Nyheter

NBV öppnar galleri

Nyheter I dagarna öppnar NBVs: galleri Ellen Key hos NBV i Skillingaryd. – Vi vill ge invånarna möjlighet att ta del av konst på ett enklare sätt, säger Nadira Kilim.

Tredje veckan i maj blir det invigning i de nya lokalerna med vernissage och bubbel. Först ut är fotograferna Anita Blomgren, Carina Carlin och Egert Fransson från Skillingaryds Fotoklubb som ställer ut. Senare kommer Lena Landin, även hon fotograf och Anne Ekwurtzel som visar sina konstverk och smycken.

Rummet ligger i anslutning till NBV:s lokaler på Storgatan i Skillingaryd och har en egen dörr emot gatan. Lokalen har bara vita väggar för att passa bra som utställningslokal och tavelhyllor kommer att sättas upp på väggarna för att kunna placera tavlor på och stafflier på golvet.

– Målet och syftet med det här är att invånarna i samhället enklare ska kunna ta del av konst. Det kommer att vara fina utställningar men enklare på det viset att man bara kan titta in, det behöver inte bli en stor grej att besöka ett galleri. Vi vill också ge mer plats åt i första hand lokala konstnärer att visa sin konst på. Vi vill skapa fler utställningsmöjligheter och vi vill att konst ska ta plats. Det kommer också att finnas möjlighet för grupper och föreningar att boka in sig här för att se utställningar och kunna ta en kopp kaffe efter sin runda, berättar Nadira Kilim på NBV i Skillingaryd.

– Det hela började strax innan pandemin när idén dök upp att utöka våra lokaler men när det satte i gång så vågade jag inte. Nu kändes det mer rätt när butiken slog igen här bredvid och jag fick ja från NBV och kommunen var också positiva, fortsatte Nadira.

– Tanken är att galleriet blir som en kafémiljö, en avslappnad miljö där konstnärerna kan sitta under tiden de vill ha öppet. Vi vill öppna ytterligare en välkomnande dörr i från gatan, det blir mer och mer som stängs och det är inte roligt. Jag säger galleri, men det kan vara så mycket mer, till exempel en skaparateljé som kan användas för att måla i grupp med andra. Det kan också vara så att man hittar en ledare i målning eller kanske i att skapa smycken eller något annat.

– Att galleriet fått namn efter Ellen Key passade så bra i sammanhanget eftersom hon var en stor författare, folkbildare, visionär och kvinnorättskämpe. Det här behövs, folkbildningen är viktigt i samhället. Målet är att varje månad byta utställning om det blir som jag har tänkt, avslutar Nadira Kilim.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *