Nyheter

Nämndernas reglementen ej redaktionellt klara

Nyheter Vid kommunfullmäktige gick inte respektive nämndreglemente igenom helt smärtfritt.

När kommunfullmäktige ”enkelt och snabbt” skulle klubba igenom reglemente för miljö- och bygg, socialnämnd, barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden samt pensionärsrådet gick det inte så snabbt…. Debatt, omjusteringar och ny redaktionell text gjordes efter debatt och ajouneringar.

– Jag yrkar bifall. När man läser texten i sammanfattningen om att man gör de här ändringar för att man har flyttat detaljplaneringen från miljö- och byggnämnden. Det är felformulerat. Det är viktigt att vi inte skriver så i våra handlingar, säger Anna-Karin Slunge (S).

– Man har ofta gömt sig bakom myndigheten. Man får inte vara rådgivande. Men så är det inte. Myndigheten får vara rådgörande. Jag vill ha in den texten att det är miljö- och bygg ska vara rådande. Det är för att nämnden ska känna att vi får och vi ska vara rådande och hjälpande. När jag som företagare är det en trygghet för mig att få råd och hjälp, det blir extra tydligt när man är småföretagare. Jag har hört det här många gånger. ”Myndigheten får vara rådande”. Det här är viktigt att få med detta på ett lämpligt ställe i texten tycker jag, menar Jörgen Johansson (C).

– En sån här skrivning hör inte hemma här. Men kanske i något annat dokument rent allmänt. Varför pekar man ut just miljö- och bygg.  Varför är det inte samma i socialnämnden? Varför har det inte samma värde. Varför särskiljer man nämnderna? Just i ett reglemente passar det här inte. vi yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Kenth Williamsson (S).

– Man pratar om vision, värdegrund, resultatnyfikenhet, jämställdhet, just den här delen har vi kämpat för, nu har vi chansen, säger Magnus Thelin (L).

– Magnus tog upp alla visioner, den borde varit med på alla. Socialnämnden är också en myndighet och där har ni inte med det här. När det gäller beslut ska man skicka med att man ska kunna överklaga och hur det ska göras. Jag tycker inte att man ska välja att ha särskrivning mot en viss nämnd, menar Kenth Williamsson (S),

– Jag kan vara tveksam till vad som ska stå i reglemente. Men det är här det kommer upp. Vi har inspektörer som gärna delar ut en bot istället för att hjälpa företagaren. Det vore en god hjälp för nämnden för att förstå vad som hände ute på företaget så man inte tror att man får en bot så fort en inspektör visar sig, menar Mats Oskarsson (M).

– Jag tycker att man ska vara mer preciserad i en allmän hållning, yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, kommenterar Gert Jonsson (M).

Miljö- och byggnämndens reglemente klubbades senare igenom med redaktionell ändring angående Jörgen Johanssons (C) förslag ovan med knapp majoritet där votering avgjorde med 12 mot 11 röster.

För socialnämndens reglemente debatterades följande;

– Helt plötsligt kan det finnas med nu enligt (S). Det kan vara med i varenda grundläggande. Helt underbart, menar Jörgen Johansson (C).

– Det låter bra det, låter väldigt olyckligt att man pekar ut en nämnd, om ni nu bifaller vårt förslag, det vill säga, menar Kenth Williamsson (S).

– Ni borde gå upp och argumentera att det borde finnas i alla nämnder. För att få någon ordning i det hela måste det finnas med i alla reglemente, menar Roger Ödebrink (S).

– Vi lägger till det i samtliga reglementet, vi ska inte behöva votera om allt, vi ska inte krångla till det här, menar Gert Jonsson (M).

– När det kommer de här tilläggen får vi titta på texten, det står att ”ska” och ”ansvara” för. Ni måste titta på den texten som står, menar Ann-Katrin Löfstedt (M).

– Någon ska och någon bör, vi måste snygga till de här texterna, menar Roger Ödebrink (S).

Kommunfullmäktige beslutade att lägga till Roger Ödebrinks (S) tilläggsyrkande i texten angående socialnämndens reglemente och kultur- och fritidsnämndens reglemente.

Barn- och utbildningsnämndens och pensionärsrådets reglemente beslutades av kommunfullmäktige utan någon redaktionell ändring.

Taggar

Dela


Lämna ett svar