Nyheter

Nämnd politiskt enig men fullmäktige ska säga sitt

Nyheter Var ska Bissefällarns unika utställning finnas framöver? Kultur- och fritidsnämnden var eniga och lämnade sitt förslag vidare uppåt. – Innan vi tecknar avtal måste vi veta villkor, pris och tillgänglighet i stallet, menar Gert Jonsson (M) i kommunstyrelsen som säger att vart samlingen ska flyttas inte är bestämt just nu

Nu finns unika samlingen i Skillingehus källarplan

I går var det politisk start på hösten när kommunstyrelsen hade sitt första sammanträde efter sommarens uppehåll. En av punkterna var ”Flytt av Bissefällarns utställning”. Gert Jonsson (M) berättar om politisk inriktning:
– Det är en framställan av kultur- och fritidsnämnden som vill ha ett inriktningsbeslut av oss. Ska man flytta samlingen så bör kommunfullmäktige få säga något om detta. Det finns mycket diskussioner och ideér. Innan vi tecknar avtal med Fortifikationsverkets så ska vi se vad det är för villkor, peng, tillgänglighet och då kan vi senare ha en syn på detta. Denna frågan har rullat på hur länge som helst och nu måste vi flytta frågan framåt. Det finns många synpunkter för och emot. Vi vill att det ska hanteras av kultur- och fritidsnämnden. 

Thomas Axelsson (KD);
– Det var mycket diskussioner och stora delar av oppositionen röstade avslag. Stora kostnader i Stallet där man har en projektledare på heltid i ett halvår för att genomdriva detta. 1,2 miljoner kronor för flytt samt en årlig driftkostnad och det är stora pengar för att driva det här. Man visar inte haller någon intäktskalkyl, om man har en utställning ska man ta ut en avgift? Vi yrkade avslag på majoritetens förslag. Centergruppen tycker att utställningen ska vara i Magasinet och diskussionerna pågår om var den rätta placeringen är. Våra representanter i kultur- och fritidsnämnden lyfter frågan i dag på deras arbetsutskottsmöte. 

Röstning begärdes vilket noteras till 8-5 till fördel för flytt av utställningen till Fortifikationsverkets lokal Stallet intill Miliseum. 

Kenth Williamsson (S);
– Bedömningen är att det blir dyrare om man inte kan samordna med annan verksamhet. Det vi beslutade om i går har inget med ekonomin att göra utan ett inriktningsbeslut. 

Gert Jonsson (M) fyller i:
– Vi stod på oss att ta frågan vidare till kommunfullmäktige. När man kommer till skarpt läge så gäller det att jämföra äpple och äpple och inte äpple och päron. Det är inte bara att stoppa in gubbarna i Magasinet, som majoriteten av Skillingaryds.nu:s läsare tycker, det är framför allt driften som måste diskuteras. Det måste vara någon som bevakar. Kultur- och fritidsnämndens har arbetsutskottssammanträde redan i dag och därefter skickar de signalerna till oss. Kultur- och fritidsnämnden måste äga frågan. Sedan tar vi ett inriktningsbeslut. Men vi vill också att kommunfullmäktige ska få säga sitt om det hela. 

Kultur- och fritidsnämnden fick i uppdrag av kommunstyrelsen för 11 år sedan att att beskriva en långsiktig lösning för Bissefällarns utställning i anslutning till Miliseum. Då löt motiveringen ”Samordningen bedöms generera mycket positiva synergieffekter då Bissefällarn och Miliseum tillsammans tros nå en bredare målgrupp än var och en för sig. Nuvarande placering i Skillingehus begränsar även möjligheten till visning utan guide. En förutsättning är dock att Gunnar Svenssons anhöriga samtycker med förslaget”. 

Även att kommunstyrelsen gav nämnden det i uppdrag 2013 aviserade Ola Hugosson 2012, i en skrivelse riktad till kommunen som numera är ägare av samlingen, att ”besökarna har inte full tillgång till vad konstnären ville förmedla”. 

Efter 2013 har det hänt en del. 

