Nyheter

Nämndbeslut: Flytta bilverkstad från bostadsområde

Nyheter Miljö- och byggnämnden uppmanar fastighetsägaren att återställa bilverkstad till garage. Fram tills det är gjort utdelas vite

Arkivbild

Ett klagomål inkom i början av april månad 2024 att det bedrivs en bilverkstad inom ett bostadsområde i Vaggeryds kommun. I verkstaden erbjuds däckbyte, service och hjulskifte. 

Redan i november 2020 ansöktes om ett bygglov för ändrad användning från garage till bilverkstad. Kommunen sa nej i januari 2021 då detaljplanen inte medger ändringen och några dagar därefter återtogs bygglovsansökan.

I april 2022 inkom ett nytt klagomål gällande avsaknad av bland annat oljeavskiljare i bilverkstaden. Miljö- och byggförvaltningen besökte fastigheten i maj 2022 där en skylt var uppsatt med prisuppgifter för diverse tjänster. Ett samtal till fastighetsägaren gjordes då det framgick att det enbart utfördes ett fåtal oljebyten och man kom då överens om att en blankett för verksamheten skulle skickas in. Detta har inte anlänt till kommunen.

Enligt fastighetsägarens hemsida utförs en rad tjänster och förvaltningen konstaterar därmed att det bedrivs en fullgod bilverkstad och inte några få utförda reparationer, service och hjulskifte samt däckbyte per år. Det har därmed olovligt ändrat användning från garage till bilverkstad på fastigheten. I kommunens tjänsteskrivelse anses omfattningen vara ett heltidsarbete då omsättningen uppgår till mellan 700 000 – 900 000 kronor per år, enligt information på allabolag och där det också finns information om att bolaget registrerades 2015. 

Magnus Dauhn (S) ordförande i miljö- och byggnämnden:
– Det är en bilverkstad som vi har tolkat det och det får det inte vara. 

Fastighetsägaren får nu ett vite om 15 000 kronor i månaden som överträdelsen pågår och förelägger också om att återställa bilverkstad till garage. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *