Nyheter

Nej till att pedagoger själva ska bestämma ledighet

Nyheter I ett förslag till kommunfullmäktige lämnade Vaggerydsbon in att pedagoger inom förskolan ska få ha semester när de själva vill. 

Arkivbild från förskolans dag som firades på torget i Skillingaryd i våras

Att ledigheten vid sommar och jul skulle få bestämmas själva av pedagogerna fick inget gehör hos kommunstyrelsen när förslaget skulle diskuteras där. I förslaget finns att läsa att pedagogerna inom förskolan själva ska få bestämma när ledigheten tas ut och att det sätts in vikarie, istället för att pedagoger ska behöva anpassa sig privatliv så det passar verksamheten. Kommunfullmäktige godkände förslaget och lämnade det vidare till kommunstyrelsen för beredning och beslut. 

Förslaget har också behandlats på personalutskottets sammanträde tidigare i höstas. 

En enig kommunstyrelse ställer sig bakom beslutet att en anställning i kommunen innebär att man som anställd måste förhålla sig till lagar, kollektivavtal och verksamheten, vilken innebär att det är arbetsgivaren som lägger semesterledigheten. 

I kollektivavtalet ges fördelar med fler semesterdagar i förhållande till ålder, som är 25 till 32 dagar per år. Avtalet ger även möjlighet att spara upp till 30 semesterdagar och det ges också en möjlighet att ta en långsemester i samband med sommarsemestern om den ansöks i tid. Arbetsgivaren planerar huvudsemestern utifrån verksamhetens behov och normalt tas inte vikarie in vid semester för kortare ledigheter. 

Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) berättar efter sammanträdet:
– Vi följer förslaget från kommunledningskontoret och avslår. Vi var eniga i beslutet. 

Taggar

Dela


3 reaktioner på Nej till att pedagoger själva ska bestämma ledighet

Heja på.
Det är tur att det finns allmän rösträtt i vårt land.
Om vi nu nyttjar den?

Vi får de politiker, både på kommunal och nationell nivå, som vi förtjänar eller som vi röstat på,i ren demokratisk anda.
Sedan hur lagen, som spelar och bestämmer är, kan ju se helt annorlunda ut.

Man måste nog vara lite färgblind, för att fatta alla svängarna de styrande gör, i vår fina kommun.
Det gäller inte bara skolfrågor och var i kommunen våra barn ska tillgodogöra den kunskap, som är så viktig för dem.

Hoppas att de som planerar, för ett antal år framöver, kan ta till sig de gamla visdomsorden: Du sår, men Gud rår.
Tänk till!
Men da kanske det inte alltid går vägen?

Fast nu är det väl så att arbetsgivaren leder och fördelar och fattar beslut om gemensamma ramar för den verksamhet den har ansvar för?

Nu är det visserligen kommunal verksamhet då politiker beslutar vad som gäller och rektorn verkställer enligt gällande beslut.

Är det så att man som anställd i kommunal verksamhet har svårt med de förutsättningar, så kanske man ska se sig om på arbetsmarknaden

I det privata näringslivet så kan en anställd ansöka om semester och arbetsgivaren beviljar eller avslår grundat på verksamhetens behov.

Då får man hoppas att detta gäller politikerna också. Och sen blir man irriterad på att kallas Vaggerydsbo när man inte är det. Och Vilka politiker bestämnde att alla i kommunen ska kallas Vaggerydsbo. Var väl mycket bättre med medborgarförslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *