Nyheter

Nämnd om simhallsplacering: ”Komplicerat”

Nyheter Vid kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde skulle man ta ställning till den utsända remissen om simhallsplaceringen. Tidigare i nämndens arbetsutskott förordades platsen vid Vaggeryds IP men lite oväntat blev det votering och de politiska majoritetspartierna röstade olika

En utredning avseende avseende placeringen av ny simhall i Vaggeryd har genomförts. En parlamentarisk grupp tillsattes och i det arbete har en lokaliseringsutredning genomförts där två möjliga placeringar lämnats, där simhallen är i dag alternativt i anslutning till idrottsplatsen i Vaggeryd. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade i juni att skicka simhallsutredningens förslag på placering till samtliga nämnder och bolag i syfte att få veta hur de ser på och hur de påverkad av de två placeringsalternativen. 

Hos kultur- och fritidsnämnden är både ansvarsområde och fokus vilka funktioner en ny simhall har samt hur den är dimensionerad. 

Nadira Kilim (S) nämndens ordförande berättar:
– Det är en komplicerad fråga och jag förväntade mig inte att det skulle gå så långt att det behövdes votering. Vi vill lyfta upp verksamheten och lokaliseringen är sist när den parlamentariska gruppen diskuterat. Det fanns två förslag, centrum eller Vaggeryds IP. Oppositionen ville att vi skulle ta bort platsförslaget om Vaggeryds IP. Jag tycker inte att lokaliseringsfrågan ska komma från oss utan vi ska titta på verksamhetens innehåll. Båda platserna som var på förslag kan vara aktuella och området vid idrottsplatsen är området kring och inte på. Vi ville se en utveckling, det är en komplicerad fråga och demokrati får ta tid och självklart ska man få komma fram med vad man tycker och tänker, menar Nadira efter sammanträdet. 

Vid nämndsammanträdet yrkade oppositionen med KD, C och SD bifall till sitt eget förslag som var att placeringen skulle vara vid nuvarande plats. S-ledamöterna yrkade på kultur- och fritidsnämndens arbetsutskottets förslag med att en placering vid idrottsplatsen i Vaggeryd vilket skulle kunna innebära ett samarbete med idrottsplatsen och det kunde utvecklas avseende exempelvis driftsfrågor. 

Två ajourneringar på sammanträdet behövdes innan votering begärdes. Moderata nämndledamoten Lars Seger gick där emot föreslagna placering från arbetsutskottet och röstade för oppositionens förslag, som kom från Jonas Rofors (C), Petra Olofsson (SD) och Jan Eric Victor (KD), som då vann med 4-3 röster. 

Socialdemokraternas ledamöter Nadira Kilim, Gunilla Hasselblad och Tommy Ottosson, reserverade sig mot nämndens beslut som var att man förordar en placering vid nuvarande simhallsområde. I protokollet finns också angivit att själva verksamheten är centrala delen för nämnden men att även placeringen är viktigt för utvecklingen av verksamheten.

Taggar

Dela


13 reaktioner på Nämnd om simhallsplacering: ”Komplicerat”

Finns inga samordningseffekter om inte våra företag är kvar. Att tro att skattepengar ramlar som manna är godtroget. Om några år så har vi ett klimat så vår bandybana har andra problem än att försöka växla värme som idag är meningslös. Placera simhallen logiskt. Man blir bara fundersam hur våra politiker tänker! Eller som man säger tänker man fel så känns det inte. Hjärnan har ingen känsel! Tokiga/galna och okontrollerade beslut de sista åren har kostat miljonbelopp, så för guds skull fundera både 2 och 3 gånger. Och funkar inte det, ring en vän och be om hjälp!

Vet att Rosenlundsbadet i Jönköping värmeväxlar med ishallen, verkar logiskt.
Hur många kilowattimmar förbrukar bandybanan i Vaggeryd per säsong och hur ser elavtalet ut?
Hur många bandyspelare 0-18 år har Waggeryds IK? Hur ser fördelningen tjejer/killar ut?

Göran, utan att vara expert så skulle jag säga att det finns små samordningsvinster, men det finns stora ”samordningsförluster”(personal som idag sköter sporthall/ simhall/ övriga föreningslokaler.
Dessutom finns väldigt stora företagsekonomiska förluster, samt stora arbetsmarknadsförluster om man väljer att bygga en simhall vid idrottsplatsen på mark som idag är detaljplanerad för industri.
Vidare är förlusten i kommunal drift stor och blir större, ju längre tid våra planarkitekter arbetar med planer som aldrig beslutats politiskt. Varför de gör det kan ju vara en bra fråga för kommunens revision att utreda.

Har inte kommunrådet som är närmast övertydlig med att påpeka sin roll och sin förträfflighet som vaktpost för ”Den sanna demokratin” och kommunala medel uppfattat att det enligt en pålitlig Moderat talesperson pågår ett icke beslutat utredningsarbete och ett förslösande av arbetstid på kommunledningskontoret?

Nyfiken, det kan också vara så att det läggs in nya ambitioner av kommunledningskontoret jämfört vad som ursprungligen beslutats av politiken. När det gäller Högabråten så beslutades 200 000 kvadratmeter i planbeskedet och kommunledningskontoret valde att utan särskild upplysning minska området till 60 000 kvadratmeter i granskningsutkastet till ny översiktsplan och frångå det beslutade planbeskedet. Vad är det som säger att inte kommunledningskontoret har gjort om precis samma arbetssätt på Östermo med den skillnaden att det var ingen som på Östermo gjorde annat än litade på att det tagna planbeskedet skulle återges på rätt sätt?

Jag rekommenderar att politikerna omprövar placeringen mellan Skillingaryd och Vaggeryd. Om de ska överväga de två alternativen, bör Vaggeryds IP vara aktuellt.

Finns bara en vettig placering av den nya simhallen och det är vid den nuvarande sim och sporthallen.
Allt annat är bara orealistiskt önsketänkande.

Närheten till Hjortsjöskolan samt tåg och buss och befintlig personal kan dessutom utnyttjas på bästa sätt.

Eleverna har bara ett stenkast till simhallen till skillnad mot placeringen vid Idrottsplatsen.

Att inte samlokalisera den nya simhallen med IP skulle vara dåliga nyheter för bandybanan. De bägge anläggningarna skulle kunna ha vinna-vinna av att utbyta värme/kyla.
Frågan är hur länge till isbanan kan finnas om hjälpen från från en simhall uteblir?

Hej Invånare
För den som är initierad och har kunskaper så är frågan mycket enkel.
Det är svårt att nyttja energin på grund av den låga temperaturen på ca 26-32 grader beroende på väder.
Det är också mycket svårt på grund av att driften är intermitent och det blir väldigt dyrt att lagra energin.
Noterbart är att säsongen är från nov-feb när det är under bar himmel i vårt klimat
Situationen blir en annan om man bygger helt nytt ang möjligheterna men då uppstår ett annat problem att räkna hem de 13-17 miljonerna i investering blir svårt.
Vår utrustning har lätt 20-25 år kvar på normal drift till en låg underhållskostnad.
Om man har en ishall så blir det annorlunda då man har konstant energi under längre tid på året
Mvh
Peter Johansson
Vaggeryds IP
Om någon är nyfiken på mer info ang isbanan så är ni välkomna att ringa mig.
0705729284

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *