Nyheter

Nedåtgående trend i smittspridning

Nyheter Fortsatt hög, men en nedåtgående trend i smittspridningen, meddelar Folkhälsomyndigheten vid pressträffen idag. Uppdaterad text löpande

Folkhälsomyndigheten håller pressträff idag;

14 451 personer har avlidit i Sverige sedan pandemins start. Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell berättar om en uppåtgående trend i smittspridningen i region Norrbotten, som har ett högre tal än riket, just nu.

– Fyra virusvarianter är av särskild betydelse idag, där den sista är indiska varianten, där vi totalt har 23 fall av den indiska varianten. Det finns tre undervarianter i Indienvarianten. Vi kommer att följa europeiska smittskyddsenhetens råd att följa varianterna. Storbritanniens variant är den som är mest förekommande efter årskiftet, berättar Karin Tegmark Wisell från Folkhälsomyndigheten.

– 3,5 miljoner invånare har fått minst en vaccindos, snart har 1,5 miljon personer fått två doser. Vi vaccinerar nu längre och längre ner i åldrarna. Vem vaccinerades under vecka 20? Det är de som är 50 – 59 år som fått sin första dos och andra dosen har varit till de som är 70 år eller äldre. Vi ser en tydlig effekt på vaccinet. Graden av samhällspridningen sjunker generellt. Har man ett massivt tryck från samhället kan man bli smittad ändå, men man ser ett lågt antal bland de som vaccinerat sig. Det här är mycket viktigt att alla som ges möjlighet verkligen nappar på erbjudandet. Vaccinationstäckningen ligger högt på våra särskilda boende, det har varit svårare att komma ut med budskapet till de som har hemtjänst. 85 procents vaccinationstäckning finns hos de som är 65 år och äldre. Sjukdomsfallen viker av när vaccinationstäckningen blir stor. Vi har precis sammanställt en enkät att det finns fortsatt en stor vilja att vaccinera sig, nästan 9 av 10 svarar att man helt säkert, eller troligen, kommer att tacka ja till vaccineringen. Det finns en stor vilja att  vaccinera sig. Vaccin skyddar mot svår sjukdom och död i covid-19. Det underlättar vårt arbete om man vaccinerar sig i den region man bor, meddelar Karin Tegmark Wisell.

Vid frågestunden undrar rikspress när man tror att lättnader görs i restriktioner?

Folkhälsomyndigheten svarar att ”lättnader kan ges från 1 juni och att nästa nivå kan uppnäs när vi uppnår mindre än 200 fall per 100 000 invånare. Förhoppningen är att vi kan nå detta under sommaren. Det finns gott hopp om att man kanske kan öppna det här lite tidigare än i augusti”.

Dela


Lämna ett svar