Natten skall vika där ångest nu råder
Nyheter Läs julhälsning och kloka ord från Karoline Lundén, diakon Byarums pastorat.
Det är julafton.
Det är den mörkaste tiden på året.
Vi firar den ljusaste högtiden.
Mörker och ljus. Kyla och värme. Ensamhet och gemenskap. Förväntan och krav. Julen är en högtid full av kontraster.
Julen kan kännas som en överdekorerad julgran med knäckta grenar som tyngs ner av förväntningar, tröttande krav, krossade drömmar, brustna relationer, ofrivillig ensamhet med mera. Kontrasterna är stora för den som firar en jul som på bild platsar i sociala medier och den som inte tycker sig ha något att publicera en sådan här dag.
Kanske sitter du och är ofrivilligt ensam idag på julafton? Kanske är det du och TV:n? Kanske är den ljusaste och vackraste högtiden, för dig den mörkaste och ensammaste tiden på hela året? Kanske saknar du i år någon som tagits ifrån dig sedan förra julen? Eller saknar du någon som du av olika anledningar inte kan träffa?
I boken Tomtarnas tävling av Johanna Thydell, berättas bland annat om Tomte-Tussan som samlar på julgranar som inte passar in i mallen, de som är taniga och sneda och inte uppfyller gemene mans krav på en julgran. Hon har ett helt rum fullt! Det är så befriande med ett annat perspektiv och jag blir så lycklig när jag läser om hur fint hon klär dessa granar. Hos henne har varje gran en plats att fylla, en plats att lysa upp och förgylla.
För mig är Gud som Tomte-Tussan, han ser och behandlar varje människa med samma kärlek och respekt, precis som Tomte-Tussan gör med sina granar. Alla har en plats oavsett om det vi bär med oss syns på utsidan eller inte. Ditt värde finns i att du är människa. Punkt.
Hur var det egentligen vid jul för Josef och Maria och Jesusbarnet i Betlehem med tanke på kontraster?
De är borta i en främmande stad – inte hemma. De är bland främlingar – som blir vänner, genom det nyfödda barnet. De lever i fattigdom – men får dyrbara gåvor. De jagas av en maktgalen kung – och måste fly till ett annat land. Omständigheterna talar inte för den lilla familjen, men Gud är med dem och lyser med sin stjärna över dem, hur mörka och svåra omständigheterna än är.
Det perfekta livet finns inte, men oavsett vilket liv vi har fått att leva blir det lättare när vi kan dela det med varandra. Det finns en julgransfot som passar varje gran och en plats att fylla för varje människa. Oavsett omständigheterna runt omkring finns det alltid hopp. I kyrkan läser vi på julaftons natt ”Mörkret skall vika där ångest nu råder.” (Jesaja 9:1). Det finns ett löfte om att mörkret en dag skall vika för gott, ”…över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram.” (Jesaja 9:2) Bibeln blundar inte för ångesten och smärtan. Den står omnämnd svart på vitt. Men där står också om att ljuset ska segra, att Guds rike en dag ska råda med rätt och rättfärdighet. Vi har alla ett ansvar att se och komma ihåg dem bland oss som är ensamma, men vi kan också lita till att det barn som föddes mitt i smutsen i ett stall, inte bryr sig om julgranar, men värdesätter varje människa långt högre än vi kan förstå. Jesus är Immanu-El som betyder Gud med oss. Han är en gemenskapens Gud. Han ser dig där du finns, oavsett dina omständigheter, om du är omgiven av andra människor eller ensam. Och han föddes hit till jorden för din skull, inte för en perfekt jul.
I våra kyrkor finns möjlighet att samlas till olika gudstjänster under helgerna och här finns människor att samtala med. Här nedan finns också några telefonnummer att ringa om du har behov av att få någon att prata med. Vaggeryds kyrka är öppen för kaffegemenskap 27/12, 30/12, 2/1 och 3/1 kl 10-12.
Med Zacharias Topelius ord från 1887, psalm 645:3, vill jag önska dig en fridfull jul!
”Till hög, till låg, till rik, till arm,
kom helga julefrid.
Kom barnaglad, kom hjärtevarm i världens vintertid.
Du ende som ej skiftar om, min Herre och min Konung, kom.
Till hög, till låg, till rik, till arm,
kom glad och hjärtevarm.”
/Karoline Lundén, diakon Byarums pastorat
-Jourhavande präst, ring 112 och be att få tala med jourhavande präst
-Jourhavande medmänniska, kl 21-06, 08-702 1680,
det finns också möjlighet att skriva i chatten måndagar, lördagar och söndagar kl 21-24
-Kyrkans SOS, 0771-800 650, vardagar kl 13-21, helgdagar kl 16-21,
det går även att skriva till SOS-brevlådan via hemsidan https://kyrkanssos.se/hitta-hjalp/sos-brevladan/