukt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *