Motion: Vill ta fram riktlinjer för drift av idrottsanläggningar
Nyheter Att förtydliga villkor, omfattning, riktlinjer för driftsform och säga upp befintliga avtal med aktuella idrottsföreningar. Det är vad KD vill och har nu lämnat in en motion till kommunfullmäktige.

Arkivbild Sara Mejving
I motionen finns att läsa att idrott är en viktig del av vår kommun och en betydande verksamhet för folkhälsa och gemenskap. Kommunen har länge varit en viktig stödjande part för idrottsföreningar genom subventioner, bidrag och stöd till drift av anläggningar. Via denna motion vill vi peka på att idrottsföreningar själva bör ta ett större ansvar för sina anläggningar, både av ekonomiska och praktiska skäl, samt för att främja självständighet och långsiktig hållbarhet.
För att dessa anläggningar ska kunna drivas på ett engagerat, kostnadseffektivt och samhällsnyttigt sätt bör kommunen prioritera föreningsdrift eller som fri förening framför kommunal drift. Föreningsdrift eller som fri förening innebär att lokala ideella föreningar, som är nära sina medlemmar och kommunens behov, ansvarar för driften av anläggningarna. Kommunal drift riskerar att bli dyr, ineffektiv och skapa en distans till de lokala aktörerna som faktiskt använder anläggningarna. Därför behövs en tydlig riktlinje som förordar föreningsdrift eller som fri förening och nej till kommunal drift.
Genom att anta en riktlinje som förordar föreningsdrift eller fri förening markerar kommunen vikten av det lokala föreningslivets roll och visar en tydlig vilja att samarbeta för att skapa hållbara lösningar. Föreningsdrift eller som fri förening innebär att avtal skrivs mellan kommun och aktuell förening.
Thomas Axelsson (KD) i talarstolen under kommunfullmäktige;
– Som ni ser har vi varit aktiva med många motioner ikväll. Viktigt att vi utvecklar kommunen. Det här gäller våra idrottsplatser och den skötsel och drift av våra idrottsplatser och anläggningar. Tillsammans med ett annat oppositionsparti har vi studerat vad som hänt. 2018 började diskussionen och majoriteten ville kommunalisera våra idrottsplatser. Jag ska inte gå in på vad som hänt då det varit otroligt många turer fram och tillbaka och nämnden har haft uppe detta under flera år. Vi vill ta fram riktlinjer för drift av våra anläggningar i kommunen. Det har pågått ganska mycket diskussioner fram till dagens datum i båda föreningarna.

Arkivbild Per Bunnstad
Kommunen bör ge föreningen ett årligt driftbidrag för att täcka delar av kostnaderna, exempelvis för underhåll, energi och administration. Avtalen bör också specificera att föreningen ska återrapportera hur bidraget används. Avtalen måste även hantera ekonomiska problem vid föreningsdrift utan att kommunen automatiskt kliver in och räddar situationen då större underskott uppstår. Avtalet bör balansera ansvaret mellan föreningen och kommunen, samtidigt som de upprätthåller verksamheten och undviker att kommunen alltid blir sista utväg vid ekonomiska underskott. En viss ekonomisk buffert ska finnas som skydd mot tillfälliga underskott.
Genom noggrant utformade avtal som innehåller tydliga regler för ekonomiskt ansvar, stöd och åtgärder vid problem kan man skapa en tryggare lösning för föreningsdrift eller fri förening av kommunens idrottsanläggningar. För anläggningar som drivs i föreningsregi är det också viktigt att kommunen har klara kriterier som säkerställer att föreningarna har den kompetens, kapacitet och långsiktiga förmåga som krävs för att säkerställa hållbar drift. Det finns även situationer där varken föreningsdrift eller kommunal drift är det bästa alternativet. För dessa fall behövs en tydlig riktlinje för hur alternativ drift, exempelvis i privat eller egen regi eller som partnerskap mellan olika aktörer, kan organiseras.
KD föreslår följande:
1. Att ta fram en riktlinje som förtydligar villkor för föreningsdrift av kommunens idrottsanläggningar där detta är praktiskt möjligt och fördelaktigt för både föreningar och kommunen.
2. Att riktlinjer tas fram som omfattar villkor för föreningsdrift. Detta inklusive villkor för drift, skötsel, reparationer och underhåll av anläggning. Vidare riktlinjer som skall gälla för föreningars rättigheter och skyldigheter. För föreningar bör det finnas tydliga bestämmelser om hantering av situationer där föreningen blir insolvent. Detta ska inkludera hur kommunen kan stödja föreningen i att överkomma ekonomiska svårigheter, samt vilka åtgärder som ska vidtas om föreningen inte kan fortsätta sin verksamhet.
3. Att riktlinje tas fram för föreningar som inte uppfyller kraven för föreningsdrift, dvs alternativa lösningar som exempelvis egen regi, entreprenad eller kooperativa lösningar. Kommunen bör erbjuda rådgivning och ekonomiskt stöd för att underlätta underhåll och utveckling av dessa anläggningar.
4. Att riktlinjer för kommunal drift tas fram. Kommunen ska ta fram riktlinjer som tydligt anger att kommunen inte kommer att tillåta kommunal drift av föreningar. Syftet är att uppmuntra självständighet och ansvarstagande inom föreningslivet.
5. Att befintliga avtal med aktuella idrottsföreningar sägs upp och omförhandlas enligt nya riktlinjer. Idrottsföreningar är en viktig del av kommunens fritids- och folkhälsoarbete. För att skapa tydligare och mer rättvisa förutsättningar för föreningarnas verksamhet föreslås att befintliga avtal med aktuella idrottsföreningar sägs upp och att dessa i stället erbjuds i första hand ett avtal som fria föreningar. I andra hand som föreningsdrift. Kommunen bistår med driftstöd och medfinansiär på investeringar.
Med detta förslag vill KD stärka idrottsföreningarnas självständighet, minska kommunens ekonomiska börda och skapa bättre förutsättningar för ett levande och hållbart föreningsliv. Genom dessa riktlinjer skapas en tydlig ram för hur kommunens idrottsanläggningar ska drivas och utvecklas, samtidigt som föreningslivet stärks.
Kommunfullmäktige beslutade att skicka motionen till kommunstyrelsen för beredning.

Arkivbild Henrik Skoglund