Nyheter

Nu kan man spela gåfotboll i Vaggeryd

Nyheter Varje onsdag finns möjlighet att prova på gåfotboll på idrottsplatsen i Vaggeryd. I onsdags fanns många spelsugna seniorer på plats för en träning i solen.

Waggeryds IK har dragit i gång det hela och SPF och PRO i Vaggeryd har blivit inbjudna men vem som helst är välkommen, även om man inte tillhör någon av pensionärsföreningarna. Kravet är att man har fyllt 65 år eller gör det under året. Detta var den andra träningen på idrottsplatsen och kommer att pågå varje onsdag. Från WIK:s sida fanns Andreas Råvik på plats, men även Mikael Johansson från Korpen Småland som informerade om regler och spelupplägg.

Reglerna skiljer sig en del från vanlig fotboll. Huvudregeln är att man går och inte springer. Man har ett litet mål som är en meter högt och man har ingen målvakt. När vi kom fram till idrottsplatsen var Mikael Johansson just i gång med att informera och prata regler för deltagarna:

I dag är det 300 föreningar i Sverige som erbjuder gåfotboll, det växer så det knakar. Man får vara försiktig och anpassa så det inte inträffar några skador och det ska vara trevligt, det är det som är huvudsaken. Inte att vinna eller göra mål, men jag har en regel, när man gör mål ska man göra en målgest. Den vill jag att ni tränar på ordentligt inför varje vecka. Gärna att man byter ut den så man överraskar de andra nästa vecka. Glömmer man göra målgest får man göra den på fikat i stället, säger Mikael och skrattar.

Mikael Johansson berättar:

– Jag jobbar som idrottskonsulent för Korpen Småland och ett av mina jobb är att få människor i rörelse. Här jobbar jag tillsammans med Waggeryds IK för att hitta olika former för detta. Gåfotboll är en sak men man sedan kan också hitta andra former också, att man kommer hit och gör en aktivitetstimme. Man bestämmer vilken typ av aktivitet man är med på och efter den timman så samlas alla och fikar. Mycket trevligt och fikat är jätteviktigt.

Vem passar gåfotboll för?

– Det kommer från pensionärerna, men alla kan ju spela det. Ibland har vi blandat åldrar, både med barn och vuxna. Och de som har sprungit mest, vilket är förbjudet, det är de som är över 80 år, säger Mikael. Men alla kan vara med. 

Korpen Småland startade ett projekt för två år sedan, att Korpen ska växa i Småland och få fler att idrotta genom motion på olika sätt. Ofta är det en förening som samarbetar med Korpen Småland och i det här fallet är det Waggeryds IK fått möjlighet att bredda föreningen och starta en motionssektion som man kan koppla till Korpenförbundet. I den sektionen kan alla åldrar vara med och man kan anordna olika aktiviteter.

Alla är välkomna alltså till träning på idrottsplatsen i Vaggeryd på onsdagar, här hittar ni en länk till Svenska fotbollsförbundets sida som handlar om gåfotboll om ni vill veta mer.

Uppvärmning med Eva Kursten.  [1/9]

Det gäller att komma i gång innan träningen börjar.  [2/9]

Snart dags för avspark.  [3/9]

Andreas Råvik och Mikael Johansson till vänster.  [4/9]

  [5/9]

Nu blåser domaren i pipan.  [6/9]

Å nej, det kunde ju blivit mål.  [7/9]

  [8/9]

  [9/9]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *