Nyheter

Nils berättar om lägenhetsbygget

Nyheter Gullbäckens förskola i Skillingaryd är närmsta granne till nya Gästgivaren. Barnen har på nära håll följt utvecklingen från första spadtaget till inflyttning. Följ med i sexårige Nils Turessons berättelse om bygget

Nils visar att de byggt hus av kartonger  [1/4]

"Så här gör man innan man bygger ett hus"  [2/4]

"Lyftkranen lyfter upp en trappa"  [3/4]

Bakom Nils finns foton på olika sorters hus i Skillingaryd  [4/4]

Nils Turesson är 6 år och går på Gullbäckens förskola i Skillingaryd. Imorgon visar han, tillsammans med de andra barnen på förskolan, sin fina utställning om lägenhetsbygget samtidigt som nycklarna lämnas ut.

Förskolan Gullbäcken, har haft temat hållbar framtid, och under temat har det innefattat hus. Avdelning tre, där Nils går, finns barn mellan 3 och 6 år. 

Innan Gästgivaren började byggas fick barnen önska vad det skulle bli för något. Det som kom fram var allt från polisstation, Elsa-slott och lekland. Men det blev 32 lägenheter. Vi har träffat Nils och hört hur hans tankar är om de nya husen som växt fram under året.

– Vintern förra året hade de inte börjat bygga än. Men just nu målar de husen, men inte i de färger som vi hade velat, vi hade hoppats på vita hus. De började gräva och sen rev de gula huset. De hämtade sand, satte upp stängsel, grävde ännu mera. Rören i huset sattes dit och sedan fortsatte de bygga. De hade en lyftkran som kunde rulla och man satt rätt långt upp i hytten och körde kranen. Med kranen började de bygga en våning, en våning till och en våning till. Nu är det fyra våningar eller fem våningar, börjar Nils berätta glatt när han, tillsammans med förskolläraren Thom Gustafsson går igenom alla bilder de tagit under resans gång.

På förskolan har barnen fått bygga hus i alla former, lera som blev ett snigelhus, av kartonger, målat med mera.

– Vi har byggt hus av stora kartonger. I huset finns kök, vardagsrum, sovrum och toa. Vi ritade först hur det skulle se ut, sen byggde vi. Vi har fått grejer från Remida, sånt som ska återanvändas, så vi har byggt flera hus och vi har fått tygbitar och små kakelbitar, berättar Nils och Thom tar fram ”Tre små grisar bygger hus” där all nödvändig information finns för att kunna bygga ett hus.

– Först läser man hur man gör och sedan bygger man, tror det hette arkitekt och sen kom någon med vattnet och värmen, säger Nils.

En bygghörna ute har anlagts där helikoptern bor och under vintern har snöhus byggts, både med ett och flera rum.

– Vi har målat många hus också. Det här fönstret har jag målat, pekar Nils och säger att ”där bodde mamma och pappa innan jag fanns” och ”i fönstret är det en blomma, sol och två julpynt”.

Förskolan har även tagit turer i Skillingaryd och tittat på olika hus. Nils visar på foton på en av väggarna och säger ”Det finns många olika hus. Växthus, paviljong, lekstuga, husbil, lägenheter. Movalla hade inga fönster”. Sommaruppgiften var att ta en bild på ett hus där familjerna tillbringade semestern.

– Jag tog bild på ett museum, historiska riksmuseet, och min lillasyster Signe tog en bild på hönshus, avslutar Nils glatt och springer snabbt ut till kompisarna på utegården.

Imorgon hämtas nycklarna till nyblivna lägenhetsinnehavarna och förskolans utställning finns också på plats. På frågan var Nils ska bo när han blir stor, kommer ett snabbt och rakt svar ” Jag ska bo i lägenhet och jag ska bo själv, det är bara så. Intill lägenheten jag ska bo byggs just nu ett nytt hus. Där ska de gamla bo”…

Fotnot; I juni förra året tog barnen första spadtaget, artikeln finns att läsa här

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *