Nyheter

Nu är vänskapsbänkarna på plats

Nyheter På fem publika platser finns de gula bänkarna utställda. – Det kan vara så enkelt att få ett hej. Man kanske inte hört ett vänligt ord på hela dagen, säger Jerry Karlsson, hälsocenter, som är initiativtagare

Jerry tog plats på vänskapsbänken på torget i Skillingaryd

Vänskapsbänkarna placerades ut i dag. Bänkarna är gulmålade och syftet med dessa är att främja samtalet mellan medmänniskor. Bänkarna finns utomhus vid torget i Skillingaryd och vid ICA-parkeringen i Vaggeryd samt på äldreboende Mejeriet, Sörgården och Furugården. Den sjätte bänken kommer att finnas inne på arbetsmarknadsenheten. Vad är bakgrunden till detta, undrar vi såklart och Jerry Karlsson på Hälsocenter berättar: 

– För tio år sedan var det en kanadensisk student som hjälpte andra elever att fortsätta skolan, mån om andra och hjälpte medmänniskor att inte ta sitt liv, pratade om psykisk ohälsa bland annat. Dessvärre tog han själv sitt eget liv och man ville hylla honom genom bänkarna. Det här konceptet spred sig, först bland universiteten i USA och därefter är det ett flertal länder som följt efter. Här i Sverige är det 10-15 kommuner som nappat på idén så det här är i sin linda kan man säga. Sävsjö kommun inviger sin imorgon. Det har dykt upp lite alternativ som rödmålade ”Länk-bänkar” som har samma syfte. Jag är initiativtagare men vi är många som delar på förtjänsten med vänskapsbänkar. Kultur- och fritidsförvaltningen, tekniska förvaltningen (gata/park), socialförvaltningen, hälsocenter och arbetsmarknadsenheten har hjälpt till att måla och utplacera bänkarna. Så vi är många som samverkar. 

I dag startar den suicidpreventiva veckan, kommer bänkarna att vara kvar även framöver?
– Ja, bänkarna får stå kvar. De två bänkar som står utomhus flyttar vi in på passande ställen så de blir använda året om. 

Kan du berätta lite om syftet med vänskapsbänkarna?
– Det kan vara så enkelt som att få ett ”Hej”, man kanske inte har hört ett vänligt ord på hela dagen. Man blir bekräftad, man kan vända sig hit för stöd och hjälp. En bänk för att vara medmänniska kan man enkelt utrycka det. Det här ska inte ersätta sjukvård på något sätt utan bara att skapa samtal med någon. Mår man dåligt inombords så märks det inte. Det kanske är någon som känner att man är beredd att lyssna på någon annan. Den gula färgen väcker nyfikenhet och vi har en skylt intill där vi har lite information. Det gäller att lyfta samtalet, våga prata om ohälsa och känslor. Att samtala med varandra skapar en psykisk hälsa och ett välmående och vi får en känsla av sammanhang. Slå dig ned och växla några ord med någon. Tillsammans kan vi göra skillnad. Mår man riktigt dåligt så blir man duktig på att dölja. Viktigt att man som anhörig/kompis kan läsa igenom mönstret att det är något som inte stämmer. Det är ett svårt ämne att prata om, berättar Jerry som också förklarar varför det heter suicidprevention:
– Båda begreppen, självmord och suicid, används. Men det som många kan uppfatta är att självmord är en brottslig handling, vilket inte suicid är. 

Fotnot: Suicidpreventiva dagen, som är imorgon, har instiftats av Världshälsoorganisationen, WHO, för att uppmärksamma arbetet med att förhindra att någon tar sitt liv. Suicidpreventiva veckan uppmärksammar Vaggeryds kommun genom att inviga sina vänskapsbänkar. 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Nu är vänskapsbänkarna på plats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *