Nyheter

Nej till utökat planområde på Stenvadet

Nyheter Förfrågan inkom till kommunledningskontoret om att utöka planområdet Sörgården 1:1, på Stenvadet, till att även omfatta fastigheten Sörgården 1:50. Det blev ett nej i kommunstyrelsen

Så här var tanken för fem år sedan att området skulle se ut.

Bedömningen som gjorts är att en utökning av planområdet innebär en väsentlig förskjutning av tidsplanen för detaljplan Sörgården 1:1 då utökningen handlar om mark som ej prövats i detaljprocessen. Utökningen av planområdet med grannfastigheten, Sörgården 1:50, kräver nya utredningar för att säkerställa markens lämplighet samt ytterligare en lokaliseringsprövning gällande jordbruksmark behöver tas fram.
Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen: 

– Vi utökar inte planområdet då vi är nära ett samråd. Skulle vi utöka det försenar vi och äventyrar projektet. Det är två olika projekt. Vårt beslut blir att vi säger nej till utökat planområdet. 

Thomas Axelsson (KD) menar på att ärendet är infekterat.
– För det första var det ett planbesked som skulle gälla hela området där tjänsteperson säger att det är jordbruksmark. Exploatören har fått fullmakt att driva området och första plankostnadsavtalet gällde hela området. Nu blev konsekvenserna att man inte utökar området. Det nya området blir ytterligare en kostnad för exploatören. Det finns två olika exploatörer på vardera område. Värt att nämna att exploatören iordningställt jordbruksmark i annan del av kommunen som kompensation. 

Gert Jonsson (M) igen;
– Som vanligt när man ska bygga på jordbruksmark så måste det till någon form av utredning. Vi säger aldrig att man aldrig ska bygga på jordbruksmark. Men det behövs en lokaliseringsutredning och som lagstiftningen är i dag ska man inte bygga på jordbruksmark. Men ska man det ska man ha gjort utredning först. 

I december 2019 beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att ge kommunledningskontoret i uppdrag att ta fram en ny detaljplan för fastigheten Sörgården 1:50 med flera. För detaljplanen togs ett plankostnadsavtal fram med en exploatör som hanterar åtagande och ekonomiska fördelningar i framtagandet av detaljplanen. Inget plankostnadsavtal har tecknats med fastighetsägare för Sörgården 1:50.

Fastigheten Sörgården 1:50 ingick i den aktuella planen fram tills att fastighetsägaren meddelade kommunen via mejl för snart ett år sedan att de inte längre avser vara med i arbetet med detaljplanen varpå planområdet justerades till att inte inkludera fastigheten Sörgården 1:50. Då fastighetsägaren drogs sig ur detaljplanen har utredningar ej genomförts för fastigheten Sörgården 1:50. 

Planens omfattning har ändrats och omfattar inte längre fastigheten Sörgården 1.50 och planen har därav bytt namn till detaljplan fastigheten Sörgården 1:1 med flera. Arbetet med detaljplanen har fortskridit och ett samrådsförslag har tagits fram och är preliminärt beräknat att beslutas om under kvartal tre i år. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Nej till utökat planområde på Stenvadet

Artikeln och kommunrådet återger inte anledningen till varför vi tog beslutet att gå ur planarbetet i oktober 2023 och inte heller varför vi återtog det beslutet när vi läst hur Habo kommun gör tre dagar senare.
Därefter har kommundirektören trots påminnelser inte svarat respektive vilselett kommunstyrelsen i nu 10 månader.

/Markägare

Vill kommunen att Trolleberget ska komma först eller varför bråkar man på detta vis?

Är det bara kommunen som får bygga på jordbruksmark? (Götarna hage, Fåglabäck, Lyckorna och så vidare).

Nyfiken som uppenbart har koll har säkert också koll på analyser och varför Trolleberget är ett stort nej-område för ytterligare bostäder.
Redaktionen tillägger till alla som skriver: Använd inte engelska ord när det finns bra svenska motsvarigheter.

God morgon Skillingaryd.
Då har Moderaterna och dess företrädare som vanligt återigen dragit en vals. De rätta omständigheterna är naturligtvis något helt annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *