Nej till att etablera vänort i Ukraina
Nyheter En motion som lämnades in till kommunfullmäktige i februari har nu nått kommunstyrelsens arbetsutskott
I motionen från Empartiet anges att kommunen i dag saknar en vänort eller ett kommunalt partnerskap med en stad eller kommun utomlands. Ukraina är i behov av allt stöd som går att få och därför ska Vaggeryds kommun som ett led i krigsinsatsen etablera ett samarbete med en stad eller kommun i Ukraina. Syftet, enligt motionen, ska vara att upprätta ett ömsesidigt och långsiktigt samarbete inom kultur, idrott, utbildning, näringsliv, sysselsättning och att vara ett stöd under det pågående kriget. Därför yrkade motionslämnaren som är Empartiet på att kommunen etablerar en vänort eller kommunalt partnerskap med en stad eller kommun i Ukraina.
Hos kommunstyrelsens arbetsutskott är förslaget att avslå motionen om än oenigt där Thomas Axelsson (KD) yrkade bifall och Jan-Erik Aronsson (SD) ville återkomma i frågan när den kommer till kommunstyrelsen. Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen kommenterar:
– Vårt förslag är att vi avslår motionen. Det finns mycket bra men startar man upp det här med vänort så krävs en del jobb, tid och resurser. Vi säger nej till det här nu. Går man in i det här måste man veta vad man håller på med. Vi har ett nätverk tillsammans med Södra Vätterbygden där det finns mer eller mindre projekt i samma anda. Allt sånt här är bra men någon måste jobba med det och avsätta tid. Tid är också pengar. Antingen lägger man till mer pengar eller avstå något annat. Vänort betyder långsiktigt etablerat samarbete och det kan handla om infrastruktur eller demokrati. Tidigare har vi haft Lettland som vänort. Men det är pyssel med det här och vi ska ha tid till det här och inte bara en symbolik. Arbetsutskottet lämnar ett förslag på avslag på motionen till kommunstyrelsen.
Thomas Axelsson (KD) har ingen förståelse för ett avslag och kommenterar:
– Jag tycker det är något vi verkligen ska ha.
Hur har det gått med ursprungliga SD:s förslag om hastighetsmätning vid skolorna som också var jobbigt och besvärligt men kom, lite omstöpt, tillbaka och antogs som ett MoS-förslag?