Nyheter

Movalla och kommunen

Nyheter Tre hedersledamöter i Movalla IP debatterar inför kommunstyrelsen onsdag

Arkivbild

Det har gått nästan ett år sedan vi kastade in handduken – vi tre gamlingar från Movalla IP och några till. Vi tackade för oss med en förhoppning att en ny styrelse skulle få jobba en kort tid innan kommunen skulle ta över. Vi avgick mer eller mindre i protest mot att kommunen vidhöll den förlegade arbetsformen med föreningsdrift av kommunal verksamhet.

Vår förhoppning var att ungdomar i kommunen skulle få vistas i en fin anläggning som inte skulle riskera att falla sönder på grund av bristande underhåll och för snål tilltagen budget för driften.
Vår förhoppning var att avtalet som skulle ha upphört 1982 ska upphöra senast 2020.
Vår förhoppning var att kommunens styrande skulle gå folkviljan till mötes och jämställa idrottsplatsen med andra kommunägda verksamheter inom kultur-fritid.

Arkivild

En utredning startades och det kändes bra: Nu fanns det chans att även och fotbolls- och ishockeyverksamheten i Skillingaryd äntligen skulle likställas med övriga arenaidrotter i samhället som badminton och innebandy.

Döm om förvåning när ksau – kommunstyrelsens arbetsutskott – förordar fortsatt föreningsdrift av den kommunägda anläggningen Movalla IP utan att gå vidare. Utan att att tänka sig för kör man över både SIS och nuvarande styrelse för Movalla IP.

Den gamla styrelsen och den nya har lagt ned timme efter timme på att få en fungerande verksamhet men det är minst sagt tungrott med den organisation som finns nu. Enda orsaken till att majoriteten vill ha kvar föreningsdrift är att kommunen ska spara pengar. Vi gissar att man i våra grannkommuner skrattar gott åt hur en majoritet av politikerna i ksau agerar.

Kanske dags att lägga ut kommunens kansliverksamhet på entreprenad eller föreningsdrift. Biblioteket kan vi ju låta låntagarna ta över. De boende på Sörgården får bilda en egen förening och sen får de själva anställa personal.

Vi är inte lägnre kvar i verksamheten men som mångåriga föreningsledare i Movalla IP och Skillingaryds IS – med dagens ungdomar för ögonen – beklagar vi arbetsutskottets förslag och hoppas att det blir ett annat beslut vid kommunstyrelsens möte i morgon onsdag.

Karl-Egon Karlsson, Per Bunnstad och Roger Wilsson
Hedersledamöter i Movalla IP med tillsammans 120 år i den tidigare styrelsen

Taggar

Dela


16 reaktioner på Movalla och kommunen

Intressant att studera hur man ställer en fråga:
Någon som vill ha gratis glass?
(Gratis är lika med att någon annan betalar, för inget är gratis)

Hej Lars,

Kan du nämna någon av de ”flesta andra ställen” där kommunal drift inneburit försämringar för föreningar som hyrt anläggningar? 2 väl fungerande styrelser är väl ändå att ta i, styrelsen i movalla IP är en interimstyrelse som förvisso gör ett gott arbete men de sitter bara tillsvidare och har inte för avsikt att sitta kvar (borde kanske du veta som Ers KoF)
Vi som är engagerade i idrottsföreningarna vill nog lägga vårt fokus på ungdomarna i respektive idrott o inte på att underhålla byggnader, is o grönytor

Nu är Herr Seger ute och seglar igen. Skrämmande att en ersättare i kultur och fritidsnämneden inte har bättre koll på idrottsplatser. Herr Seger skriver att vi har två. Skillingaryd och Vaggeryd. Men enligt mej så finns det idrottsplatser även i Klevshult och Hok. Sedan är det frågan va man kan kalla in idrottsplats för. Tänker på Bäckalyckan, Grönelund, Friluftsgården i Vaggeryd, Kyllåsbacken med flera ställen

Som vanligt läser du inte vad jag skriver! Vi har 2 idrottsplatser som drivs i en ekonomisk förening. En på Movalla och en på IP. De andra är föreningsdrivna av föreningen som huserar där och ofta med stöd av kommunens skattebetalare. Och de gör det på ett förtjänstfullt sätt!

Nu är jag för gammal för att syssla med idrott, förutom framför TV:n. Men visst skiljer det. Som den hedersvärda trion Karl-Egon, Per och Roger skriver. Vissa sporter har det bättre än andra. Jag tror på föreningsdrift men med ordentliga kommunala bidrag. Vill någon exempelvis åka skidor utför i Kyllås kostar det 120 kronor per dag. Vill man åka på längden kan man åka på Grönelund helt gratis, vill man bowla rinner hundralapparna i väg ganska snabbt. Vill man spela fotboll, innebandy eller badminton löser man en medlemsavgift som gäller hela året.

Jag har barnbarn som spelar både fotboll o hockey i SIS och föräldrarna hjälper redan till med allt möjligt i kiosk, kring laget o annat. Att lägga på ännu mer ansvar är oansvarigt av kommunens ledande politiker. Har läst mig till att det var ideella krafter som drog igång ishallen o det tydligen nödvändigt då inte kommunen brydde sig. Tack ni tre o övriga som drog ert strå till stacken. Jag betalar gärna lite mer i skatt om det bara är pengar det handlar om. Så låt oss ha det som man har det i ishallen i vmo där det finns personal i tillräckligt omfattning som ser till att allt på bra.

I dagens föreningsidrott är det exempelvis redan mycket svårt att engagera nya ledare att verka ideellt. Att kunna ha en arena som man är stolt över när andra lag och föreningar kommer på besök är en av förutsättningarna för att göra denna rekrytering lättare. Arenan är en arbetsplats inte bara för vaktmästaren utan även för både ledare, ungdomar och föräldrar och med krav som skall ställas därefter. Idag har vi inte en arena att vara stolta för och detta måste snabbt förändras om vi fortsatt vill ha en fungerande verksamhet för fotboll och ishockey – och det vill vi kommuninvånare i alla fall!!

Visst är det konstigt att en av de mest (kanske den mest) besökta anläggningarna i kommunen och som dessutom ägs av kommunen inte ska skötas och drivas av kommunen utan i en form som bygger på att frivilliga föräldrar, ledare och idrottseldsjälar ska göra jobbet. Gör om – gör rätt!!

Lämna ett svar