Nämnden backar från kritiserad riktlinje om skolskjutsar
Nyheter Barn- och utbildningsnämnden i Vaggeryds kommun beslutade vid sitt senaste möte att återigen öppna för så kallad kompisåkning på skolskjutsarna. Men det krävs att föräldrar meddelar detta innan.
Det var i ett brev till vårdnadshavare strax före skolstart som det meddelades att nya riktlinjer gällande skolskjuts beslutats om i juni månad. En het potatis blev punkten om att kompisåkning ej längre var tillåten. En del läsare hörde av sig till redaktionen och menade att landsbygden särbehandlas i och med beslutet.
Nu backar man
För att exemplifiera vad kompisåkning innebär så kan det enklast förklaras som följande fiktiva exempel: Bosse och Lasse går i samma klass på skolan inne i Vaggeryd. Bosse bor i Vaggeryd, medans Lasse bor på landsbygden och åker skolbuss. En dag vill Bosse och Lasse leka hemma hos Lasse. Då har det tidigare varit möjligt för Bosse att åka med skolbussen hem till Lasse. I mån av plats och med chaufförens godkännande.
Nu backar Barn- och utbildningsnämnden från beslutet.
– Vi tänkte till lite där och kom fram till att det kommer funka om föräldrarna meddelar oss innan så vi har koll på vilka som finns på bussarna, säger skolchefen Per-Erik Lorentzon och tillägger:
– Men det är fortfarande busschauffören som avgör.
Det hela är en säkerhetsfråga.
– Innan visste vi inte vilka elever som fanns på bussarna och skulle något hända med bussen så hade vi ingen aning om vilka barn som var på.
Reviderade riktlinjer angående skolskjutsar
Vårdnadshavare ansvarar för:
A. Att eleven stämmer av med busschauffören inför avgång om det finns platser över i fordonet. Avstämningen med busschauffören görs vid avgångstiden innan eleven kliver på bussen; eftersom det är först då som man kan se om det finns platser över i fordonet med hänsyn till antal platser utifrån om fler skolor finns med på turlistan.
B. Vårdnadshavare ansvarar även för att mejla följande information till skolskjuts@vaggeryd.se före avgång:
1. Namn och klass på den elev som åker med i mån av plats.
2. Vilken buss (turnummer) som eleven åker med.
Tycker att de kommunanställda ska tänka på miljön och promenera eller cykla.
För att göra det ännu krångligare för föräldrarna så måste de väl även maila om barnet är sjuk eller ledig så att den inte ska åka med. Det blir nog anledning att anställa en ”mailsamordnare”.
Ingen kommer anställas.
Finns inga parkeringsplatser kvar.
Går det få fram siffror på antalet anställda på kommunförvaltningen som inte bor i kommunen och därmed inte betalar kommunalskatt?
Det mest akuta är ett tidredovisningssystem där varje medarbetare som vill ha lön kodar in under vilket beslut och därmed budget som respektive lägger sin tid. På Sveriges länsstyrelser innebär det arbetssättet att budget per projekt kan följas i realtid. Det innebär också att förvaltningschefen och administration inte kan ägna skattemedel åt den här typen av förslösande av skattemedel och bekämpande av möjlighet att i vår kommun bo utanför tätort utan att det direkt kan följas vilken övertalighet av personal som uppenbart finns inom förvaltningens administration som kan medges sysselsättas ”utan att tänka till”.
Bra kommentar Kenneth. De bygger nog snart ett parkeringshus så att de kan anställa flera.