Nyheter

Myndighet: Vargstammen har minskat

Nyheter Resultaten från inventeringsperioden 2023/24 visar att det finns cirka 440 vargar i Skandinavien. Ungefär 375 av dem finns i Sverige ses i rapporten från Naturvårdsverket

Varg i Granstorp, arkivbild

Under vintern 2023/2024 dokumenterades 76 familjegrupper och revirmarkerande par (vargrevir) i Skandinavien. Det totala antalet vargar i Skandinavien under inventeringsperioden som är 1 oktober till 31 mars beräknas till cirka 440 inklusive de vargar som dött under samma period. Osäkerhetsfaktorn, som också kallas konfidensintervallet, ligger mellan 348 och 572 vargar. I Sverige beräknas antalet vargar till cirka 375 med ett konfidensintervall mellan 296 och 487. Vargstammen i Sverige har minskat jämför med i fjol då resultatet från inventeringen blev 450 vargar. 

Vid den senaste inventeringar under vintersäsongen 2023/2024 registrerades det totalt 46 familjegrupper samt 30 revirmarkerande par i Skandinavien. Av de 46 familjegrupper var 38 registrerade endast i Sverige och tre av familjegrupperna var gränsöverskridande. Fem av familjegrupperna registrerades endast i Norge. 

Inventeringsperioden görs under samma period varje år för att fastställa antalet familjegrupper och revirmarkerande par. 

Under årets säsong inventeras vuxna vargar och de valpar som föddes på våren 2023. Valpar som är födda vår 2024 inventeras kommande vinter, det vill säga inventeringssäsong 2024/2025. 

Inventering av varg fokuserar i huvudsak på att registrera vargar som hävdar revir. Stationära förekomster av varg delas in i tre kategorier inom ramen för inventering som är 1. Familjegrupper med års- eller fjolårsvalpar, 2. Revirmarkerande par. 3. Övriga stationär vargar (i Norge). Varg inventeras på vintern med hjälp av spårning på snön, viltkameror och dna-analyser från spillning och urin. Vid snöspårning dokumenteras olika revirmarkeringar samt spår från olika vargar. Förutom ovan spårning hämtas även information från vargar som är märkta med sändarhalsband i forskningssyfte samt information från dna-analyser av döda vargar. De vargar som inte hävdar revir inventeras endast inom renskötselområdet där antal vargar per sameby är grund för ersättning för förekomst av rovdjur i samebyar. 

Resultatet från vinterns inventeringar av varg kan användas för att beräkna den totala vinterpopulationens storlek. Syftet är att ge en bruttosiffra över antalet vargar i population under vinterperioden så att den går att göra jämförelse från år till år och följa utvecklingen i vargstammen. Populationsuppskattningen baseras på antalet föryngringar, som är familjegrupper med årsvalpar, det enskilda året. 

Sverige och Norge samarbetar kring inventeringen av stora rovdjur. Sedan 2012 inventeras järv och lodjur med en gemensam metodik för Sverige och Norge. Sedan hösten 2014 finns även gemensam metodik även för varg. Rovdjursstammen inventeras årligen för att veta hur stora stammarna är och var rovdjuren finns. Kunskapen om djuren är nödvändig för att kunna genomföra en hållbar och långsiktig viltförvaltning och utgör bland annat grund för beslut om jakt, för förebyggande åtgärder och för ersättning till samebyarna för förekomst av rovdjur. 

Inventeringen av varg i Sverige är reglerad i förordningen (2009:1263) om förvaltningen av björn, varg, järv, lo och kungsörn. 

Källa: Naturvårdsverket. 

Taggar

Dela


3 reaktioner på Myndighet: Vargstammen har minskat

Enligt Svenska Yle.fi säger forskningsprofessor Ilpo Kojola vid Naturresursinstitutet att det fanns troligen 291–331 vargar i Finland i mars 2023.

Enligt artikeln så skulle det finnas 440 vargar i hela Skandinavien, 375 i Sverige och 65 i övriga Skandinavien.
Det ska noteras att Finland är betydligt mer rabiata vargkramare så det är sannolikt minst det antalet vargar, 331, i Finland.

Återstår vem som står bakom siffrorna i artikeln….

Martin! Jag börjar tro på historien om rödluvan, varför har då vargen börjat sprida sig mer och mer på många ställen över södra Sverige?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *