Nyheter

Nej till förslag om slopat krav på ekologisk mat

Nyheter I vintras inkom Empartiet med en motion där man ville slopa kravet på ekologisk mat i kommunens verksamheter. Barn- och utbildningsnämnden rekommenderar nu kommunstyrelsen att avslå motionen.

Klas Gustavsson och Lennart Karlsson för Empartiet skrev i sin motion att kravet på ekologisk mat inom de kommunala verksamheterna idag är ett problem på grund av de stora prisökningarna. De menade att kostcheferna har kompetens att köpa in råvaror som är nyttiga, välsmakande och prisvärda utan några krav på att de ska vara ekologiska.

Budgeten går först

Per-Erik Lorentzon är skolchef i kommunen och han berättar hur förvaltningen ser på saken.
– Vi har redan från början sagt att budgeten måste hållas. Bara för att det är dyrt nu så ska man inte sluta med ambitionen anser vi för vi parerar redan de höga kostnaderna idag. Matpriserna började stiga 2022 och det har funkat ändå utan den här motionen.

Så som det är nu inom kommunen så prioriterar man inköpen av råvaror enligt följande:

1. Närproducerat, ekologiskt livsmedel
2. Svenskt, ekologiskt livsmedel
3. Närproducerat, konventionellt livsmedel
4. Svenskt, konventionellt livsmedel
5. Utländskt, ekologiskt livsmedel
6. Utländskt, konventionellt livsmedel

I tjänsteskrivelsen från förvaltningen står bland annat följande att läsa.
”Barn- och utbildningsnämnden har i programmet också tydliggjort att prioriteringen ska följas under förutsättningen att kostnadsskillnaden är motiverad och ryms inom befintlig livsmedelsbudget. Vid skillnad av livsmedlets kvalité och näringsinnehåll kan en ändrad prioritering av livsmedelsinköp göras. Skrivning i det nuvarande programmet ger alltså en möjlighet för verksamheten att anpassa kosten i de fall den ekologiska maten av olika anledningar är orimligt dyr”.

Tidigare har även socialnämnden avslagit motionen. Men det är kommunstyrelsen som har sista ordet.

Arkivbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *