Nyheter

Nämnd svarar om vindkraft

Nyheter Vid miljö- och byggnämnden senaste sammanträde diskuterade man vindkraftverksansökan och dess remissvar. 

Arkivfoto. Nämnd lämnar remissvar till Länsstyrelsen

I remissvaret kan man läsa att ”Miljö- och byggnämnden anser att vindkraftsutbyggnaden ska stimuleras eftersom vindkraften kan bidra till att nå flera miljömål och ansåg också att vindkraftverken inte ska uppföras där det inte är lämpligt, enligt vindbruksplanen. Nämnden skickar också med i sitt remissvar att miljöprövningsdelegationen ska ta kungsörnen i beaktande”. 

– Vi godkände remissvaret och lämnar över det till Länsstyrelsen, säger Peter Sjöberg (M) ordförande i miljö- och byggnämnden.

Miljökonsekvensutredningen som gjordes för tre år sedan visade den samlade bedömningen att placeringen av planerade vindbruksparken får små konsekvenser ur naturvårdssynpunkter samt påverkan på fornlämningar och kulturmiljö i området blir begränsad. Området som är aktuellt består till större delen av aktivt brukad skogsmark.

Den samlade bedömningen av naturvärdesinventeringen är att en vinbruksetablering i det föreslagna området går att genomföra utan att inkräkta på områdets naturvärden. På mossen runt Uddebogölen finns en spelplats där det observerats åtta spelande orrtuppar tillsammans med en höna. Fladdermusinventeringen visade på en relativt artrik men individfattig fauna.

Påverkan på kulturvärden där riksintresseområden finns i Pålskog och Båramo, bedöms vara obetydlig till liten.

De kompletteringar som inkommit vid ansökan kan nämnden se att fotomontage och beskrivningar av verk med en totalhöjd om 250 meter där det bedöms att vindkraftverken blir mer synliga där landskapets sikt är god.

En etablering av vindkraftverk i kommunen bidrar till att uppfylla de globala målen, nummer sju ”Hållbar energi för alla” samt nummer 11, som är ”Hållbara städer och samhällen”.

Miljö- och byggnämndens remissvar går nu till Länsstyrelsen.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Nämnd svarar om vindkraft

Gruvor för REM, oreparabla massiva ingrepp i naturen, svåra ljud- och ljusproblem är några av problem med vindsnurror

Det är en stor skandal när vindindustrin etableras. De drabbades närmiljö blir total förstörd. Vet själv då jag blev tvingad att bo vid dem. Här har skogsfåglarnas spelplatser förstörts och nu är de borta.
Stad har längre skyddsavstånd än landsbygd . Man gör alltså skillnad på befolkningens säkerhet och hälsa. Utöver detta är det en stöld för de drabbade, fastighetsvärden sjunker, byggrätt att uppföra bostad på egen mark stjäls
inom bullerkurva 40 dpi som de har rätt att bullra fram till ditt hus. Du är alltså tvingad att bo i bullret men får inte bygga, vad mörkar man. Det är därför stad/samhälle har längre skyddsavstånd.
Man stjäl också rätten för de drabbade att kunna sälja av tomter. Allt detta informeras det inte om på sk ”samrådsmöten”. Du får inget veta.
Dags att förbjuda uppförande av vindkraftsindustrin. Den är inte miljövänlig, fosilfri och dessutom inte pålitlig att ge energi då den är väderberoende.

Läs ”Kräv faktasvar” och ”Placera
vindkraften i Stockholm*.
Slumpkraften fövandlar
naturlandskap till
industriområden!
Lars Carlsson

Om fotomontagen är samma som BayWa tidigare presenterade är det min uppfattning att de inte ger en rättvisande bild av verkligheten – de verkar vara tagna med vidvinkelobjektiv som gör att nära liggande objekt (hus, personer etc) verkar stora i förhållande till pyttesmå föremål i bakgrunden. Jag har bilder som tydligt visar den saken.

Nu ligger det på Facebooksidan Skillingaryd.nu / Vaggeryd.nu som kommentarer de båda bilder jag talar om. Bilderna visar tydligt blufftekniken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *