Nyheter

Nej till solceller på Movalla

Nyheter Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår ett nej till motionen om solceller på Movallas tak. – Tiden har gått och nu är vi framme vid förslag till beslut, menar kommunstyrelsens ordförande Jonsson (M).

Arkivbild

KD, C och EMP lämnade in en motion i november 2022 till kommunfullmäktige angående solceller på Movalla. Där var förslaget att snabbutreda de tekniska förutsättningarna samt upphandlingsunderlag för solceller på taket under första halvåret 2023 samt att genomföra investeringen 2023-2024 för iståndsättning senast 1 april 2024. Sedan dess har motionen varit på remissrunda hos tekniska nämnden (november 2023)  som anger att man ställer sig positiva till förslaget, men påpekar att en noggrann och kvalificerad utredning måste göras innan eller i samband med att medel budgeteras och beslut om inventering görs. Kommunledningen anger i en skrivelse nyligen att man föreslår kommunstyrelsen att avslå motionen och att kultur- och fritidsnämnden har antagit en långsiktig investeringsplan för Movalla IP, i vilken finns föreslagna medel för åtgärder på taket på Movalla IP. Investeringsplanen kommer att hanteras i nästa års budgetprocess. 

Gert Jonsson (M) säger följande när kommunstyrelsens arbetsutskott haft sitt sammanträde:
– Tiden har gått och nu är vi framme vid förslag till beslut. Vi föreslår avslag. Man ville att det här skulle snabbutredas men det ska också skötas och hanteras framöver. Det har hänt andra saker under tiden och det är inte helt enkelt att sälja el i dag. 

Kenth Williamsson (S):
– När det gäller själva motionen så är den tidsatt till 2024. Vi lade ett tilläggsförslag att ge tekniska förvaltningen möjligheten att se över om det är möjligt att anlägga solceller när taket är lagt. Det gäller arbetsmiljön för de anställda och det handlar bland annat om snöröjning och bärighet på taket. Man vet inte om man klarar att sätta solceller. Det behöver man titta på ordentligt. 

Thomas Axelsson (KD):
– Elproducenten tar inte emot elen. 

Gert Jonsson (M):
– Ganska stort dilemma. Det bygger på att man använder energin själv. 

Thomas Axelsson (KD):
– Investeringarna på Movalla har varit komplicerat. Man fick pengar för att renovera tak men använde pengarna till att göra om omklädningsrummen i stället samt att det går inte att skotta taket om man sätter upp solceller.

Arbetsutskottet lämnar därför ett förslag på avslag till kommande kommunstyrelsemöte på motionen om att anlägga solceller på Movallataket. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Nej till solceller på Movalla

Ganska roligt att läsning ”elproducenten tar inte emot elen”. Nu när alla skryter om hur bra det är med solceller och att man tjänar pengar på dem. Varför är det då omöjligt att få sälja denna el? Med andra ord så är en investering på solceller bortkastade pengar även för vanligt hushåll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *