Nyheter

Natur och skola i fokus

Nyheter När dialogturnén startade i Åker i veckan mötte ortsborna, ung som gammal, upp och fyllde lektionssalen med råge. Många frågor om skolan, där föräldrarna ville veta framtidsplanerna och barnens drömmar visades upp i klassrummet

Barnens drömmar om framtidens Åker  [1/20]

Affärer önskas i Åker  [2/20]

  [3/20]

Linbana intill skolan  [4/20]

Magnus, Bertil och Ola visar kommundirektören Annika om vad som finns i Åkersområdet  [5/20]

  [6/20]

  [7/20]

Badhus  [8/20]

  [9/20]

Så här vill barnen ha badplatsen  [10/20]

  [11/20]

Hotell och stugor  [12/20]

Gokartbana  [13/20]

Planarkitekt Hanna Grönlund  [14/20]

Fler hus ska byggas  [15/20]

Rutschbanor vid badplatsen  [16/20]

  [17/20]

  [18/20]

Café i hembygdsparken?  [19/20]

Hotell i Kyllås?  [20/20]

Jan-Erik Aronsson (SD) och Jörgen Johansson (C), som var ansvariga politiker för Åkerskvällen, hälsade alla välkomna till lektionssalen i skolan där många frågor skulle diskuteras under kvällen. Planarkitekt Hanna Grönlund fick starta dialogturnén.

– Vi har oftast färdiga förslag när vi kommer ut, nu vill vi få in er kunskap och att politiken sätter bra strategier för er, säger Hanna Grönlund, som tidigare under kvällen erbjudit ortsborna lägga lappar för vad som var viktigt för invånarna i bygden på utlagda Åkerskartan.

Hanna Grönlund berättar vad en översiktsplan är, var det byggs och hur mark- och vattenområden används. Man sätter strukturer och tittar på helheten. Var kan man bygga och vilka områden som ska sparas. Vilken hänsyn man ska ta, det kan handla om riksintressen och exempelvis är store mosse ett riksintresse för friluftsliv och natur. Det är viktigt att bedöma konsekvenserna av dessa när man tar en översiktsplan. En översiktsplan är ett rådgivande dokument för kommande beslut.

– Vi kommer att fokusera kring den här delen idag när det gäller LIS, som betyder landsbygdsutveckling i strandnära läge. Vi vill veta vad ni tycker. Vi har ett strandskydd och för några år sedan tittade regeringen på hur man kunde underlätta lagstiftningen och lade till i miljöbalken LIS, som är ett utpekat område för att kunna upphäva strandskyddet. Kyrkan och Sveaskog äger marken runt sjön här i Åker. Vi har pekat ut att vi ser en byggnation som kan stödja skolan och turismen, säger Hanna Grönlund.

Madeleine Larsson pratar om rekreation och friluftsliv där man tittat på olika områden som är intressanta. Vi har Kyllås, vi har vildmarksbyn, friluftsliv som är lite mer öde, som är ett område upp mot Bondstorp där området är opåverkat, riksintresse för friluftsliv i och med store mosse, skogsmarker med utkikspunkter som är värt att besöka. Här är viktiga värden att se på när det gäller ert delområde. Areella näringar är jordbruksmark och vi har väldigt hög biologisk mångfald och en fungerande jordbruksmiljö. Vi har ett rikt natur- och kulturlandskap, vi tittar på lövskogens infrastruktur som visar att det finns en mångfald i strukturen. Ni har mest blandskog här. Våtmarksförlusten har varit ganska intakt.

Per-Erik Lorentzon, barn- och utbildningsförvaltningschef informerade därefter om skolan;

– Idag har vi årskurs 4 – 5 och totalt går här 16 elever. Vi behöver ny ventilation och vi behöver också ha mycket undervisning. Hösten 2020 planeras renoveringen påbörjas och då gäller det både förskolan och skolan.

– Finns det underlag till F-3 både i Klevshult och Åker undrar Anita Andersson från Ålaryd och förvaltningschefen svarar ja.

– Var går barnen under renoveringstiden? ”Klevshult samt Sörgårdsskolan men den måste vara klar då de ska ta emot årskurs 4, 5 och 6. Om skolan inte är färdiga så skjuts det här framåt i tiden då eleverna ska få så små störmoment som möjligt. När det gäller förskolan får vi hitta en annan lösning när vi renovera. Lite tidigt att ni vill ha svar, men det är mycket som ska vara på plats. Vi utgår att det ska bli så bra som möjligt för barnen”, svarar förvaltningschefen och fortsätter med att driftsformen för Åkers skola sneglar vi mycket på Tofthaga, man vill gärna få igång föräldrarstyre och det kanske ska titta på entreprenadform. Jag vill att mer föreningsliv ska utgå härifrån.”

– Förskolan vad tänker ni under tiden som renoveringen är, undrar Tommy Johansson, ”När är den stora frågan. Det kan vara möjligt att få in barnen på Bullerbyn eller Klevshult”, svarar förvaltningschefen.

– Jag tycker att församlingshemmet är en bättre lösning, då behöver barnen inte flytta till Klevshult eller Bullerbyn, säger en Ålarydsbo.

– När det blir F-3 så kommer fritids också till. De elever som går i fyran och femman går på fritids i den skolan man går, berättar Per-Erik.

– Vi åker inte in till Skillingaryd när vi åker till jobbet, fritids ska erbjudas upp till 12 år, men vi jobbar i Gnosjö kommun. Barn är oroliga, det vi vuxna pratar om, att de inte vet vart de ska ta vägen nästa höst. Personal och alla vuxna måste vara tydliga, jag vet att det pratas runtom. Så snart ni vet, berätta det för oss, säger en mamma.

Det övriga som hade kommit in i förhand var att utveckla badplatsen, bebyggelsutveckling, där skogsbolag och kyrkan äger marken vid sjön, och vägkrysset där hastigheten är hög samt ett café och utveckla badplatsen.

 Fotnot; Åkers framtid kommer att publiceras imorgon.

Taggar

Dela


Lämna ett svar