Näringsministern besökte Kinnarps
Nyheter I dag var flaggan lite extra i topp vid Kinnarps produktionsanläggning i Skillingaryd.
Självaste närings- och innovationsministern, Mikael Damberg (s) kom på besök.
– Jag är här för att jag är nyfiken och vill titta på länets industrier fungerar, berättade Mikael Damberg.
Han menade på att när det går tungt för övriga industrin i landet så är det fortfarande full fart på industrin i Småland och då kanske främst GGVV-området.
Med sig till Kinnarps hade han bland annat oppositionsrådet Kent Williamsson (s) Tillsammans fick de träffa nya vd:n för Kinnarps AB, Per-Arne Andersson.
Damberg menade på att det var spännande att träffa företrädare för ett företag som har sådant hållbarhetstänk.
– Det här är ett företag som har växlat upp, det är spännande att se hur de arbetar, konstaterade Damberg.
Per-Arne Andersson berättade bland annat att Kinnarps är ett företag som går lite mot strömmen. I stället för att förlägga produktionen utomlands så plockar företaget hem produktion.
Under sitt samtal med pressen fick Mikael Damberg också några frågor som handlade om den planerade höghastighetsbanan som är tänkt att passera tämligen nära Kinnarps produktionsanläggning. Damberg konstaterade att Sverige behöver nya stambanor.
Men också att det finns ett stort behov av en höghastighetsbana som förbinder de tre storstadsregionerna.
Kinnarps vd, Per-Arne Andersson ställde sig mycket positiv till höghastighetsbanan Han menade på att det skulle underlätta för företaget att anställa folk.
– Höghastighetsbanan skulle medföra att vi kan anställa folk med rätt kompetens från ett större geografiskt område, sa Per-Arne Andersson.
Innan ministern och hans följe lämnade Kinnarps så fick han också en fråga att besvara i egenskap av Innovationsminister. En innovation som vuxit blixtsnabbt de senaste åren och som har blivit en mångmiljonindustri är fotografering med drönare.
När högsta förvaltningsdomstolen nyligen fastslog att all fotografering med drönare skulle kräva tillstånd så drogs i ett nafs fötterna undan för den nya och innovativa fotoindustrin med drönare. – Jag hade nog inte förväntat mig att förvaltningsdomstolen skulle fatta ett sådant här beslut, sa Mikael Damberg. Han menar att underlaget till domslutet bygger på en gammal lag. Han själv ser inga möjligheter att påverka förvaltningsdomstolens beslut, eftersom domstolarna inte är politiska. Däremot finns det möjligheter för politikerna att stifta nya lagar som domstolarna sedan ska gå efter, menade Damberg.