2015 såg man att behovet ses att flytta samlingen från nuvarande plats i Skillingehus för att tillgängliggöra samlingen för allmänheten och göra den publik. Nuvarande plats är inte optimal för allmän beskådan av konstverk och det kulturarv som kommunen nu har ansvar för. Kultur- och fritidsnämnden vill i första hand flytta till Västra lägret och byggnad nummer 136. För detta behövde nämnden ett årligt driftsanslag på 80 000 kronor för kostnader för kallhyra i byggnad 136 mittemot Miliseum samt ett investeringsanslag på 200 000 kronor för iordniningställa lokalen. Då var ett andra alternativ, nuvarande alternativ ”Stallet” men där angavs då, 2015, att byggnaden kräver en förhållandevis omfattande ombyggnation efter den är helt oisolerad och utan faciliteter. Ombyggnadskostnaden uppskattades då till mellan 500 000 till en miljon kronor. 

Förfrågan på byggnad 136, rakt emot Miliseum, gjordes. Fortifikationsverkets sa nej. De hänvisade till byggnad 102 eller 137 på lägerområdet. 

Kommunen ansåg att dessa byggnader var för långt ifrån Miliseum för att generera synergieffekt som önskades. 

2019 görs en antikvarisk utredning och karakterisering av ”Stallet”. Detta genomfördes av Miliseum, Stiftelsens Regementsheden, Fortifikationsverkets och Jönköpings läns museum. 

Fastighetsenheten får fram en kostnadsbedömning på 360 000 kronor för stallet och i kalkylen ingick inte kostnader för brandskyddsbesiktning, nedmontering eller flytt av samlingen, it-stöd, larm, karmeraövervakning och passersystem. Kalkylken utgick då endast utifrån grundanpassning av själva byggnaden innan en flytt kunde ske. 

2021 beslutade kultur- och fritidsnämnden att man lägger till konstutskottet i arbetsgruppen.

2023 beslutar konstutskottet att ge i förvaltningen i uppdrag att ta fram förslag på projektledare samt underlag för tjänstgöringsgrad för projektledaren och tidsperspektiv som behövs planeras in för projektet. 

Den fysiska anpassningen skulle då ingå med en halv miljon då det gäller projektering, ventilation, isolering, uppvärmning, tillgänglighetsanpassning och brandskydd. 

150 000 kronor skulle innefatta projektanställning gällande dokumentation och samordning av packning och nedmontering av samlingen. Engångsverksamhetskostnader som innefattar inpasseringssystem, larm, kameraövervakning med skärm, utställningsinventarier och it-kostnader skulle omfattas runt 400 000 kronor.

En anpassning av stallet skulle kosta totalt 1 200 000 kronor. 

Kommunfullmäktige avsatte 300 000 kronor för år 2024 till en flytt av samlingen och engångsverksamhetskostnader. Nuvarande budget för flytt och verksamhetskostnader överstiger 300 000 kronor. Alternativ 1 är att sänka ambitionen med verksamhetskostnader och ta bort kameraövervakning med skärm på 70 000 kronor och titta över projektkostnader så att det ryms inom ramen av avsatta 300 000 kronor. Alternativ 2 är att kultur- och fritidsnämnden äskar extra 100 000 kronor till 2025 från kommunfullmäktige för att täcka projektbudgetens förslag. Alternativ 3 är att söka externa medel till de extra 100 000 kronor. Utöver kommunala pengar kan kommunen söka externa stöd. Den årliga driftskostnaden för stallet beräknades tidigare uppgå till 113 125 kronor där hyran ingår med 26 000 kronor. 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Nämnd politiskt enig men fullmäktige ska säga sitt

Dessa skulpturer är en levande berättelse om Smålands historia, traditioner och människorna som format vår bygd. De är ett kulturarv av ovärderligt värde, inte bara för oss som bor här, utan för hela den småländska bygden!

Vaggeryds kommun borde ta ansvar för den samling de har fått förtroendet att förvalta, och säkerställa att den bevaras på ett sätt som hedrar dess betydelse och värde för både nuvarande och kommande generationer.
Jag hoppas innerligt att ni finner en lösning som värnar detta.

Låt inte Bissefälls samling förfalla i en icke klimatkontrollerad miljö!!

Samlingen måste få fortsätta att berätta om vår kultur och historia!!

Förutsättningarna har förändrats och möjlighet öppnats att vara i Magasinet. Synergieffekter och samarbete med Miliseum är väl möjligt också där. Bara några hundra meters avstånd. Magasinet alla dagar i veckan. M och S får tänka om…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *