Nyheter

Nu klargörs vad som gäller vid vattnen

Nu klargörs vad som gäller vid vattnen

Nyheter För drygt tio år sedan stakade kommunala tjänstemän ut en tänkt sträckning av ett promenadstråk utefter Hjortsjöns sydvästra strand i Vaggeryd.

Debattens vågor gick  höga en tid innan lugnet åt lägrade sig runt sjön.
Men när Monica Sporrong hade dragit sig tillbaka som politiker väckte hon i våras frågan på nytt. Nu med en principiell infallsvinkel i ett medborgarförslag. Så här sa hon i våras:

”– Fega politiker vågade inte stå på sig, när fastighetsägarna utmed sjön slet upp utstakningen och talade om vad de tyckte. Jag kan inte tro att ett fåtal kommuninvånare har rätt att ta lagen i egna händer på det sättet. Vid det tillfället sa jag; att jag skulle återkomma i frågan när jag slutat med politiken och inte måste böja mig för ett majoritetsbeslut. Nu har jag gjort det”.
Nu har beredningen av det sporrongska medborgarförslaget inletts och gått vidare till tekniska kontoret och miljö- och byggnämnden för ställningstaganden.
Nu handlar frågan inte längre enbart om Hjortsjön utan också Hjortsjöån och Lagan. Sannolikt berörs flera tiotal fastigheter.
– Men vi tar ingen ställning till vad som ska göras eller inte göras, vi tar ställning till vad kommunen har för skyldigheter och rättigheter, säger tekniska utskottets ordförande Per Olof Toftgård (C ).
– Om vi ska yttras oss måste vi veta mera. Detta är dessutom en politisk fråga som kommunstyrelsen och ytterst kommunfullmäktige sedan får behandla.
Miljö- och byggnämndens ordförande Johnny Wackt (KD):
– Enligt stadsarkitekt Jan -Olof Olsson är vi en av få kommuner som tagit dessa markfrågor på allvar och beviljat bygglov utan att ta hänsyn till de avgränsningar som finns. Nu är det dags reder ut vad som är allmän platsmark  och vilka gränser som gäller.

Så här skrev Monica Sporrong i brevet till kommunstyrelsen i våras:
”Angående strandområde i Vaggeryds samhälle
Det finns strandområden i Vaggeryds samhälle dit allmänheten inte har tillträde, trots att platserna, enligt kommunens fastställda planer, ska vara tillgängliga;
1.  På en del områden utgör strandområdet ”allmän platsmark” men allmänheten har
utestängts, genom att stranden har privatiserats av intilliggande bostäder.
2.  På andra områden ingår strandområde i intilliggande fastigheter. Eftersom kommunen
i de aktuella fallen inte har löst in den allmänna platsmarken använder fastigheternas
ägare marken planstridigt, som privat tomtmark.
I Vaggeryds samhälle är kommunen huvudman för den allmänna platsmarken. Allmän
 platsmark är sådan mark som i gällande detaljplan utgör gata, grönområden och liknande
områden.
Allmänna ju platser är sådan mark, som ska vara offentlig. Kännetecknande för allmänna platser är, att marken ska vara allmänt tillgänglig och avsedd för gemensamt behov…Det finns områden utmed Hjortsjöns, Hjortsjöåns samt Lagans stränder som inte är ( eller upplevs som) allmänrättsligt tillgängliga. I många fall strider den olaga privatiseringen mot gällande regelverk (gällande detaljplaner). Kommunen har skyldighet att tillse, att gällande regler efterlevs. Kommunens ansvar, såsom huvudman, innebär tillsyn samt på en del platser inlösen av allmän platsmark.
Det är olyckligt om kommunen själv följer de lagar och regler som finns. Jag begär härmed att kommunen ska utöva tillsyn och lösa in sådana strandområden som, enligt gällande regelverk ska vara allmänsrättsligt tillgänglig”.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *