Nyheter

Nämnd står bakom tidigare yttrande om rink

Nyheter Vid tekniska nämndens sammanträde diskuterades Vaggerydsförslaget om önskan om asfalterad bandy-, hockey eller fotbollsplan på gräsyta vid Dammgatan i Vaggeryd

Tekniska nämnden förtydligar sitt svar till kommunstyrelsen. Arkivbild på rink, Henrik Skoglund

Det var i slutet av förra året förslaget inkom från invånaren. Kommunstyrelsen fick förslaget på bordet av kommunfullmäktige, som då valde att remittera frågan till kultur- och fritidsnämnden samt tekniska nämnden för yttrande. 

Tekniska nämnden diskuterade förslaget i mars månad, lämnade ett yttrande och sände tillbaka till kommunstyrelsen där tekniska nämnden påtalade att nämnden saknade pengar för ändamålet och att man historiskt sett varken byggt eller underhållit någon bandy-, hockey- eller fotbollsrink utan nämnden ansvarar för de allmänna kommunala lekplatserna. I yttrandet finns också tveksamhet om den tilltänkta placeringen av plan/rink är lämplig med hänsyn till oklara markförutsättningar. När kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade förslaget igen i april månad ville man ha ett förtydligande från tekniska kring vad som är möjligt att genomföra för förslagslämnaren själv, till exempel att på eget initiativ nyttja ytan via kontakt med tekniska förvaltningen. 

Kenth Williamsson (S), nämndordförande: 

– Man ville på något sätt få ett förtydligande för att se om det var möjligt för invånare att göra detta själv utan att tekniska var involverad. Vi gjorde ett tillägg i vårt yttrande men står kvar vid grunden. Det vi lagt till är att en allmän plats är ett område som i en detaljplan är avsett för ett gemensamt behov. Grönytan vid Dammgatan betraktas som en allmän plats. En allmän plats får inte mer än tillfälligtvis upplåtas, lånas ut, för en enskild verksamhet och får till skillnad från kvartersmark, tomtmark, inte stängas av för allmänheten. En allmän yta kan till exempel vara en gata, ett torg eller en park.

Upplåtelse av allmän platsmark och offentlig plats styrs inte av ordningslagen och ordningslagen styr hur en markupplåtelse ska gå till. 

Nämndskrivelsen mynnar ut i att allmänheten gärna får använda ytan till att exempelvis spela fotboll eller ha annan aktiviter men man får inte bygga någon rink på ytan, då det varken kan betraktas vara tillfälligt eller av obetydlig omfattning. Nu lämnas det förtydligande yttrandet till kommunstyrelsen igen.

Taggar

Dela


1 reaktion på Nämnd står bakom tidigare yttrande om rink

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *