Nyheter

Musik i sommarkväll 

Musik i sommarkväll 

Nyheter Byarums pastorat anordnar tio olika evenemang med sång och musik under sommaren. Närmast på tur är Förklädd Gud i Byarums kyrka.

– Musik i sommarkväll är ett återkommande inslag i kyrkan. Det kommer att vara på olika platser och olika dagar i fyra av våra vackra kyrkor. Vi börjar nu i maj och håller på tills i början av september. Det första arrangemanget var förra söndagen med Jönköpings körsällskap och följs sedan av många kvällar med härliga musikupplevelser. Vi försöker att ha ett varierande utbud med allt i från körsång, till blåsare, slagverkare, jazz och folkmusik, berättar Håkan Sparf från Byarums pastorat.

På söndag är det dags för det kända körverket Förklädd Gud som många har ett  förhållande till. Körverket Förklädd Gud av Lars-Erik Larsson framförs av Vaggeryds Kammarkör, Byarums kyrkokör, Kören Immanuel och Immanuel Brass i Byarums kyrka på söndag. Förklädd Gud är ett av Sveriges mest älskade körverk, en lyrisk svit för kör, solister, orkester och recitatör med musik av Lars-Erik Larsson och text av Hjalmar Gullberg.En musikalisk och poetisk klassiker som framfördes första gången 1940, mitt under brinnande krig. Det är ett verk som berättar om medmänsklighet, fred och som inger hopp, lika angeläget nu som då. Hjalmar Gullberg inspirerades av antikens mytologi: guden Apollon straffas genom att få vandra förklädd bland människor på jorden. Med hjälp av denna saga kommenterades poeten samtidsmänniskan. 

Förklädd Gud framförs den här gången i en unik uppsättning. Traditionellt framförs verket med orkester eller mindre ensembler, men nu blir det med brassband. Det är Jacob Wessbo som har transkriberat musiken till brassband och det framförs nu för andra gången någonsin i Sverige med brassbandversionen. Det är Svenska kyrkan i Byarum och Immanuelkyrkan i Jönköping som har ett ekumeniskt samarbete med sina körer och brassbandet. Håkan Sparf är dirigent. Dessutom medverkar även Katarina Lundgren som recitatör, Maria Ydreborg som är körledare för Kören Immanuel och Magnus Jonsson är Immanuel brass ordinarie dirigent.

Håkan Sparf, kyrkomusiker och körledare i Byarums pastorat.

– Det blir en stor kör med lokala solister som Ann Roach och Pär Nielsén, ett roligt ekumeniskt samarbete, avslutar Håkan Sparf.

Medverkande:
Immanuel Brass
Kören Immanuel
Vaggeryds Kammarkör
Byarums kyrkokör
Ann roach, sopran
Pär Fürst Nilsén, baryton
Katarina Lundgren, recitatör
Maria Ydreborg, körledare
Magnus Jonsson, dirigent/kornett
Håkan Sparf, dirigent 
Jörgen Bok, präst
I ett samarbete med Sensus/Bilda och under kvällen samlas en kollekt in till ACT

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *